Κασσελάκης – Ανδρουλάκης: Αρχηγοί με ημερομηνία λήξης;

Μοιραστειτε το

Η πολυπόθητη συγκόλληση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι ίσως η πιο δύσκολη εξίσωση της Μεταπολίτευσης και παρά τις προθέσεις των δυο πλευρών κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό στο άμεσο μέλλον, για όσο τουλάχιστον βρίσκονται στις ηγεσίες των δυο κομμάτων οι κύριοι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης.

Συνεννοήσεις και συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών υπάρχουν, όπως και τηλεφωνικές επαφές.

Ειδικά με το θέμα των παρακολουθήσεων οι δύο άντρες έφτασαν πολύ κοντά να ξεδιπλώσουν ένα κοινό κοινοβουλευτικό βηματισμό μαζί με τη Νέα Αριστερά, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το ΚΚΕ.

Η προσπάθεια για άλλη μια φορά έπεσε στο κενό, αφού στη Χαριλάου Τρικούπη κατηγορούν την Κουμουνδούρου για διαρροή των επαφών και των τηλεφωνημάτων που έγιναν μεταξύ Κασσελάκη και Ανδρουλάκη. Παράλληλα, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ο Κασσελάκης καταβάλει κάθε προσπάθεια για να τους καπελώσει πολιτικά σε κάθε ευκαιρία και αυτό δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης.

Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης είναι για πολλούς τα δύο μοιραία πρόσωπα της κεντροαριστεράς, καθώς όχι μόνο αδυνατούν να μετατρέψουν τα κόμματά τους σε πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής, αλλά δεν μπορούν να συμβάλλουν ούτε στην πολυπόθητη ανασύνταξη της κεντροαριστεράς.

Και οι δύο τελούν υπό καθεστώς αμφισβήτησης στο εσωτερικό των κομμάτων τους και γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι αρχηγοί με ημερομηνία λήξης.

Ο προβληματισμός για το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη είναι πλέον διάχυτος αφού ακόμα και αυτοί που τον στήριξαν αρχικά με νύχια και με δόντια αισθάνονται πλέον απογοητευμένοι και παρά τη στήριξη που του παρείχαν απλόχερα αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα διακυβέρνησης.

Για τους παραπάνω λόγους οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να στρέφουν πάλι το ενδιαφέρον και το βλέμμα τους στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος περιμένει τις εξελίξεις για να βγει ξανά μπροστά στο πολιτικό σκηνικό.

Με βάση το παραπάνω σκηνικό, είναι αναμενόμενο ότι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης έχουν συγκεκριμένα φοβικά σύνδρομα που τους απαγορεύουν να προχωρήσουν σε επόμενες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα. Παρά τις όποιες μεταξύ τους επικοινωνίες, δεν μπορούν να βρουν σημείο επαφής.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σε ανύποπτο χρόνο, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την συνένωση της Κεντροαριστεράς, είχε δηλώσει δημοσίως ότι «εγώ παρέλαβα κόμμα, δεν θα παραδώσω συνιστώσα». Τι φοβάται ο κ. Ανδρουλάκης; Ότι η Κουμουνδούρου και ειδικά η Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να γίνουν συνιστώσες κάποιου νέου σχήματος ή ακόμα χειρότερα το ΠΑΣΟΚ να απορροφηθεί από το… κόμμα Κασσελάκη.

Ο ίδιος μάλιστα δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του ως «βοηθό» του Στέφανου.
Οι μεγάλοι φόβοι του Ανδρουλάκη είναι ο Χάρης Δούκας σε πρώτο χρόνο και ο Παύλος Γερουλάνος οι οποίοι παίρνουν κόσμο και από άλλες πολιτικές δεξαμενές ψηφοφόρων. Από την άλλη μεριά όλες οι δημοσκοπήσεις αναφέρουν ότι στον δεύτερο γύρο των εσωτερικών εκλογών για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης θα χάσει, όποιο κι αν έχει απέναντί του ως αντίπαλο.

Περίπου τις ίδιες ανησυχίες με τον Νίκο Ανδρουλάκη έχει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης για το συγκεκριμένο θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει, δεν διαφωνεί με τη συνεργασία, θα την επιδιώξει ξεκινώντας όμως από τα κάτω, από την βάση. Και ο Κασσελάκης από την πλευρά του απορρίπτει τη συγκόλληση κορυφών και την αυτοδιάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι το κόμμα-πυλώνας του μετώπου και ο επικεφαλής του πρέπει να είναι ο υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού, κάτι το οποίο δεν θέλει ούτε να το ακούει ο Ανδρουλάκης.

Τι φοβάται όμως ο κ. Κασσελάκης; Σίγουρα όχι τον σημερινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Ο Κασσελάκης έχει άλλες ανησυχίες που ακούν από τη μια στο όνομα Παύλος Πολάκης και από την άλλη στο όνομα Αλέξης Τσίπρας. Ειδικά ο τελευταίος από την επόμενη μέρα της παραίτησής του, αντί να μπει, όπως θα επιθυμούσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια φάση περισυλλογής και αυτοκριτικής, αντί να στηρίζει χωρίς αστερίσκους τη νέα ηγεσία, άρχισε να δομεί ένα νέο προφίλ χρυσής εφεδρείας με προοπτική επιστροφής.

Στον Τσίπρα εξάλλου χρεώνει ο κ. Κασσελάκης το κλίμα έντασης που υπάρχει τούτη την περίοδο στον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύει ότι είναι ο ενορχηστρωτής όλων των κινήσεων αμφισβήτησής του και θεωρεί ότι καθοδηγεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εισηγούνται να ξεκινήσει τώρα ένας διάλογος με το ΠΑΣΟΚ, χωρίς προαπαιτούμενα, ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς.

Σε κάθε περίπτωση οι φοβίες Κασσελάκη και Ανδρουλάκη είναι δικαιολογημένες και οι εξελίξεις που θα λάβουν χώρα το φθινόπωρο θα είναι καθοριστικές για τους ίδιους και το μέλλον των κομμάτων τους.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...