Κλείνουν τα σχολεία στην Πορτογαλία, λόγω έξαρσης της πανδημίας

Μοιραστειτε το

Νοσοκομείο στη Λισαβόνα

AP Photo/Armando Franca

Στο χειρότερο σημείο είναι η πανδημία στην Πορτογαλία, όπου καταγράφεται έξαρση θανάτων και κρουσμάτων. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι από αύριο και 15 ημέρες τουλάχιστον θα κλείσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η μετάδοση του ιού. 

Επίσης, εξετάζεται η αναβολή των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, καθώς χθες Τετάρτη καταγράφηκαν 14.647 νέα κρούσματα ενώ σήμερα ανακοινώθηκαν 13.544 μολύνσεις, σε μια χώρα όπου ο πληθυσμός είναι περίπου 10,3 εκατομμύρια κάτοικοι.

Όπως ανακοινώθηκε, το 20% των νέων κρουσμάτων στην Πορτογαλία οφείλεται στην περισσότερο μεταδοτική βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού. Οι αρχές εκτιμούν ότι η έξαρση οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων τις ημέρες των Χριστουγέννων, όταν άνοιξαν εστιατόρια και καταστήματα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν η κινητικότητα των πολιτών και οι συγκεντρώσεις.

Μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα δήλωσε:

«Παρά την εξαιρετική προσπάθεια των σχολείων, απέναντι σε αυτή τη νέα παραλλαγή που ανιχνεύθηκε πρώτα στη Βρετανία και στην ταχύτητα της μετάδοσής της, πρέπει να ασκήσουμε προληπτικά μέτρα και να διακόψουμε όλες τις σχολικές δραστηριότητες για τις επόμενες 15 ημέρες».

Σήμερα η Γενική Διεύθυνση Υγείας (DGS) της χώρας, ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ 221 ημερήσιων θανάτων, έναντι 219 χθες. Συνολικά στην Πορτογαλία έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό 9.686 ανθρωποι από την αρχή της πανδημίας.

Τα νοσοκομεία στην Πορτογαλία, που έως πριν από ένα μήνα πήγαινε πολύ καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, πλέον δίνουν μεγάλη μάχη για να διαχειριστούν την έξαρση των κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση δεν αναμένει να ανακοπεί σύντομα αυτή η εξέλιξη και οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω έξαρση την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η σοβαρότητα της κατάστασης είναι προφανής για όλους», δήλωσε χθες η υπουργός Υγείας, Μάρτα Τεμίδο. «Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας υγείας και ο στρατός συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα και να καλυφθούν οι ανάγκες, αλλά οι πόροι μας είναι πεπερασμένοι», πρόσθεσε.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...