Κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για τη χριστουγεννιάτικη χαλάρωση των μέτρων

Μοιραστειτε το

Γιατροί σε νοσοκομείο στο Βερολίνο

Joerg Carstensen/dpa via AP

Ανάκληση της χαλάρωσης των μέτρων για τον κορονοϊό για την περίοδο των εορτών ζητούν τα γερμανικά νοσοκομεία, τα οποία επισημαίνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλειών δεν έχει μειωθεί. Κριτική στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης και από πολιτικούς, που προειδοποιούν για τις συνέπειες αυτής της απόφασης.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη χώρα 12.332 νέες μολύνσεις και 147 θάνατοι. Συνολικά στη χώρα τα κρούσματα της νόσου έχουν φτάσει τα 1.183.655, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας πλησιάζει πλέον τις δεκαεννέα χιλιάδες: 18.919 έως το πρωί της Δευτέρας.

Ο επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Νοσοκομείων (DKG), Γκέραλντ Γκας, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της «Handelsblatt», σημειώνει ότι «πιο χαλαρά μέτρα στους περιορισμούς για τις κοινωνικές επαφές, για παράδειγμα κατά την αλλαγή του έτους, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, με περαιτέρω (επιβαρυντικές) συνέπειες για τις κλινικές. Λόγω της τρέχουσας κατάστασης, συμβουλεύω επειγόντως να μην διατηρηθούν σε ισχύ τα ανακοινωθέντα μέτρα χαλάρωσης».

«Επιπλέον, η αυστηρότερη εφαρμογή των μέτρων είναι απολύτως λογική και απαραίτητη σε περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου. Οι εκκλήσεις απλά προς τους πολίτες να περιορίσουν τις ιδιωτικές τους επαφές όσο το δυνατόν περισσότερο, προφανώς δεν θα αποδώσουν καρπούς», επισήμανε.

«Η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του αριθμού των νέων λοιμώξεων οι οποίες έχουν καταχωρηθεί από τις αρχές επιτείνει μια μόνιμα πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία. Σήμερα έχουμε 40% περισσότερους ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας από ό, τι την άνοιξη, και σε αντίθεση με την άνοιξη, δεν πρόκειται για βραχυπρόθεσμη κατάσταση, αλλά συμβαίνει εδώ και εβδομάδες χωρίς να μπορούμε να διαβλέψουμε ένα τέλος. Για το προσωπικό των κλινικών, αυτή η εξέλιξη είναι μια ακραία πρόκληση και επιβάρυνση», σύμφωνα με τον Γκέραλντ Γκας.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος για θέματα υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Καρλ Λάουτερμπαχ, που είναι γιατρός, ζητά να γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού σε εθνικό επίπεδο και να μην επικεντρώνονται στα σημεία όπου υπάρχουν εκρήξεις κρουσμάτων (hotspots).

«Η επικέντρωση των μέτρων στα hotspots δυστυχώς δεν επαρκεί πλέον. Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε και προειδοποίησε πως «οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι μήνες της πανδημίας. Πρέπει επιτέλους να ελέγξουμε ξανά την κατάσταση. Θα ήταν σκόπιμο να παρατείνουμε τις σχολικές διακοπές των εορτών και να κλείσουμε τα καταστήματα μετά τα Χριστούγεννα».

Αλλά και ο υπουργός Εργασίας, Πέτερ Αλτμάιερ, παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να ενημερώσουν τους Γερμανούς «ότι τα μέχρι τώρα μέτρα μας δεν αρκούν προκειμένου να ανακόψουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας» και ότι τις επόμενες εβδομάδες θα χρειαστούν «πολύ εντατικές» διαβουλεύσεις για τη διαχείριση της κατάστασης το προσεχές διάστημα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ εκτίμησε ότι τα ισχύοντα μέτρα δεν επαρκούν, ενώ ζήτησε μία ακόμη τηλεδιάσκεψη των πρωθυπουργών κρατιδίων με την Άνγκελα Μέρκελ πριν από τα Χριστούγεννα. 

«Πρέπει να δράσουμε. Και καλύτερα νωρίτερα παρά αργότερα», δήλωσε, ενώ τάχθηκε δε υπέρ της λήψης επιπλέον μέτρων για τις περιοχές όπου διαπιστώνεται ιδιαίτερη έξαρση των κρουσμάτων.

Εάν οι αριθμοί των κρουσμάτων δεν πέσουν και δεν διατηρηθούν σε χαμηλό επίπεδο, μετά τις γιορτές θα πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα, δήλωσε και ο Γενικός Διευθυντής της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων και δήμαρχος της Λειψίας Μπούρκχαρντ Γιουνγκ στο ARD. «Διαφορετικά δεν θα τα καταφέρουμε», προειδοποίησε.

Η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων ζήτησε να ακυρωθεί η ανακοινωθείσα μερική χαλάρωση του lockdown για την περίοδο 20 Δεκεμβρίου – 2 Ιανουαρίου. «Θα πρέπει να συζητήσουμε για το αν η χαλάρωση για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είναι πράγματι σωστή», δήλωσε ο επικεφαλής της Ένωσης, Γκερντ Λάντσμπεργκ στην «Rheinische Post».

Παρά το γεγονός ότι οι παρατεινόμενοι περιορισμοί και τα οικονομικά προβλήματα λόγω της πανδημίας προκαλούν ήδη σημαντική κάμψη της κίνησης στην αγορά, αν και «έρχονται Χριστούγεννα, δεν αναμένονται αριθμοί-ρεκόρ στην κατανάλωση», επισημαίνει το Επιμελητήριο Λιανικού Εμπορίου HDE και κάνει λόγο για το χαμηλότερο επίπεδο κατανάλωσης των τελευταίων έξι μηνών. Εκτιμά μάλιστα ότι η επιφυλακτικότητα των καταναλωτών θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες ακόμη.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...