Κυβέρνηση Αιθιοπίας: Στα χέρια του στρατού η πρωτεύουσα της Τιγκράι

Μοιραστειτε το

φωτογραφία αρχείου

AP PHOTO

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Αχμέντ και ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας ανέλαβαν τον «πλήρη έλεγχο» της Μεκέλε, πρωτεύουσας της περιοχής Τιγκράι. «Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Τιγκράι έχουν σταματήσει πλήρως», ανάρτησε στο Twitter ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 4 Νοεμβρίου έχουν ξεκινήσει συγκρούσεις μεταξύ του ομοσπονδιακού στρατού και των δυνάμεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF), που κυβερνά στην επαρχία αυτή.

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός Αχμέντ είχε δώσει διορία 72 ωρών στους αντιφρονούντες ηγέτες να παραδοθούν, όμως εκείνοι δεν το έκαναν. Το τελεσίγραφο έληξε την περασμένη Τετάρτη, με τον Αχμέντ να διατάζει τις ομοσπονδιακές στρατιωτικές δυνάμεις να ξεκινήσουν μια «τελική επίθεση» στη Μεκέλε, μίας πόλης 500.000 κατοίκων.

Οι ισχυρισμοί όλων των πλευρών της σύρραξης είναι δύσκολο να διασταυρωθούν σε μία περιοχή όπου δεν υπάρχει σύνδεση Ιντερνετ, ούτε τηλεπικοινωνίες, ενώ η πρόσβαση έχει αποκλεισθεί από τις 4 Νοεμβρίου, οπότε ξεκίνησαν οι συγκρούσεις.

Ο Αχμέντ είπε επίσης ότι η αστυνομία αναζητά τους ηγέτες του TPLF, προκειμένου «να συλλάβει τους εγκληματίες και να τους φέρει στο δικαστήριο». Χαρακτήρισε τη στρατιωτική επίθεση ως επιχείρηση για την εφαρμογή του νόμου και της τάξης.

Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις του Τιγκράι δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής τις ανακοινώσεις.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την διάρκεια των συγκρούσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, και περί τους 43.000 πρόσφυγες έχουν διαφύγει στο γειτονικό Σουδάν. Συγκεκριμένα, η Ύπατη Αρμοστεία ανέφερε ότι 42.651 πρόσφυγες έφτασαν στο Σουδάν αφότου ξέσπασαν οι μάχες στο Τιγκράι και το 70% από αυτούς πέρασαν από τη Χαμνταγίτ, στη σουδανική επαρχία Κασάλα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...