Μετά τον εμβολιασμό των ενηλίκων της χώρας η βοήθεια στην Ε.Ε., λέει το Λονδίνο

Μοιραστειτε το

Η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρας

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να βοηθήσει τα έθνη της Ε.Ε. με προμήθειες εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού, αλλά μόνο εάν δεν επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό του πληθυσμού της, υπαινίχθηκε σήμερα η υπουργός Εμπορίου.

Η Λιζ Τρας δήλωσε ότι η Ε.Ε. έχει εγγυηθεί πως το Λονδίνο θα προμηθευτεί τα εμβόλια τα οποία έχει παραγγείλει μετά την αναγνώριση από τις Βρυξέλλες ότι ήταν λάθος να ενεργοποιήσει τη ρήτρα του Άρθρου 16 του Brexit για να περιορίσει τις εξαγωγές του εμβολίου κατά της Covid-19 από τα ιρλανδικά σύνορα στη Βρετανία, αφού η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αναταράξεις σε Βόρεια Ιρλανδία, Λονδίνο και Δουβλίνο

«Είναι ζωτικής σημασίας να κρατήσουμε ανοιχτά τα σύνορα, αντιστεκόμαστε στον εθνικισμό των εμβολίων και στον προστατευτισμό…Είμαστε ικανοποιημένοι που η Ε.Ε. παραδέχτηκε ότι η επίκληση του Άρθρου 16… ήταν ένα λάθος και δεν θα το ακολουθήσει αυτό», σημείωσε η Τρας, μιλώντας στο Sky News και επανέλαβε ότι «είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε την υλοποίηση του προγράμματός μας. Έχουμε λάβει την διαβεβαίωση της Ε.Ε. ότι δεν θα διαταραχθούν οι προμήθειες των εμβολίων με βάση τα συμβόλαια».

Στη συνέχεια ωστόσο συμπλήρωσε ότι η όποια εξαγωγή εμβολίων προς την Ε.Ε. ενδέχεται να μη συμβεί προτού εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το φθινόπωρο. Νωρίτερα πάντως, η Ντάουνινγκ Στριτ, είχε αφήσει να διαφανεί η πιθανότητα ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει η εξαγωγή εμβολίων προς την Ε.Ε. μόλις τελειώσει η πρώτη φάση του προγράμματος εμβολιασμών.

Τη νύχτα του Σαββάτου, ο αρμόδιος για τα εμβόλια υπουργός, Ναντίμ Ζαχάουι είχε δηλώσει στην Sunday Telegraph, ότι η Βρετανία βοηθάει όσο μπορεί το ευρωπαϊκό μπλοκ με την παροχή εμβολίων και «θα συνεχίσει να το κάνει». Ερωτηθείσα για τις δηλώσεις Ζαχάουι στην εφημερίδα, η Τρας απάντησε: «Φυσικά, πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε ότι ο πληθυσμός μας εμβολιάζεται. Έχουμε στόχο να εμβολιαστούν οι πιο ευάλωτοι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Είναι λίγο νωρίς για να πούμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια, αλλά σίγουρα θέλουμε να συνεργαστούμε με φίλους και γείτονες, θέλουμε να συνεργαστούμε και με τις αναπτυσσόμενες χώρες».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι τέσσερις πιο ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου, με όλα τα άτομα άνω των 50 ετών, να λαμβάνουν μια πρώτη δόση μέχρι την άνοιξη και κάθε ενήλικας να έχει εμβολιαστεί έως τον Σεπτέμβριο.

«Υπήρξαν προβλήματα εφοδιασμού, οπότε πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα νέα εμβόλια που έρχονται παραδίδονται, ότι ο πληθυσμός εμβολιάζεται», είπε η υπουργός Εμπορίου. «Αλλά φυσικά, καθώς αναπτύσσουμε το δίκτυό μας, συνεργαζόμαστε επίσης με άλλες χώρες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Δεν θα βοηθήσει τη Βρετανία αν γίνουμε ένα εμβολιασμένο νησί και πολλές άλλες χώρες να μην έχουν το εμβόλιο».

Η Τρας είπε ακόμη ότι η πρώτη προθεσμία του προγράμματος εμβολιασμού, για την παροχή δόσεων σε όλους τους ηλικιωμένους κατοίκους και το προσωπικό φροντίδας στο σπίτι μέχρι το τέλος της Κυριακής, ήταν «σίγουρα σε καλό δρόμο», αλλά δεσμεύτηκε για μια πλήρη ενημέρωση την επόμενη εβδομάδα.

Η Ε.Ε. ήρθε αντιμέτωπη με σφοδρές αντιδράσεις μετά την ανακοίνωσή της για ενδεχόμενους ελέγχους εξαγωγών στα εμβόλια που παράγονται εντός του μπλοκ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδίκασε την απόφαση και οι βαρμακοβιομηχανίες δήλωσαν ότι τα μέτρα θα βλάψουν τις προσπάθειές τους.

Η απειλή της Ε.Ε. να βάλει φρένο στην ελεύθερη διακίνηση εμβολίων από την Ε.Ε. στη Βόρεια Ιρλανδία πυροδότησε μια μόνι διπλωματική κρίση μεταξύ της Ιρλανδίας, της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους Συντηρητικούς Brexiters να απαιτούν την αναθεώρηση της συμφωνίας Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Μιλώντας επίσης στο Sky News, ο Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι η εκπεφρασμένη από την Ε.Ε. απειλή επιβολής σκληρών συνόρων για τα εμβόλια στο νησί της Ιρλανδίας ήταν «πολύ ανόητο πράγμα».

Ένα βασικό μέρος της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία ήταν η διατήρηση ελεύθερων συνόρων, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν απαράδεκτο, αλλά όπως λέτε, ευτυχώς το απέσυραν πολύ γρήγορα».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...