Μηνιγγίτιδα: ΕΟΔΥ – Αύξηση σε προπανδημικά επίπεδα τον τελευταίο χρόνο

Μοιραστειτε το

Δεύτερο κρούσμα μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο Πατρών μέσα σε ένα μήνα. 

Μια 20χρονη φοιτήτρια νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείων Πατρών εδώ και έξι ημέρες, η οποία προσβλήθηκε από κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα. Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο ένας ακόμη φοιτητής του Πανεπιστημίου Πατρών νοσηλεύθηκε με μηνιγγίτιδα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.
Η μηνιγγίτιδα είναι νόσημα που απασχολεί συχνά τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, με τον όρο βακτηριακή μηνιγγίτιδα εννοούμε την οξεία λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος από βακτηρίδια με συμμετοχή των μηνίγγων. Στους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ο μηνιγγιτιδόκοκκος.

Η μετάδοση των λοιμογόνων παραγόντων γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων. Πηγή εξάπλωσης αποτελούν οι ασυμπτωματικοί φορείς που υπολογίζονται στο 10% περίπου του γενικού πληθυσμού και φθάνουν ως το 25% των εφήβων και νεαρών ενηλίκων. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να εκδηλωθεί ως μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα, σηψαιμία ή και τα δύο.
Κατά τις πρώτες ώρες, οι αρχικές κλινικές εκδηλώσεις συγχέονται συχνά με αυτές μιας ιογενούς λοίμωξης και για το λόγο αυτό η διάγνωση αρχικά είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μηνιγγίτιδα εκδηλώνεται σε ποσοστό 30-60% των ασθενών με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας των 5 ετών εμφανίζουν πυρετό, κεφαλαλγία, εμέτους, φωτοφοβία, διέγερση, αυχενική δυσκαμψία. Εάν η νόσος δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, ο ασθενής εμφανίζ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...