Μητσοτάκης: Υποστηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά δεν μεταφέρουμε αεροσκάφη F-16, τα χρειαζόμαστε

Μοιραστειτε το

O Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το προφίλ της ΝΔ, τις σχέσεις με την Εκκλησία, αλλά και τη σύζυγό του Μαρέβα 

Την υποστήριξή του στην Ουκρανία επανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο πολωνικό μέσο «Rzeczpospolita», ωστόσο διευκρίνισε πως η χώρα μας δεν προτίθεται να στείλει μαχητικά αεροσκάφη F-16 γιατί τα έχουμε ανάγκη.

Στο περιθώριο των επαφών του στην Πολωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρείχε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη και έδωσε απαντήσεις για πολλά ζητήματα.

«Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, τέτοιες πληροφορίες εμφανίστηκαν στα μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είπε μεταξύ άλλων.

Οι σχέσεις με την Ουκρανία και τη Ρωσία, αλλά και τα F-16

«Καταρχάς, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία. Αυτή η πληροφορία εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν είναι αλήθεια. Ωστόσο, θα τονίσω ότι υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Πήραμε αυτή την απόφαση στην αρχή της εισβολής. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που όχι μόνο σέβεται αλλά και υπερασπίζεται τις αρχές της διεθνούς τάξης. Και ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Αυτό συμβαίνει τώρα, καθώς η Ουκρανία αμύνεται ενάντια στη βάναυση ρωσική εισβολή. Έχουμε ιστορικά ισχυρούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά είμαστε σθεναρά αντίθετοι στο καθεστώς του Κρεμλίνου. Επισκέφτηκα προσωπικά την Ουκρανία, ήμουν στην Οδησσό. Την Πέμπτη, είδα τον Πρόεδρο Ζελένσκι στο Βίλνιους. Και δεσμεύτηκα να συνεχίσω να υποστηρίζω την Ουκρανία στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, χωρίς να διακυβεύουμε την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας – γιατί και εμείς ζούμε σε ένα περίπλοκο μέρος του κόσμου», απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετικό ερώτημα.

Συγκεκριμένα σχετικά με όσα γράφτηκαν για παραδόσεις F-16, αλλά και αναφορικά με την υπόλοιπη ελληνική εξοπλιστική υποστήριξη στο Κίεβο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Δεν θα υπεισέλθω στις επιχειρησιακές λεπτομέρειες της υποστήριξης που παρέχουμε στην Ουκρανία. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Έχουμε παραδώσει σημαντικό αριθμό βλημάτων των 155 mm, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρές ελλείψεις πυροβολικού. Εξετάζουμε συνεχώς πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη στρατιωτική μας υποστήριξη. Αλλά επιτρέψτε μου να τονίσω ξανά ότι έχουμε ανησυχίες για τη δική μας ασφάλεια. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να διασφαλίσουμε ότι οι παραδόσεις στην Ουκρανία δεν μειώνουν την ικανότητά μας να παρέχουμε ισχυρή αποτροπή. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση εξαιτίας του γείτονά μας».

Η επίθεση στην Οδησσό

Με αφορμή όσα συνέβησαν στην Οδησσό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε αν ήταν αυτή μια επίθεση στον αρχηγό της κυβέρνησης ενός κράτους μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

«Δεν θα πήγαινα τόσο μακριά. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο. Ήταν μια πράξη εκφοβισμού. Αλλά είπα ξεκάθαρα ότι δεν θα τρομάξουμε. Τίποτα δεν θα αλλάξει στη θέση της Ελλάδας. Και νομίζω ότι τίποτα δεν θα αλλάξει στη θέση της ΕΕ. Ο Πούτιν δεν υπολόγισε σωστά. Όταν επιτέθηκε στην Ουκρανία, νόμιζε ότι η Ευρώπη θα διχαζόταν. Αλλά η Ευρώπη είναι εξαιρετικά ενωμένη. Όλη αυτή η γεωπολιτική αναταραχή έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα», απάντησε.

Σε επόμενη ερώτηση σχετικά με όσα διαδραματίστηκαν στην Οδησσό όταν άρχισαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ο Έλληνας πρωθυπουργός μοιράστηκε τα εξής:

«Ήμασταν στο λιμάνι της Οδησσού, βλέποντας την καταστροφή μετά τις ρωσικές επιθέσεις. Ακούσαμε σειρήνες. Ήταν λίγο ενοχλητικό γιατί δεν υπήρχε πού να κρυφτείς. Τότε ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Αρκετά κοντά για να μας τρομάξει, αλλά όχι τόσο κοντά ώστε να νιώθουμε ότι πραγματικά κινδυνεύουμε. Τότε καταλάβαμε ότι αυτή ήταν η καθημερινή πραγματικότητα στην Ουκρανία. Για εμάς ήταν μια εμπειρία που κράτησε αρκετές ώρες. Ήρθαμε και φύγαμε, αλλά οι άνθρωποι στην Ουκρανία πρέπει να το αντιμετωπίζουν καθημερινά».

Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα μια ενδεχόμενη ήττα της Ουκρανίας;

«Αυτό θα ήταν, πάνω απ’ όλα, μια νίκη της δικτατορίας επί της δημοκρατίας. Θα ήταν ένα κίνητρο για άλλες χώρες που θα ήθελαν να αλλάξουν τα σύνορά τους με τη βία. Και, φυσικά, θα έφερνε τη ρωσική απειλή πολύ πιο κοντά στην ΕΕ. Πριν από τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ρωσία προσπαθεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα σε όλες τις χώρες μας, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Υπάρχουν κόμματα που υποστηρίζουν τη Ρωσία λίγο πολύ ανοιχτά. Γι’ αυτό πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται και ότι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέχεια της συνέντευξης στο πολωνικό μέσο.

Οι δαπάνες για την άμυνα και οι σχέσεις με την Τουρκία

Η συζήτηση στη συνέχεια περιστράφηκε γύρω από το κόστος των ελληνικών αμυντικών δαπανών σε συνάρτηση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επωφελήθηκαν από αυτό που ονομάζουμε μέρισμα ειρήνης, την ικανότητα να ξοδεύουν πολύ λιγότερα χρήματα για την άμυνα. Η Ελλάδα δεν είχε τέτοια πολυτέλεια. Ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης ξοδέψαμε περισσότερα γιατί ζούμε σε ένα περίπλοκο περιβάλλον. Έχουμε έναν μεγαλύτερο γείτονα δίπλα που μερικές φορές συμπεριφερόταν επιθετικά. Πρέπει να έχουμε ισχυρές αποτρεπτικές ικανότητες.

Επίσης από τότε που ανέλαβα την εξουσία το 2019, επενδύουμε σταθερά στις ένοπλες δυνάμεις μας. Θα έλεγα μάλιστα ότι έχουμε αλλάξει αμυντική στάση. Εκσυγχρονίζουμε τα αεροσκάφη μας F-16. Έχουμε ήδη αγοράσει το νέο γαλλικό Rafale και σύντομα θα κάνουμε την πρώτη μας παραγγελία για μαχητικά F-35. Το κάνουμε αυτό ακριβώς επειδή θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα έχει αποτρεπτική δύναμη.

Ωστόσο, αυτό δεν μας εμποδίζει να δημιουργήσουμε επαφές με την Τουρκία και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις αμοιβαίες σχέσεις. Υπήρξε σημαντική βελτίωση τον τελευταίο χρόνο, κάτι που με κάνει πολύ χαρούμενο. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε λύσει τις μακροχρόνιες διαφορές μας, αλλά τουλάχιστον οι προκλήσεις της Τουρκίας έχουν αμβλυνθεί. Αν και δεν σταμάτησαν τελείως. Στα μέσα Μαΐου θα ταξιδέψω στην Άγκυρα για να ανταποδώσω την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο».

Σχετικά δε με τις κατά καιρούς εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν με παράδειγμα τους τουρκικούς πυραύλους Tayfun, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

«Αυτές οι δηλώσεις έγιναν πριν από λίγο καιρό. Δεν τα επαναλαμβάνει τελευταία και νομίζω ότι είναι καλό. Έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, επομένως δεν ανησυχώ πολύ για δηλώσεις όπως αυτή. Έχουμε διαφορά με την Τουρκία στο περίπλοκο ζήτημα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο, στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου. Δεν έχει λυθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις. Μπορούμε να έχουμε μια καλή σχέση χωρίς να συμφωνήσουμε σε κάποια θέματα.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, και για την Πολωνία, είναι η διαχείριση της μετανάστευσης. Στο παρελθόν, η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει τη μετανάστευση για να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα. Υπερασπιστήκαμε τα ελληνικά σύνορα και, νομίζω, πείσαμε και την ΕΕ ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποφασίζουν οι λαθρέμποροι ποιοι μπαίνουν στην Ελλάδα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε ενεργά τα σύνορά μας, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα».

Είναι δυνατός πόλεμος μεταξύ δύο χωρών του ΝΑΤΟ;

Σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αδιανόητο» ένα ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ δύο χωρών του ΝΑΤΟ. «Και οι δύο πλευρές πρέπει να εργαστούν για να γίνει αυτό αδιανόητο. Υπήρξαν περίοδοι αυξημένης έντασης τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, νομίζω ότι η Τουρκία έχει συνειδητοποιήσει ότι η επιθετική της στάση απέναντι στην Ελλάδα δεν θα την οδηγήσει πουθενά. Είμαι αρκετά αισιόδοξος, νομίζω ότι οι δύσκολες στιγμές είναι πίσω μας».

Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε για την οικονομική κρίση και τα χρόνια των μνημονίων, αλλά και αν «οι Έλληνες έχουν ήδη ξεχάσει την οικονομική κρίση».

«ΟΧΙ. Και δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουν τι μας οδήγησε σε αυτή την κρίση», απάντησε κατηγορηματικά συμπληρώνοντας ότι «η οικονομική κρίση πρέπει να είναι φρέσκια στο μυαλό μας, γιατί ακόμη και σήμερα έχουμε κόμματα της αντιπολίτευσης που υπόσχονται θαύματα στους Έλληνες, ότι θα μπορούν να ξοδεύουν σαν τρελοί, να παίρνουν μεγαλύτερες συντάξεις και να έχουν χαμηλότερους φόρους, χωρίς να εξηγούν πώς θα χρηματοδοτήσουν τέτοιες πολιτικές».

«Οι Έλληνες θυμούνται κενές υποσχέσεις, θυμούνται τι συνέβη μετά την εκλογή μιας λαϊκιστικής αριστερής κυβέρνησης το 2015, που οδήγησε σε ένα άλλο πρόγραμμα λιτότητας και άλλα τέσσερα χρόνια αχρείαστου πόνου. Ελπίζω ότι οι Έλληνες δεν θα εμπιστευτούν ποτέ ξανά τους ψεύτες και τους λαϊκιστές που υπόσχονται πολύ εύκολες λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα. Οι εκλογές του 2023 έδειξαν ότι η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει. Το κόμμα μου κέρδισε ξανά με σημαντικό πλεονέκτημα», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο υποστήριξε: «Η Ελλάδα πάει καλά. Ναι, είμαστε πιο φτωχοί από ό,τι ήμασταν, αλλά προλαβαίνουμε πολύ γρήγορα».

Σχετικές ειδήσεις

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...