Νεκρός στο Ιράν με εντολή ΗΠΑ, από Ισραηλινούς, ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα

Μοιραστειτε το

Κατηγορηματικά διέψευσε η ιρανική διπλωματία το δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα δολοφονήθηκε την 7η Αυγούστου στην Τεχεράνη από πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι έδρασαν για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Το ΥΠΕΞ της Ισλαμικής Δημοκρατίας υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία παρουσία «τρομοκρατών» της Αλ Κάιντα, οργάνωσης σουνιτών εξτρεμιστών, στην επικράτεια του σιιτικού Ιράν.

«Κατά καιρούς», οι «εχθροί» της χώρας, η Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ, «προσπαθούν να συνδέσουν το Ιράν με τέτοιες οργανώσεις, διασπείροντας ψεύδη, διαρρέοντας κατασκευασμένες ειδήσεις σε μέσα ενημέρωσης, για να αποποιούνται τις ευθύνες τους ως προς τις εγκληματικές δραστηριότητες αυτής και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή», τονίζεται σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η ιρανική διπλωματία.

Σύμφωνα πάντως με εκτενές ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας την Παρασκευή, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών επιβεβαιώνουν ότι ο φερόμενος ως εκ των πρωταγωνιστών στις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις σε αμερικανικές πρεσβείες στην Αφρική το 1998 Αμπού και δεύτερος τη τάξει ηγέτης της Αλ Κάιντα, σκοτώθηκε σε δρόμο της Τεχεράνης, πριν από τρεις μήνες.

Ο Αμπντουλάχ Αχμέτ Αμπντουλάχ, γνωστός με το στρατιωτικό όνομα Αμπού Μοχάμαντ αλ Μάσρι, δέχτηκε πυρά από δύο ένοπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στις 7 Αυγούστου, επέτειο των επιθέσεων στις πρεσβείες. Σκοτώθηκε μαζί με την κόρη του, Μύριαμ, τη χήρα του γιου του Οσάμα μπιν Λάντεν, Χάμζα.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από Ισραηλινούς πράκτορες με εντολή της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τέσσερις από τους αξιωματούχους. Δεν είναι σαφής ο ρόλος που έπαιξαν οι ΗΠΑ, οι οποίες παρακολουθούσαν για χρόνια τις κινήσεις του αλ Μάσρι και άλλων στελεχών της Αλ Κάιντα, στο Ιράν.

Το περίεργο είναι ότι αν και είχαν κυκλοφορήσει φήμες για τον θάνατο του αλ Μάσρι, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν είχε επιβεβαιωθεί. Για λόγους που παραμένουν αδιευκρίνιστοι, ούτε η Αλ Κάιντα έχει ανακοινώσει τον θάνατο ενός από τους κορυφαίους ηγέτες της, οι Ιρανοί αξιωματούχοι το κάλυψαν επίσης και καμία χώρα δεν έχει αναλάβει δημόσια την ευθύνη για τη δολοφονία.

Ο 58χρονος αλ Μάσρι ήταν ένας από τους ιδρυτές της Αλ Κάιντα και θεωρήθηκε ότι ήταν ο πρώτος που ηγήθηκε της οργάνωσης πριν αναλάβει ο νυν ηγέτης της οργάνωσης, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Εδώ και καιρό, το όνομά του φιγουράριζε στη λίστα των πιο καταζητούμενων τρομοκρατών του FBI, είχε κατηγορηθεί στις ΗΠΑ για εγκλήματα που σχετίζονται με τους βομβαρδισμούς των αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και την Τανζανία, στους οποίους έχασαν τη ζωή τους 224 άτομα και τραυματίστηκαν εκατοντάδες. Το FBI πρόσφερε ανταμοιβή ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του, και μέχρι χθες Παρασκευή, η εικόνα του παρέμενε στη εν λόγω λίστα.

Το ότι ζούσε στο Ιράν προκαλεί απορία, δεδομένου ότι Ιράν και Αλ Κάιντα είναι ορκισμένοι εχθροί. Το Ιράν, μια σιιτική μουσουλμανική θεοκρατική χώρα και η Αλ Κάιντα, μια σουνιτική μουσουλμανική τζιχαντιστική ομάδα, πολεμούσαν μεταξύ τους στα πεδία της μάχης του Ιράκ και σε άλλα μέρη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πληροφοριών λένε ότι ο αλ Μάσρι βρισκόταν στην «επιμέλεια» του Ιράν από το 2003 και ζούσε ελεύθερα, τουλάχιστον από το 2015, στην περιοχή Πασδαράν της Τεχεράνης, ένα πολυτελές προάστιο.

Όταν μεταδόθηκε η είδηση για την σε βάρος του δολοφονική επίθεση, τα επίσημα μέσα ενημέρωσης του Ιράν αναγνώρισαν τα θύματα ως τον Χαμπίμπ Νταούντ, καθηγητή ιστορίας του Λιβάνου, και την 27χρονη κόρη του, Μύριαμ. Το λιβανέζικο ειδησεογραφικό κανάλι MTV και λογαριασμοί κοινωνικών μέσων που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν ανέφεραν ότι ο Νταουντ ήταν μέλος της Χεζμπολάχ, της ιρανικής στρατιωτικής οργάνωσης στον Λίβανο.

Φαινόταν λογικό. Η δολοφονία πραγματοποιήθηκε εν μέσω καλοκαιριού με συχνές εκρήξεις στο Ιράν, αυξάνοντας τις εντάσεις με τις ΗΠΑ, λίγες ημέρες μετά την τεράστια και φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού και μια εβδομάδα πριν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με αντικείμενο το ενδεχόμενο παράτασης του εμπάργκο όπλων εναντίον της Τεχεράνης. Υπήρξαν εικασίες ότι η δολοφονία μπορεί να ήταν μια δυτική πρόκληση που είχε ως στόχο να προκαλέσει βίαιη ιρανική αντίδραση πριν από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Άλλωστε, η στοχευμένη δολοφονία από δύο ένοπλους σε μοτοσικλέτα ταιριάζει με τον τρόπο λειτουργίας των προηγούμενων δολοφονιών Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων από Ισραηλινούς. Το ότι το Ισραήλ θα σκότωνε έναν αξιωματούχο της Χεζμπολάχ που έχει δεσμευτεί να πολεμήσει το Ισραήλ, φάνηκε επίσης να έχει νόημα, αν και το Ισραήλ είχε συνειδητά αποφύγει να σκοτώσει πράκτορες της Χεζμπολάχ για να μην προκαλέσει πόλεμο.

Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε ο Χαμπίμπ Νταούντ. Αρκετοί Λιβανέζοι με στενούς δεσμούς με το Ιράν δήλωσαν ότι δεν είχαν ακούσει γι’ αυτόν ή τη δολοφονία του. Μια έρευνα στα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου δεν βρήκε αναφορές για καθηγητή ιστορίας του Λιβάνου που σκοτώθηκε στο Ιράν το περασμένο καλοκαίρι, ενώ άλλος ερευνητής με πρόσβαση σε λίστες όλων των καθηγητών ιστορίας στη χώρα είπε ότι δεν υπήρχε καμία αναφορά για κάποιον Χαμπίμπ Νταούντ. 

Ένας από τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών είπε ότι ο Χαμπίμπ Νταούντ ήταν ψευδώνυμο που Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν δώσει στον αλ Μάσρι και ότι τα περί διδασκαλίας της ιστορίας ήταν κάλυψη. Τον Οκτώβριο, ο πρώην ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ της Αιγύπτου, Ναμπίλ Ναέμ, ο οποίος χαρακτήρισε τον αλ Μάσρι παλιό φίλο, είπε το ίδιο πράγμα στο σαουδαραβικό κανάλι ειδήσεων Αλ Αραμπίγια.

Το Ιράν μπορεί να είχε καλό λόγο να θέλει να κρύψει το γεγονός ότι φιλοξένησε έναν αποδεδειγμένο εχθρό, προκαλεί ωστόσο εντύπωση το γεγονός ότι το έκαναν με τον αρχηγό της Αλ Κάιντα.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες με αντικείμενο την τρομοκρατία εκτιμούν ότι η φιλοξενία αξιωματούχων της Αλ Κάιντα στην Τεχεράνη θα μπορούσε να παρέχει κάποια ασφάλεια ότι η οργάνωση δε θα διεξάγει επιχειρήσεις στο Ιράν. Αμερικανοί αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας πιστεύουν ότι το Ιράν μπορεί να τους επέτρεψε να παραμείνουν, προκειμένου να πραγματοποιούν επιχειρήσεις εναντίον των ΗΠΑ, ενός κοινού αντιπάλου.

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που το Ιράν είχε ενώσει τις δυνάμεις του με Σουνίτες μαχητές, καθώς υποστηρίζει τη Χαμάς, την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και τους Ταλιμπάν.

«Το Ιράν χρησιμοποιεί το σεχταρισμό ως κούτσουρο όταν ταιριάζει στο καθεστώς, αλλά είναι επίσης πρόθυμο να παραβλέψει τη διαίρεση των Σουνιτών-Σιιτών όταν ταιριάζει στα ιρανικά συμφέροντα», τονίζει ο Κόλιν Π. Κλάρκ, αναλυτής αντιτρομοκρατίας στο Κέντρο Σουφάν.

Το Ιράν αρνείται σταθερά ότι φιλοξενεί ή έχει φιλοξενήσει στελέχη της Κάιντα. Το 2018, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γκασεμί είχε υποστηρίξει ότι λόγω των μακρών, πορωδών συνόρων του Ιράν με το Αφγανιστάν, ορισμένα μέλη της Αλ Κάιντα είχαν εισέλθει στο Ιράν, αλλά είχαν συλληφθεί και είχαν επιστρέψει στις χώρες καταγωγής τους.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της δυτικών μυστικών υπηρεσιών σημειώνουν ότι ηγέτες της Αλ Κάιντα κρατήθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό από την ιρανική κυβέρνηση, η οποία στη συνέχεια έκανε τουλάχιστον δύο συμφωνίες με την οργάνωση για να απελευθερώσει ορισμένους από αυτούς το 2011 και το 2015.

Παρόλο που η Αλ Κάιντα επισκιάστηκε τα τελευταία χρόνια από την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, παραμένει ανθεκτική και έχει ενεργές συνεργασίες σε όλο τον κόσμο, κατέληξε μια έκθεση για την αντιτρομοκρατία του ΟΗΕ που εκδόθηκε τον Ιούλιο.

Εκπρόσωποι του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα των ΝΥΤ.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...