Ξεκινά η μάχη στο ΠΑΣΟΚ: Οι πιέσεις στον Ανδρουλάκη για εκλογές, οι «δελφίνοι» και ο Χάρης Δούκας

Μοιραστειτε το

Στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ μεταφέρεται το βαρύ κλίμα που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη με τον Νίκο Ανδρουλάκη και στελέχη να ανοίγουν τα χαρτιά τους με επίκεντρο την εκλογή ηγεσίας.

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΟ θα ξεκινήσει στις 12:00 και αναμένεται με ενδιαφέρον το περιεχόμενό της, καθώς οι πληροφορίες θέλουν η κόντρα των αντίπαλων στρατοπέδων να κορυφωθεί. Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και τα στελέχη που θέτουν θέμα ηγεσίας ή προετοιμάζουν την υποψηφιότητά τους θα προσπαθήσουν να βάλουν τους όρους τους.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επικαλεστεί το καταστατικό του κόμματος που προβλέπει εσωκομματική κάλπη το φθινόπωρο του 2025, κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει αν θα επιλέξει να κάνει κάτι διαφορετικό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μάλιστα, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ απείλησε με διαγραφές στελέχη έπειτα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Όμως, κάποιοι λένε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα κάνει πράξη τις απειλές του, γιατί δεν θέλει να οξυνθούν οι τόνοι.

Γιατί ζητούν εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Πάντως, πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν θέσει θέμα ηγεσίας, έχουν δηλώσει ανοιχτά τους λόγους τους. Μιλούν για προσφυγή στις κάλπες, μετά το αποτέλεσμα του κόμματος στις ευρωεκλογές.

Ο Χάρης Δούκας, που θεωρείται από πολλούς ο πρώτος πιθανός αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη, δεν παίρνει μέρος στο σημερινό όργανο, ενώ Παύλος Γερουλάνος και Μανώλης Χριστοδουλάκης θα τοποθετηθούν στο συνέδριο.

Θέση μάχης στη συνεδρίαση έχουν επί της ουσίας ήδη πάρει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Νίκος Παπανδρέου, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Απόστολος Πάνας και άλλοι βουλευτές, καθώς και η Τόνια Αντωνίου, η Έφη Χαλάτση, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο Χάρης Καστανίδης, ο Αντώνης Σαουλίδης και τα άλλα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου που προτείνουν προσφυγή στις κάλπες εδώ και τώρα, ασκώντας σκληρή κριτική στην ηγεσία.

Αποφασισμένος ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την άλλη, όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος, δεν έκανε κανένα ίχνος αυτοκριτικής και μάλιστα είναι έτοιμος και αποφασισμένος για μάχη σε όλα τα επίπεδα. Στη συνέντευξή του μάλιστα στην ΕΡΤ δεν αποκάλυψε τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες αλλά ξεκαθάρισε ότι θέλει την επανεκλογή στην προεδρία του κόμματος.

«Πραγματικά με θλίβει πάρα πολύ ότι κάποιοι δεν περίμεναν ούτε το πέρας της εκλογικής διαδικασίας. Δηλαδή ενώ μετρούσαν ψηφοδέλτια στα εκλογικά κέντρα, να εμφανίζεται κάτι προσχεδιασμένο στα media», είπε μεταξύ άλλων, απειλώντας με διαγραφές και κατηγορώντας τα στελέχη που από το βράδυ των ευρωεκλογών μίλησαν για θέμα ηγεσίας.

Στην απειλή των διαγραφών και στις κατηγορίες προς στελέχη από την ηγεσία ότι χρησιμοποιούν τοξικό λόγο έχει ήδη απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς ο Χάρης Δούκας. «Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, δεν είναι τοξικότητα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αθηναίων και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Χάρης Δούκας μιλώντας χθες στη Διάσκεψη του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων, όπου υποστήριξε με τη ευκαιρία ότι οι πολιτικές για είναι αποτελεσματικές, δίκαιες, συμπεριληπτικές και αποτελεσματικές πρέπει να είναι προοδευτικές. Εμείς – πρόσθεσε- το έχουμε αποδείξει στην Αθήνα, όπου συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στη βάση μιας συγκεκριμένης προοδευτικής ατζέντας. “Όμως όπως είδαμε και στις ευρωεκλογές οι προοδευτικές δυνάμεις υποχωρούν. Πρέπει, τώρα, να είμαστε ρεαλιστές και να βάλουμε δύο θέματα. Το πρώτο είναι να προσπαθήσουμε πάρα πολύ και να συζητάμε ανοιχτά και καθαρά για όλα τα ζητήματα, για να έχουμε την άποψή μας και να καταλήγουμε σε μια κοινή συνισταμένη. Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα”, υπογράμμισε ο κ. Δούκας και επέμεινε στο σκεπτικό των συνεργασιών: «Πρέπει να προσπαθούμε σε κάθε βήμα να δημιουργούμε προοδευτικές συγκλίσεις για να είμαστε αποτελεσματικοί- διότι το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι μια “πλατφόρμα” αλλά πως θα δώσουμε λύσεις σε ένα πρόβλημα πχ στην Κυψέλη”.

Νωρίτερα κύκλοι στελεχών που απηχούν τις απόψεις του Χάρη Δούκα, του Μανώλη Χριστοδουλάκη, του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και όλων όσοι τάσσονται με το αίτημα άμεσης προσφυγής στις εσωκομματικές κάλπες έσπευσαν να απαντήσουν στην απειλή περί διαγραφών κατηγορώντας τον κ. Ανδρουλάκη ότι «αποκαλύφτηκε η πλήρης πολιτική του αδυναμία». Με σχόλιό τους μετά τη συνέντευξη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤ τόνισαν ότι: «Προεκλογικά έλεγε ότι είναι πολιτική ήττα η τρίτη θέση. Σήμερα δεν μας απάντησε ξεκάθαρα αν ηττηθήκαμε ή όχι. Έκανε επίθεση σε όλους και σε όλα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Είπε: είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ ανά πάσα στιγμή, όμως δεν έδωσε κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα στηθούν κάλπες. Περιμένουμε να αποσαφηνίσει αν θέλει εκλογές και πότε θα γίνουν. Αυτή θα είναι η μόνη απάντηση για όλους και για όλα. Στους ισχυρισμούς του ότι όσοι διαφωνούν παίζουν το παιχνίδι της ΝΔ. Απαντάμε: Ότι η ΝΔ θα τρίβει τα χέρια της με κόμματα της αντιπολίτευσης από 12% έως 14%. Εξάλλου όλα τα φιλικά μέσα της ΝΔ αγωνίζονται να μας πείσουν ότι δεν χρειάζονται να γίνει καμία αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ».

Σχετικές ειδήσεις

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...