ΟΕΝΓΕ: Στους δρόμους για το δικαίωμα στην Υγεία

Μοιραστειτε το

φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI

Σε νέο γύρο αγωνιστικών απεργιακών κινητοποιήσεων προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα του λαού στην υγεία, καθώς και την αξιοπρέπεια των υγειονομικών.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καλεί σε πανυγειονομικό ξεσηκωμό προγραμματίζοντας ημέρες δράσεις στα νοσοκομεία (Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου) και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου) καθώς και σε πανελλαδική 24ωρη απεργία με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή στην Αθήνα και αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στις άλλες πόλεις.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι παρουσιάζει «εικονική πραγματικότητα» που όμως «δεν μπορεί να κουκουλώσει τις εγκληματικές της ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας» και καταδεικνύουν μία σειρά από προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με κύριες τις άθλιες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση, τη σωματική και ψυχική εξουθένωση των υγειονομικών, την μετατροπή τους σε «περιοδεύοντα θίασο» αφού μεταφέρονται «από τη μία κλινική στην άλλη, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από την μία πόλη στην άλλη» και την «μετατροπή του δημόσιου συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου, των γιατρών σε γιατρούς μιας νόσου με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης και θεραπείας άλλων, πλην Covid-19, ασθενειών».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν ακόμα την «συνεχιζόμενη υποβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων», την «εκτίναξη της θνητότητας λόγω Covid-19 το εφιαλτικό δίμηνο Νοέμβρη-Δεκέμβρη”, το τίμημα που πληρώνει ο λαός με την υγεία και τη ζωή του «εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας» που έχει ως αποτέλεσμα «ρημαγμένα από προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας».

Επιπλέον οι γιατροί καταδεικνύουν «την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, στις σχολές» την «πυξίδα της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας» που δεν είναι άλλα από «τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι η προστασία της ανθρώπινης ζωής». 

«Η υποκρισία τους ξεχειλίζει! Ξεχειλίζει όμως και η αγανάκτησή μας! Για τα υποκριτικά χειροκροτήματα στα μπαλκόνια, για τα κροκοδείλια τηλεοπτικά δάκρυα, γιατί μας αποκαλούνε ψεύτες, για τις ΕΔΕ επειδή αρρωστήσαμε, για τη στοχοποίησή μας για τους ασθενείς που άφησαν την τελευταία τους πνοή εκτός ΜΕΘ. Για τους εκβιασμούς, τις απειλές, τις πειθαρχικές διώξεις, τις απολύσεις επειδή σηκώσαμε κεφάλι. Έχουμε καθήκον να μετατρέψουμε την οργή μας σε συλλογική διεκδίκηση και πανυγειονομικό ξεσηκωμό!», τονίζει η ΟΕΝΓΕ.

Τα αιτήματα των γιατρών περιλαμβάνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων όλων των υποψήφιων γιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, διορισμό όλων των υποψήφιων Γενικών Γιατρών για τις θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2019.

Ακόμα, άμεσα μέτρα για την πλήρη επαναλειτουργία των τακτικών ιατρείων και των χειρουργείων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κατάλληλους χώρους και στελέχωσή τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Επιπλέον, γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 και χορήγηση των οφειλόμενων αναδρομικών, έγκαιρη πληρωμή, στο ακέραιο, χωρίς περικοπές, του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (πρόσθετων και τακτικών), αυτοτελής φορολόγηση των τακτικών εφημεριών, μη φορολόγηση των πρόσθετων εφημεριών.

Τέλος ένταξη στα ΒΑΕ, χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, ορισμό της νόσησης από κορονοϊό ως επαγγελματική ασθένεια, κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη, ασφαλιστική κάλυψη της αστικής ευθύνης από το κράτος και την εργοδοσία.  

Πηγή
Author: Ντάνι Βέργου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...