Οικονομία και εξοπλιστικά είναι στο επίκεντρο της προσοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μοιραστειτε το

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Paschal Donohoe, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10 το πρωί της Μ. Τετάρτης.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε μια κρίσιμη γεωπολιτική και γεωοικονομική συγκυρία και εν αναμονή μιας διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο μίας εμπορικής συμφωνία συμφωνίας, που θα είναι αμοιβαία επωφελής για Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ.

Στις 12.00 θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπως ο ίδιος ο υπ. Άμυνας Νίκος Δένδιας έχει ανακοινώσει, θα εισηγηθεί την απόκτηση και 4ης φρεγάτας Belharra.

Ο πρωθυπουργός χθες έδωσε το αποτύπωμα των προθέσεών του στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα:
«Η παγκόσμια οικονομική αναταραχή καθιστά ακόμα πιο σημαντική την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και την δημοσιονομική ισορροπία που έχουμε πετύχει – έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και οι καλύτερες μέρες είναι ακόμα μπροστά μας».

Από την άλλη, επεσήμανε ότι οφείλουμε να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί και συνεπείς, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις αυτής της παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής στους ρυθμούς ανάπτυξης και στην πορεία των δημόσιων οικονομικών.

«Απρόβλεπτα μέχρι και σήμερα τα αποτελέσματα του εμπορικού πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες – Όλοι οι εμπορικοί πόλεμοι τελικά έχουν μόνο χαμένους και κανέναν κερδισμένο» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ επανέλαβε ότι όσον αφορά στις σχέσεις ΕΕ- ΗΠΑ, «να αξιοποιήσουμε τους επόμενους τρεις μήνες για να διαπραγματευτούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μία εμπορική συμφωνία, η οποία θα είναι αμοιβαία ωφέλιμη».

Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου μπαίνει και η έκθεση της Eurostat που σημειώνει μεγάλη ενίσχυση της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Την μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέτυχε η Ελλάδα την προηγούμενη πενταετία, σύμφωνα με τα νεότερα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat, σε μία ακόμα ένδειξη της συνεχιζόμενης ανάκαμψης της αγοράς εργασίας κάτι που δημιουργεί συνθήκες συγκρατημένης αισιοδοξίας στο κυβερνητικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι στη χώρα μας ανήλθαν πέρυσι στο 69,3% του πληθυσμού, που συνιστά «άλμα» 8,5 μονάδων σε σύγκριση με το 60,8% που καταγράφηκε το 2019.

Πρόκειται για σχεδόν τριπλάσια τόνωση της απασχόλησης σε σχέση με την αντίστοιχη άνοδο που καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην ΕΕ (+3,1 μονάδες), αλλά και για την καλύτερη επίδοση της χώρας μας από τότε που άρχισε η συστηματική συλλογή των σχετικών στοιχείων από τη Eurostat.

Η συνεχιζόμενη σύγκλιση με την Ευρώπη αποτυπώνεται στο γεγονός ότι το 2019 η διαφορά ανάμεσα στην απασχόληση στην Ελλάδα και το σύνολο της ΕΕ άγγιζε τις 12 μονάδες, ενώ πέρυσι το χάσμα είχε πέσει στις 6,5 μονάδες.

Στον τομέα της οικονομίας από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν επίσης ότι οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δεν θα αυξηθούν για το 2025 και ότι ενδέχεται να έχουμε μειώσεις στις τιμές για τα ταχύπλοα. Με την τροπολογία του Υπουργείου Ναυτιλίας, τα λιμενικά τέλη συνολικά μειώνονται στο 50%, ένα μέτρο το οποίο θα συγκρατήσει τις τιμές για τα συμβατικά στα επίπεδα με πέρυσι, ενώ για τα ταχύπλοα, τα οποία ήδη χρησιμοποιούν το πιο βελτιωμένο καύσιμο, ενδέχεται να μειώσει τις τιμές στα εισιτήρια.

Στις 17.00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων και του kids wallet, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σχετικές ειδήσεις

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...