Ονειρο… τρελό κι απατηλό η ισότητα φύλων στην Ε.Ε.

Μοιραστειτε το

Αποκαρδιωτικοί οι δείκτες του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα Φύλου και για το 2020, δείχνουν πως από πέρυσι δεν έχει υπάρξει σχεδόν καμία πρόοδος, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στην τελευταία θέση… ● Σουηδία, Δανία και Γαλλία πρωτοπορούν

«Απογοητευτικά είναι τα ευρήματα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα Φύλου EIGE, όχι μόνο για τη χώρα μας, που βρέθηκε και πάλι στην τελευταία θέση ανάμεσα στους “28”, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά, καθώς μένει πολύς δρόμος για να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες».

Η εισαγωγή από περσινό κείμενο της «Εφ.Συν.» που παρουσίαζε τον Δείκτη Ισότητας Φύλου 2019 μπορεί να επαναληφθεί απαράλλακτα και για φέτος: καμιά σχεδόν πρόοδος και με βαθμολογία 67,9 μονάδων στις 100 (από 67,4 πέρσι) σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητας Φύλου 2020 που εκπόνησε το EIGE· αν η Ε.Ε. συνεχίσει να προχωρά με αυτό τον ρυθμό, θα χρειαστούν 60 χρόνια για να έχουμε πλήρη έμφυλη ισότητα.

Πρωτοπόρες ακόμη μια φορά Σουηδία (83,8), Δανία (77,4) και Γαλλία (75,1) ενώ πολύ σημαντική πρόοδο σημείωσαν Ιταλία, Λουξεμβούργο και Μάλτα. Και ουραγός όπως κάθε χρόνο η Ελλάδα με μόλις 52,5 μονάδες, πίσω από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Ο βασικός τομέας που βελτιώθηκε τον τελευταίο χρόνο είναι αυτός της ισότητας στα κέντρα λήψης αποφάσεων, παρότι αποτελεί εκείνον με τη χαμηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στους έξι που διερευνά ο Δείκτης (εργασία, χρήμα, εξουσία, χρόνος, γνώση, υγεία) με μόλις 53,3 μονάδες στις 100. Μεγαλύτερη πρόοδος σε αυτόν τον τομέα έχει σημειωθεί στην εκπροσώπηση γυναικών στα Δ.Σ. των μεγάλων εταιρειών: οι Γαλλίδες μετέχουν πλέον με ποσοστά μεγαλύτερα του 40%, ενώ τουλάχιστον ένα στα τρία μέλη των Δ.Σ. αυτών των επιχειρήσεων είναι γυναίκα σε Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το αντικείμενο

Η φετινή έκθεση εστίαζε στον τομέα των ψηφιακών εργαλείων και το μέλλον της εργασίας διερευνώντας τη χρήση των ψηφιακών δεξιοτήτων, την ψηφιακή μετάβαση στην αγορά εργασίας και τις ευρύτερες συνέπειες της ψηφιοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη βία κατά των γυναικών αλλά και στις δουλειές της φροντίδας. Η έρευνα του EIGE καταδεικνύει πως οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δουν τη δουλειά τους να αντικαθίσταται από ρομπότ καθώς υποεκπροσωπούνται σε όλους τους τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας –από την έρευνα ώς τις καινοτόμες επιχειρήσεις αιχμής– ενώ οι άντρες κυριαρχούν στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στην Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό πως σήμερα στην Ε.Ε. οι γυναίκες εκπροσωπούν μόνο το 20% όσων εργάζονται στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών αλλά το 80% στη νοσηλευτική, μαιευτική και φροντίδα στις υπηρεσίες υγείας.

«Συγχαίρω τις χώρες που έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις τους από πέρσι. Υπάρχει όμως μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, ιδίως στον τομέα του ψηφιακού κόσμου», δήλωσε η Ελένα Ντάλι, επίτροπος Ισότητας. «Καθώς το παρόν και το μέλλον μας είναι όλο και περισσότερο ψηφιακό, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι γυναίκες και κορίτσια θα καταλαμβάνουν το δίκαιο μερίδιό τους σε αυτόν τον τομέα και θα ενθαρρύνονται να συνεισφέρουν στην ανάπτυξή του. Η Στρατηγική Ισότητας Φύλου της Ε.Ε. που υιοθετήθηκε φέτος θέτει βασικές δράσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Δεν υπάρχουν, ωστόσο, λόγοι αισιοδοξίας. Αντίθετα, καθώς οι στατιστικές στις οποίες στηρίζεται ο φετινός δείκτης είναι του 2018, αναμένεται ότι λόγω της δυσανάλογης επιδείνωσης της θέσης των γυναικών από την πανδημία του κορονοϊού, στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει σημαντική οπισθοδρόμηση. «Βλέπουμε μικρά σταθερά κέρδη, αλλά φέτος έχουμε λόγους να ανησυχούμε», επισημαίνει η νέα διευθύντρια του EIGE Κάρλιν Σίλε. «Η πανδημία θέτει σοβαρή απειλή στην πρόοδο στην ισότητα φύλου… Περισσότερο από ποτέ, όσοι λαμβάνουν αποφάσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα πορίσματα του Δείκτη για να σχεδιάσουν περιεκτικές λύσεις που να προωθούν την ισότητα φύλου στην κοινωνία μας, τόσο κατά την πανδημία όσο και μετά από αυτή».

Μονίμως τελευταίοι!

Η Ελλάδα με 52,5 μονάδες παραμένει στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα ισότητας από το 2010, ενώ έκτοτε έχει βελτιώσει τις επιδόσεις της μόλις κατά 3,6 μονάδες.

Οι μεγαλύτερες βαθμολογίες της είναι στον τομέα της υγείας (84,0) και των χρημάτων (72,5), όπου κατατάσσεται στην 21η και 22η θέση αντίστοιχα. Αλλά ακόμη και σε αυτές τις δύο καίριες πτυχές της ζωής μας όπου στον φετινό Δείκτη Ισότητας σημειώσαμε την καλύτερη βαθμολογία, έχουν μειωθεί οι επιδόσεις μας από το 2010 κατά -2,8 και -0,3 αντίστοιχα.

Μεγαλύτερο περιθώριο βελτίωσης, ένας εξωραϊσμένος τρόπος διατύπωσης για τους τομείς όπου τα έχουμε πάει χειρότερα, υπάρχει στη σφαίρα της εξουσίας όπου έχουμε μόλις 27 μονάδες, της διάθεσης του χρόνου με 44,7 μονάδες και της εργασίας με 64,4 μονάδες. Σε αυτούς τους τρεις τομείς η Ελλάδα κατατάσσεται στην 27η θέση ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη. Κι αυτό ενώ στους τομείς που αφορούν τη διάθεση του χρόνου και τη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν βελτιωθεί οι επιδόσεις μας από το 2010, κατά +9,1 και +4,7 μονάδες αντίστοιχα.

Οσο για την ατυχή στατιστικά σχέση Ελληνίδων και τεχνολογίας, αρκεί να αναφερθεί πως ενώ το 46% των γυναικών έναντι του 37% των ανδρών ηλικίας 25-29 ετών δηλώνει πως έχει περισσότερο από βασικές ψηφιακές δεξιότητες, εκείνες αποτελούν μόνο το 39% των πτυχιούχων Πληροφορικής και εκείνοι το 61%. Οσον αφορά την εργασία, σε αυτόν τον τομέα, μόνο το 21% των γυναικών έναντι του 79% των ανδρών απασχολούνται ως μηχανικοί ή επιστήμονες σε τομείς προηγμένης τεχνολογίας. Κι ακόμη κι αυτές οι λίγες που τα καταφέρνουν αμείβονται κατά μέσο όρο 12% λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους.

Πηγή
Author: Χριστίνα Πάντζου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...