Ο Η. Μόσιαλος για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Βρετανία: «Το νέο στέλεχος έχει αυξημένη μεταδοτικότητα» | newsbreak

Μοιραστειτε το

Για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που αποκαλύφθηκε στη Βρετανία (η οποία ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα) μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, εξηγώντας τι σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη, σε συνάρτηση με την έναρξη του εμβολιασμού. Για την Ελλάδα επεσήμανε ότι όλα εξαρτώνται (για το lockdown) από το πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα, ενώ ξεκαθάρισε ποιοι θα είναι αυτοί που δεν θα εμβολιαστούν.

Η βρετανική κυβέρνηση αναγκάσθηκε να επιβάλει νέο αυστηρό lockdown στην περιφέρεια του Λονδίνου και την νοτιοανατολική Αγγλία μπροστά στην εκτόξευση των κρουσμάτων, η οποία αποδόθηκε σε «νέο στέλεχος» του κορωνοϊού, το οποίο «δεν αυξάνει την επικινδυνότητα αλλά την μεταδοτικότητα» της επιδημίας».

Οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων. Καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας θα κλείσουν. Οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται από το σπίτι όταν αυτό είναι δυνατόν. Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις περιοχές που κατατάσσονται στο Επίπεδο 4. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν πρέπει να περνούν την νύκτα εκτός του σπιτιού τους. Επιτρέπονται οι συναντήσεις ενός μόνο ατόμου διαφορετικού νοικοκυριού σε εξωτερικούς χώρους.

Παμπ, εστιατόρια και μουσεία ήταν ήδη κλειστά από το προηγούμενο σαββατοκύριακο. Έτσι, οι κάτοικοι της βρετανικής πρωτεύουσας και της νοτιοανατολικής Αγγλίας τίθενται σε νέο επίπεδο συναγερμού, στο Επίπεδο 4.

Κάθε συγκέντρωση απαγορεύεται στις ζώνες που έχουν υπαχθεί στο Επίπεδο 4, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι εορταστικές συγκεντρώσεις θα επιτραπούν για μία μόνο ημέρα, στις 25 Δεκεμβρίου.

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού τον κάνει πιο εύκολο στη μετάδοση

«Φαίνεται ότι αυτή η εξάπλωση (της επιδημίας) τροφοδοτείται πλέον από μία νέα παραλλαγή του ιού, που μεταδίδεται πολύ ευκολότερα μέχρι και κατά 70%», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι τίποτα δεν δείχνει ότι «αυτή η παραλλαγή είναι περισσότερο θανατηφόρα» ή περιορίζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Το ξέρουμε εδώ και μερικές μέρες, αλλά σήμερα το ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός. Ξέρουμε ότι έχει αυξηθεί η διασπορά, ειδικά στη Νοτιοανατολική Αγγλία και στο Λονδίνο. Το νέο αυτό στέλεχος ανησυχεί τους ειδικούς όσον αφορά τη μεταδοτικότητα του ιού η οποία έχει αυξηθεί. Δεν φαίνεται, ωστόσο, μέχρι στιγμής να αυξάνονται οι πιο σοβαρές περιπτώσεις από τη μετάλλαξη. Επίσης, ο πρωθυπουργός και οι επιστημονικοί του σύμβουλοι είπαν ότι δεν ξέρουν ακόμα αν έχει ξεφύγει ο μεταλλαγμένος ιός σε άλλες περιοχές της χώρας και εκτός Βρετανίας. Αυτό θα το ξέρουμε τις επόμενες βδομάδες, όταν θα έχουμε δεδομένα κι από άλλες χώρες. Το μόνο δεδομένο είναι ότι μεταδίδεται πιο εύκολα», εξήγησε ο καθηγητής.

Σε ότι αφορά το εμβόλιο και το αν θα επηρεάσει τη δράση του αυτή η μετάλλαξη: «Οι επιστημονικοί σύμβουλοι είπαν ότι δεν επηρεάζεται από τη μετάλλαξη η δράση του. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο Τζόνσον απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν τα μέτρα που ανακοίνωσε θα παραταθούν για μήνες, δηλαδή αν θα φτάσουν μέχρι το Μάρτιο. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε και με βάση τα δεδομένα που ανακοίνωσαν οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Βρετανού πρωθυπουργού, δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο», διευκρίνισε ο κ. Μόσιαλος.

«Να προσέξουμε λίγο παραπάνω και να είμαστε συντηρητικοί»

Στα δικά μας, μιλώντας για το τι πρόκειται να συμβεί τον Ιανουάριο με το lockdown, ο καθηγητής είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα εφαρμόσουμε τα μέτρα: «Για να αποφύγουμε πλήρες lockdown στη χώρα μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Εφόσον δεν τα κατάφεραν οι Ιταλοί που έχουν καλύτερο σύστημα υγείας από το δικό μας, εμείς θα πρέπει να προσέξουμε λίγο παραπάνω».

Για το «φλέγον» ζήτημα των Χριστουγέννων, ο κ.Μόσιαλος σχολίασε: «Καλύτερα είναι να είμαστε πολύ συντηρητικοί, με την κάθε οικογένεια να είναι μόνη της στις γιορτές. Εκτός αν υπάρχει ένας μοναχικός φίλος μας ή μια γιαγιά ή ένας παππούς μας να περάσει τις γιορτές μαζί μας».

«Οι περισσότερες παρενέργειες των εμβολίων φαίνονται την πρώτη εβδομάδα» – Ποιοι δεν θα εμβολιαστούν

«Έχουμε κλινικά δεδομένα δύο μηνών για τις παρενέργειες των εμβολίων. Δεν έχουμε δεδομένα για άλλα φάρμακα ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Περίπου 40.000 άτομα έκαναν τα εμβόλια. Θέλω να πειστούν οι πολίτες ότι τα εμβόλια είναι επαρκή και ασφαλή. Οι περισσότερες παρενέργειες φαίνονται την πρώτη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι παρενέργειες είναι ανεκτές. Είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα να εμφανιστούν παρενέργειες μετά το πρώτο τετράμηνο», τόνισε ο με έμφαση κ. Μόσιαλος.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, ο καθηγητής είπε ότι τα εμβόλια δεν θα τα κάνουν οι έγκυες, άτομα κάτω των 18 ετών και άτομα με σοβαρές αλλεργίες.

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα