Πέθανε ο δημοσιογράφος και κριτικός Δημήτρης Ραυτόπουλος

Μοιραστειτε το

Πέθανε σε ηλικία 101 ετών ο Δημήτρης Σπ. Ραυτόπουλος, ο Έλληνας κριτικός λογοτεχνίας, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος.

Ο Δημήτρης Ραυτόπουλος θεωρήθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της λογοτεχνικής κριτικής και με τα κείμενά του απασχόλησε ως βιβλιοκριτικός και μελετητής.

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1924. Από τα εφηβικά του χρόνια εντάχθηκε στην Αριστερά. Υπήρξε συντάκτης της εφημερίδας Ελεύθερη Ελλάδα (1946-1947) και παράλληλα αρθρογραφούσε στο περιοδικό της ΕΠΟΝ Νέα Γενιά (1944-1945).

Η εξορία και η διαφυγή στη Γαλλία

Κατά την περίοδο 1947–1952, εξορίστηκε στην Ικαρία, τη Μακρόνησο και τον Άγιο Ευστράτιο. Μετά τη χαλάρωση των μετεμφυλιακών μέτρων, εργάστηκε στις εφημερίδες Η Αυγή (1952–1967), Ελεύθερος, Ωρα (1955–1956). Μαζί με τον Κώστα Κουλουφάκο, τον Τίτο Πατρίκιο, τον Κώστα Πορφύρη κ.ά., συμμετείχε στη συντακτική ομάδα του περιοδικού Επιθεώρηση Τέχνης.

Κατά την περίοδο της δικτατορίας (1967–1974), ο Ραυτόπουλος διέφυγε στη Γαλλία, από όπου εργάστηκε ως συντάκτης στο Λεξικό Robert και συμμετείχε στο αφιέρωμα του περιοδικού Temps Modernes στην Ελλάδα το 1969, συνθέτοντας μία ανθολογία κειμένων από διωχθέντες συγγραφείς. Παρακολούθησε μαθήματα στην École Pratique des Hautes Études του Παρισιού.

Μετά τη Μεταπολίτευση, ανέλαβε τη διεύθυνση του περιοδικού Ηριδανός και έγραφε επιφυλλίδες στην Αυγή (1977–1980). Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Απογευματινή και αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Τα βραβεία

Το 1989, βραβεύθηκε για τη δημοσιογραφική του δουλειά από το Ιδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθανασίου Μπότση.

Τιμήθηκε το 1997 με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για το έργο του «Αρης Αλεξάνδρου, ο εξόριστος».

Το 2008, έλαβε το Βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» της Εταιρείας Συγγραφέων, ενώ την ίδια χρονιά αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 2014 είχε λάβει το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του. Τρία χρόνια αργότερα, επίσης για το συνολικό του έργο, έλαβε το Βραβείο Δοκιμίου-Μελέτης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Καμένα Βούρλα: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την εγκατάσταση των προσφυγόπουλων

Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες ομάδας κατοίκων στα...

Σάμος: Θρήνος, λουλούδια και λευκά ρούχα στις κηδείες της Κλαίρης και του Άρη

Σε κλίμα οδύνης τελέστηκαν σήμερα στο Βαθύ της Σάμου οι κηδείες...