Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν

Μοιραστειτε το

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν σε παλαιότερη επίσκεψή του στην Ελλάδα

EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από τις 27 Μαΐου του 1974 έως τις 21 Μαΐου του 1981. 

Ο ντ’ Εστέν που πέθανε σε ηλικία 94 ετών (είχε γεννηθεί στις 2 Φεβρουαρίου του 1926), είχε νοσηλευτεί πρόσφατα στη δυτική Γαλλία, με αναπνευστικά προβλήματα. 

Σε ηλικία 33 ετών διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών, ενώ το 1962 (μόλις 36 ετών) αναβαθμίστηκε σε υπουργό Οικονομικών και έγινε ο νεαρότερος Γάλλος υπουργός σε αυτό το πόστο.

Ο ίδιος ακολούθησε κεντροδεξιά πολιτική και προώθησε τη σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας – Γερμανίας, καθώς και την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΟΚ, όντας υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αν και συντηρητικός πολιτικός, εφάρμοσε κάποια μέτρα προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της Γαλλίας, προωθώντας μεταξύ άλλων το συναινετικό διαζύγιο και νομιμοποιώντας τις αμβλώσεις.

Έχασε τις προεδρικές εκλογές του 1981 από τον Φρανσουά Μιτεράν.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα με τη δικαιοσύνη, καθώς η 37χρονη Αν-Κατρίν Στράκε, δημοσιογράφος της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης WDR, τον κατηγόρησε ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά στα τέλη του 2018.

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν εισήχθη στις 16/11/2020 σε νοσοκομείο της πόλης Τουρ στη δυτική Γαλλία. Στις 14 Σεπτεμβρίου είχε μπει πάλι σε νοσοκομείο (στο Ζορζ Πομπιντού του Παρισιού), όπου νοσηλεύτηκε για σύντομο χρονικό διάστημα με ελαφρά πνευμονική λοίμωξη.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...