Πέτσας για Τουρκία: Αντί της πρόσκλησης, είχαμε πρόκληση

Μοιραστειτε το

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό η Άγκυρα αθετεί τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δεσμευτεί να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές. «Αντί της πρόσκλησης, είχαμε πρόκληση» πρόσθεσε.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η διπλή πρόκληση της Τουρκίας (σ.σ. Ορούτς Ρέις και Βαρώσια) αποδεικνύει την αναξιοπιστία της.

Στη Σύνοδο Κορυφής η τουρκική παραβατικότητα

Τόνισε επιπλέον ότι το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας θα τεθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυσε εκ νέου ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί διάλογος σε καθεστώς εκβιασμών και υπογράμμισε ότι με το Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν πραγματοποιούνται διερευνητικές συνομιλίες.

Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο ό,τι πρέπει και συμπλήρωσε ότι η χώρα επιμένει με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στη διπλωματία.

«Ακόμη μία πρόκληση» το συμβάν με την πτήση Δένδια

Αναφερόμενος στο συμβάν με την πτήση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια,  είπε πως πρόκειται για ακόμη μία πρόκληση και τόνισε ότι δόθηκε εντολή για διάβημα

Είπε επίσης ότι δόθηκαν εξηγήσεις από τουρκικής πλευράς και εξέφρασε την ελπίδα να μην επαναληφθεί αντίστοιχο περιστατικό.

«Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.»

Ερωτηθείς ποια είναι η «κόκκινη γραμμή», είπε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Όπως εξήγησε, «η διαφορά είναι ότι κυριαρχία αφορά στα χωρικά ύδατα που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια. Τα κυριαρχικά δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη».

Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Το δικαίωμά της αυτό θα το ασκήσει στο μέλλον, όποτε το κρίνει σκόπιμο».

Στο τραπέζι οι κυρώσεις στην Τουρκία

Ως προς το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία, υπενθύμισε ότι η Άγκυρα προχώρησε σε δύο σημαντικές ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Οι ηγέτες καλούνται να σταθμίσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας» υπογράμμισε.

Επέμεινε δε ότι οι κυρώσεις είναι πάντα στο τραπέζι και η εφαρμογή τους εναπόκειται στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ μπαίνουν δυναμικά στο διαδίκτυοΓερμανική πολυεθνική ετοιμάζεται για είσοδο στην ΕλλάδαBSH (PITSOS): Λουκέτο στο εργοστάσιο της Ελλάδας μετά από 155 χρόνια-Πού μεταφέρεται;
Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...