Παναγιώτης Ρουμελιώτης: Η πανδημία του κορονοϊού-Covid-19 έχει οξύνει περισσότερο τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων

Μοιραστειτε το

Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid 19

του Παναγιώτη Ρουμελιώτη,
Ομότιμου Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην Αν. Εκτελεστικού  Διευθυντή του ΔΝΤ.

Η πανδημία του κορονοϊού-Covid-19 έχει οξύνει περισσότερο τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, ειδικότερα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Η πανδημία αυτή αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις δυνάμεις αυτές, ώστε είτε να αποδυναμώσουν η μία την άλλη, είτε να βελτιώσουν τη γεωπολιτική τους θέση.

Αρχικά, οι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ) αντιμετώπισαν με αυστηρά εθνικά κριτήρια την πανδημία του Covid-19. Η Κίνα, προφανώς για να μην αποδυναμωθεί γεωπολιτικά, χειρίστηκε την πανδημία αυτή με αδιαφάνεια. Καθυστέρησε να ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τη σοβαρότητα της πανδημίας. Αφού σταθεροποίησε την κατάσταση στο εσωτερικό της, εμφαρμόζοντας αυστηρά περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών της, άρχισε να προωθεί μια ανθρωπιστική διπλωματία, παρέχοντας υγειονομική υποστήριξη (π.χ. εξαγωγές μασκών και φαρμάκων) σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αρχικά και αφρικανικές στη συνέχεια.

Έτσι προσπάθησε να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις από την καθυστερημένη ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά την έκταση και σοβαρότητα της πανδημίας του Covid-19, ώστε να διευρύνει τη γεωπολιτική επιρροή της.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ προσπάθησαν αρχικά να ελαχιστοποιήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, διατηρώντας σε λειτουργία το παραγωγικό σύστημά τους και καθυστερώντας να εφαρμόσουν περιοριστικά μέτρα. Στη συνέχεια αναγκάστηκαν να κλείσουν τα σύνορά τους, χωρίς να προειδοποιήσουν ούτε τους συμμάχους τους (π.χ. την ΕΕ), και να εφαρμόσουν, με τη σειρά τους, προστατευτικά μέτρα στις μετακινήσεις του πληθυσμού τους.

 Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.idis.gr

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα