ΠΑΣΟΚ: Με την πλάτη στον τοίχο ο Νίκος Ανδρουλάκης – Οι εσωκομματικές εκλογές και οι δελφίνοι

Μοιραστειτε το

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Οι καλά γνωρίζοντες τα της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι η γραμμή άμυνας που έχει επιλέξει ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα βγει και έτσι το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί σε έκτακτο συνέδριο και εκλογή αρχηγού από τη βάση τον Νοέμβριο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να αποφασίσει για το αν τελικά θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές. Όλα όμως δείχνουν ότι αυτές είναι μονόδρομο, με το κύμα αντιδράσεων κατά του αποτελέσματος των ευρωεκλογών στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη.

Άλλωστε, ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες, δεν δίσταζε να λέει δημοσίως ότι η απώλεια της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές θα ήταν αποτυχία. Και τώρα οι αντιδρώντες στο κόμμα ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών και εκλογή αρχηγού από τη βάση μέσα στο 2024.

Δύο πλευρές μέσα στο ΠΑΣΟΚ

Πάντως, τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και οι υποστηρικτές του, επιμένουν ότι με το 13% το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε στις ευρωεκλογές αλλά συνέχισε τη σταθερά ανοδική του πορεία.

Όλοι οι άλλοι, από την άλλη, αντιτείνουν και υποστηρίζουν ότι με μία μονάδα επάνω το ΠΑΣΟΚ ήταν στους χαμένους της κάλπης, με δεδομένη και την απώλεια των 13 μονάδων. Κάποιοι πάλι τραβούν το σκοινί πιο μακριά, υποστηρίζοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε τον χρόνο του και έδειξε πως δεν είναι ηγέτης και πως δεν μπορεί να γίνει «πρωθυπουργός». Επίσης, θεωρούν ότι αθέτησε τη δέσμευσή του πως αν το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν στους κερδισμένους των εκλογών, θα ανακοίνωνε την παραίτησή του και θα άνοιγε το δρόμο για τον επόμενο.

Αρκετοί βέβαια υποστηρίζουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποκλείεται να επιδιώξει να απαντήσει με αιφνιδιασμό στην πίεση, με σκοπό να κερδίσει χρόνο, ανακοινώσει fast truck εκλογή αρχηγού μέσα στο καλοκαίρι, αιφνιδιάζοντας τους αντιπάλους του.

Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και στις 30 Ιουνίου η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Σε αυτές τις δύο συνεδριάσεις αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά, αν όχι όλα.

Αμφισβήτηση στον Νίκο Ανδρουλάκη

Κυρίαρχη άποψη είναι ότι το… ποτάμι δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω και ακόμα και αν η πλευρά Ανδρουλάκη καταφέρει να ελέγξει τα όργανα και να βγει απόφαση για τήρηση του καταστατικού και εκλογή νέας ηγεσίας στο τέλος του 2025, η αμφισβήτηση δεν πρόκειται να σταματήσει και η εσωστρέφεια θα αυξάνεται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη μαζευτεί οι υπογραφές του 1/3 της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και υπογραφές από νομαρχιακές επιτροπές, προκειμένου να γίνει έκτακτο συνέδριο νωρίς το φθινόπωρο. Αν αυτό συμβεί, θα είναι μία πρώτη ήττα της πλευράς Ανδρουλάκη, καθώς το συνέδριο είναι το όργανο το οποίο τελικά θα αποφασίσει για το αν θα αλλάξει η καταστατική πρόβλεψη και διεξαχθούν νωρίτερα -δηλαδή μέσα στο 2024- οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού.

Αλλαγή «στρατοπέδου» για κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο όσοι στήριζαν τον πρόεδρο προεκλογικά τώρα τον «χτυπούν» ή δεν τον υπερασπίζονται πλέον. Με εξαίρεση τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, τον Παναγιώτη Δουδωνή, τον Δημήτρη Μάντζο και τον Θανάση Γλαβίνα, ουδείς άλλος βγήκε δημόσια να υπερασπιστεί τον πρόεδρο.

Τον χορό της αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη τον ξεκίνησαν στελέχη που ποτέ δεν ανήκαν στους υποστηρικτές ή τους συνομιλητές του προέδρου, όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου που ζήτησε να συζητηθεί και η αλλαγή αρχηγού, ο Παύλος Γερουλάνος (τον οποίο πολλοί βλέπουν ως υποψήφιο για την προεδρία), ο Απόστολος Πάνας, αλλά και ο Χάρης Καστανίδης που θέλει να πάρει το αίμα του πίσω, καθώς θεωρεί ότι ο Ανδρουλάκης τον πέταξε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επιλέγοντας την έδρα της Θεσσαλονίκης και όχι του Ηρακλείου.

Το «παιχνίδι» όμως άλλαξε όταν άρχισαν να τον «πυροβολούν» και οι υποστηρικτές του. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που είχε στηρίξει ενεργά και ουσιαστικά την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη για την προεδρία του κόμματος, στέλνοντας την επιστολή για την επίσπευση των διαδικασιών και την εκλογή αρχηγού από τη βάση το αργότερο ως το τέλος του 2024 «για να μη γίνει το ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ του Κέντρου».

Ο στενός του συνεργάτης Μιχάλης Κατρίνης, που δήλωσε πως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όλα πρέπει να συζητηθούν, όταν ο στενός πυρήνας του Ανδρουλάκη έστελνε non paper για την τήρηση των διαδικασιών, δηλαδή διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου του κόμματος μέσα στο 2025, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο.

Η Λία Λιακούλη, η οποία δημοσίως αναγνώρισε το δικαίωμα όλων να θέτουν όποιο θέμα θέλουν, δηλώνοντας και θεματοφύλακας των διαδικασιών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Και ο Χάρης Δούκας ζητεί εκλογές

Το όνομα του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, «παίζει» δυνατά στις εσωκομματικές εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ, μετά το «κύμα» αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Τώρα, ο κ. Δούκας παίρνει επίσημα θέση, ανοίγοντας τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ και, ευρύτερα, της Κεντροαριστεράς, με συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Ο δήμαρχος Αθηναίων και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει «παρών» στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και ζητά άμεση προσφυγή στη βάση του κόμματος, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Δούκας, «το ΠΑΣΟΚ, από τις εκλογές του περσινού Ιουνίου, έχασε 100.000 ψήφους. Δεν είναι απλά μια ήττα, ότι χάθηκε μία ακόμα ευκαιρία. Το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε στις ήττες. Με δικαιολογίες και ροκάνισμα του χρόνου, ο χώρος κινδυνεύει να εκφυλιστεί και το αίτημα ‘κάντε επιτέλους κάτι’ έρχεται από παντού».

Όσο για το αν θα συμμετέχει ο ίδιος στην περίπτωση που γίνουν εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αρκέστηκε να απαντήσει ότι προέχει να συμφωνηθεί και να χαραχτεί ο οδικός χάρτης των αλλαγών που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα: η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις, σε επιτροπές, συντονιστικά και πλατφόρμες», σημείωσε ο Χάρης Δούκας.

Σχετικές ειδήσεις

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...