Περιφερειακές και δημοτικές εκλογές: Οι «άγνωστοι Χ» για τη ΝΔ

Μοιραστειτε το

Στο τελευταίο κατοστάρι μπαίνουν τα επιτελεία της ΝΔ, προκειμένου οι γαλάζιοι εκλεκτοί που έχουν πάρει το χρίσμα της Πειραιώς να περάσουν από πάνω τον πήχη που έχει βάλει το κυβερνητικό κόμμα.

Ήδη αρκετά κυβερνητικά στελέχη έχουν πάρει «φύλλα πορείας» από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να βοηθήσουν τις κρίσιμες περιφέρειες στις οποίες υπάρχουν γαλάζιοι αντάρτες και οι οποίοι δημιουργούν άγνωστους Χ στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο κομματικός μηχανισμός της Πειραιώς έχει πάρει φωτιά ενόψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου. Στη ΝΔ ευελπιστούν ότι κάποιες από τις γαλάζιες περιφέρειες θα κερδηθούν από την πρώτη Κυριακή προκειμένου να δημιουργηθεί μια παράσταση νίκης για την γαλάζια παράταξη και να ξεπεραστούν ενδεχομένως οι όποιες αρρυθμίες παρουσιάστηκαν στην κυβέρνηση το τελευταίο τρίμηνο.

Σε ότι αφορά τις δημοτικές κάλπες, η ΝΔ έχει δώσει χρίσμα μόνο στις τρεις μεγάλες πόλεις, την Αθήνα (με τον Κώστα Μπακογιάννη), τον Πειραιά (με τον Γιάννη Μώραλη) και τη Θεσσαλονίκη (με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα). Για τους δύο πρώτους υπάρχει ισχυρή πεποίθηση ότι θα επανεκλεγούν είτε από τον πρώτο γύρο, εξασφαλίζοντας το 43% που χρειάζεται είτε στον δεύτερο, στις 15 Οκτωβρίου.

Σχετικά με τις περιφερειακές εκλογές, ο πήχης που τοποθετούν τα γαλάζια στελέχη είναι πολύ ψηλά παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες περιφέρειες οι γαλάζιοι που έχουν το χρίσμα «κινδυνεύουν» από «αντάρτες» της ΝΔ και όχι από υποψηφίους προερχόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ.

Στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες, η εικόνα για τη ΝΔ είναι αρκετά καλή και στην Αττική που είναι υποψήφιος ο Νίκος Χαρδαλιάς και στην Κεντρική Μακεδονία όπου ο Απόστολος Τζιτζικώστας, έχει επίσης πολύ ισχυρά ποσοστά…

Χωρίς πρόβλημα φαίνεται να εξελίσσεται η εκλογική μάχη για τον Γιώργο Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο, τον Φάνη Σπανό στην Στερεά Ελλάδα, τον Αλέξανδρο Καχριμάνη στην Ήπειρο και τον Νεκτάριο Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται στην Κρήτη η επανεκλογή του υπερκομματικού, ανεξάρτητου υποψηφίου -και νυν περιφερειάρχη- Σταύρου Αρναουτάκη.

Καλύτερα είναι τα πράγματα και στην πληγείσα Θεσσαλία, όπου ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε, φαίνεται να ανακάμπτει ξαναμπαίνοντας στο παιχνίδι… Σε καλό δρόμο βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες και η υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού στην Πελοπόννησο, αφού η σφοδρή κριτική που ασκεί απέναντί του ο Πέτρος Τατούλης δυναμώνει ακόμα περισσότερο τον Πτωχό.

Εκεί που η κατάσταση θυμίζει σπαζοκεφαλιά είναι στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη αφού ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, έχει απέναντί του -μεταξύ άλλων- τον Χριστόδουλο Τοψίδη.

«Άγνωστος Χ» είναι επίσης τα Ιόνια Νησιά όπου τη νυν περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα πλησιάζει μια ανάσα πίσω ο πρώην δήμαρχος Κέρκυρας και κομματικό στέλεχος της ΝΔ, Γιάννης Τρεπεκλής. Στη Δυτική Μακεδονία όπου ο σημερινός περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης, απειλείται από τον «αντάρτη», πρώην βουλευτή Κοζάνης και πρόσφατα διαγραφέντα από την Πειραιώς, Γιώργο Αμανατίδη.

Δύσκολα είναι τα πράγματα στο Bόρειο Αιγαίο, όπου το γαλάζιο χρίσμα έλαβε ο στρατηγός Αλκιβιάδη Στεφανής και έχει να αντιμετωπίσει τον νυν περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη.

Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες μέχρι τις κάλπες, η Πειραιώς βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται περιοδείες κορυφαίων στελεχών σε όλη τη χώρα -και δη στις επικίνδυνες περιφέρειες- για τη στήριξη των επισήμων υποψηφίων.

Τον πήχη των αυτοδιοικητικών εκλογών τον έχει βάλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ.

«Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή έδωσε πολιτική σημασία στις περιφερειακές εκλογές», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ και εξήγησε: «Γιατί θεωρούμε σημαντικό να συνεννοούμαστε με τους περιφερειάρχες. Μέχρι το 2019 υπήρχε απόσταση σε αυτό. Βάλαμε κάτω τα σχέδια για τις 13 περιφέρειες της χώρας, για να έχουμε καλύτερη εικόνα… Τον απολογισμό θα τον κάνουμε το βράδυ των εκλογών».

Σχετικές ειδήσεις

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...