Προέλευση κορωνοϊού: Μετά από 14 μέρες καραντίνα, ο ΠΟΥ πιάνει δουλειά στη Γουχάν

Μοιραστειτε το

Τα μέλη της επιτροπής που βρίσκονται στη Γουχάν, την κινεζική πόλη όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού, εδώ και 14 ημέρες ωστόσο παρέμεναν σε καραντίνα, ακολουθώντας τις υποδείξεις των κινεζικών Αρχών.

Από σήμερα, οι επιστήμονες θα ξεκινήσουν την έρευνα με συνεντεύξεις ανθρώπων από ερευνητικά ινστιτούτα, νοσοκομεία και τις αγορές θαλασσινών και άγριων ζώων που συνδέθηκαν με το αρχικό ξέσπασμα του ιού.

Η έρευνά τους θα βασιστεί σε στοιχεία που τους παρέχουν οι Κινέζοι αξιωματούχοι.

Η εν λόγω έρευνα είναι αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ ΠΟΥ και Πεκίνου.

Μιλώντας στο CNNi, η Ολλανδή ιολόγος και μέλος της ερευνητικής ομάδας Μαριόν Κούπμανς δήλωσε: «Τα μάτια του πλανήτη είναι εστιασμένα σε αυτό, οι γνώμες του κόσμου είναι εστιασμένες σε αυτό».

Επιπλέον, σε σημερινό tweet της εξέφρασε την ελπίδα να εισπνεύσει «λίγο φρέσκο αέρα».

Εκφοβισμός

Η έρευνα πάντως της ομάδας δεν αναμένεται να γίνει χωρίς εμπόδια. Ήδη, την Τετάρτη συγγενείς των θυμάτων, κατήγγειλαν ότι οι κινεζικές Αρχές ασκούν πιέσεις προκειμένου να τις αποτρέψουν να μιλήσουν στους ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι οικογένειες αυτές είχαν συγκεντρωθεί πέρυσι ζητώντας την επιβολή κυρώσεων στους τοπικούς αξιωματούχους που υποτίμησαν τη σοβαρότητα της επιδημίας, φτάνοντας στο σημείο να τιμωρήσουν τους πρώτους ανθρώπους που αποκάλυψαν τι συμβαίνει.

Πολλοί από τους συγγενείς προσπάθησαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, όμως καταγγέλλουν ότι αυτές απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια.

Μετά την άφιξη των διεθνών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Κίνα, η πίεση από τις αρχές έχει αυξηθεί, αναφέρουν οι συγγενείς των θυμάτων.

Περίπου 100 γονείς θυμάτων αντάλλασσαν μηνύματα στην εφαρμογή WeChat, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κίνα, όμως πριν δέκα ημέρες ο ιστότοπος απέκλεισε την ομάδα τους, αναφέρει ο Ζανγκ Χάι, ένας από τους επικεφαλής του κινήματος.

«Αυτό δείχνει ότι οι αρχές ανησυχούν. Φοβούνται ότι αυτές οι οικογένειες θα επικοινωνήσουν με τους ειδικούς του ΠΟΥ», δηλώνει ο 51χρονος άνδρας, ο πατέρας του οποίου πέθανε στην αρχή της πανδημίας χωρίς ο θάνατός του να συνδέεται επισήμως με την covid-19, καθώς τότε δεν γίνονταν πολλά τεστ.

«Στιβαρή» έρευνα ζητούν οι ΗΠΑ

Κι ενώ η ομάδα εμπειρογνωμόνων ξεκινά τις έρευνές της στην Κίνα, οι ΗΠΑ ζήτησαν να διεξαχθεί μια «ξεκάθαρη και στιβαρή» έρευνα για την προέλευση της πανδημίας της covid-19 η οποία εξακολουθεί να επιδεινώνεται παγκοσμίως.

«Είναι απαραίτητο να εντοπίσουμε» πώς ο ιός εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε, δήλωσε χθες Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Οι ΗΠΑ «στηρίζουν τη διεθνή έρευνα, η οποία κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και στιβαρή», πρόσθεσε.

Εξάλλου η Ψάκι υπογράμμισε «τη μεγάλη ανησυχία» των ΗΠΑ για την «παραπληροφόρηση» που προέρχεται «από κάποιες πηγές στην Κίνα».

Η επίσκεψη αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για το κινεζικό καθεστώς, το οποίο επιθυμεί να αποποιηθεί οποιασδήποτε ευθύνης για την πανδημία, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αν και έχει σχεδόν εξαλειφθεί στην Κίνα.

Η Ουάσινγκτον «θα εξετάσει την αξιοπιστία της έκθεσης της έρευνας μόλις αυτή ολοκληρωθεί» και θα βασιστεί και «στις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει και αναλύσει οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών» για το θέμα, επεσήμανε η Ψάκι.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...