Πυρ ομαδόν κατά Ανδρουλάκη από κορυφαία στελέχη – Ζητούν άμεσα εσωκομματικές κάλπες

Μοιραστειτε το

Δεν προλαβαίνει να μετράει τα… μαχαιρώματα ο Νίκος Ανδρουλάκης, από τους συντρόφους του, με τα στελέχη το ένα μετά το άλλο να καταφέρονται εναντίον του, αμφισβητώντας ξεκάθαρα το αξίωμά του.

Σήμερα πραγματοποιείται η κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πολλά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στρέφονται κατά των χειρισμών του Νίκου Ανδρουλάκη, «χρεώνοντάς» του και το αποτυχημένο αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την εισήγηση του τόνισε ότι θα παρουσιάσει οδικό χάρτη για τη συνέχεια στην επικείμενη συζήτηση της Κεντρικής Επιτροπής.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έγιναν από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ:

Κώστας Σκανδαλίδης: Απογοητεύτηκα από τη συνέντευξή σου, αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος, με δημοκρατία και διάλογο, να προχωρήσεις στις αναγκαίες διαδικασίες, με εκλογή ηγεσίας από τη βάση.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Να υπάρξει συγκεκριμένο πλαίσιο για τις εκλογές. Η επίκληση της διαπλοκής χρησιμοποιείται πάντα για να δημιουργηθεί εσωτερικός εχθρός.

Πάρις Κουκουλόπουλος: Ο πρόεδρος πρέπει να καταθέσει ένα πλήρες και σφιχτό χρονοδιάγραμμα που θα περιλαμβάνει έστω ενδεικτικά και την ημερομηνία των εκλογών.

Παύλος Χρηστίδης: Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η ανασυγκρότηση της παράταξης. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν κατώτερο των προσδοκιών, των στόχων και των επιθυμιών μας. Ευθύνες και λάθη υπάρχουν, δυσλειτουργικό κόμμα, αναβολές, καθυστερήσεις.

Νωρίτερα και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, που πολλοί θεωρούν ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, έριξε βολές εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη, ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής προέδρου το φθινόπωρο.

Ο ίδιος είπε:

«Η θεσμική λειτουργία του κόμματος απαξιώθηκε. Ελάχιστες γόνιμες συνεδριάσεις των οργάνων, στελέχη που περιθωριοποιήθηκαν, οι θέσεις μας σε κρίσιμα νομοσχέδια δεν συζητήθηκαν στα κομματικά όργανα, το κόμμα πήρε τη μορφή ενός κλειστού σχηματισμού, που δεν ενέπνευσε τη συμμετοχή, τη διαβούλευση, τη συνδιαμόρφωση.

– Είναι αυτονόητη αναγκαιότητα η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης, η διεύρυνση του πολιτικού μας χώρου. Απαιτείται συμπαγές πολιτικό αφήγημα, αυτοπεποίθηση στις ιδέες και στα στελέχη μας, μακριά από οποιαδήποτε φοβικότητα. Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες.

– Χρειάζεται πολιτική επανεκκίνηση της παράταξης. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Συντεταγμένη διαδικασία εκλογής Προέδρου το φθινόπωρο, με όρους μαζικότητας και εξωστρέφειας που θα προσδώσει νέα δυναμική, και μετέπειτα, Συνέδριο χάραξης πολιτικής και εκλογής οργάνων, ως εφαλτήριο της πολιτικής διεύρυνσης του χώρου. Με απόφαση Προέδρου, όπως προβλέπεται στο καταστατικό μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πέτρος Ευθυμίου, που άσκησε κριτική σε υψηλούς τόνους στην ηγεσία του κόμματος για το αποτέλεσμα. «Πρόεδρε πρέπει να επιδιώξεις να αναβαθμιστείς στη λαϊκή εντολή. Δεν υπάρχουν τυχοδιώκτες και πράκτορες», φέρεται να είπε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ευαγγελία Λιακούλη, καθώς και ο Θεόδωρος Μαργαρίτης. Μάλιστα, ο Θεόδωρος Μαργαρίτης ζήτησε να μην θυμίζει το κόμμα «ΚΚΕ του Κέντρου».

Η εισήγηση του Νίκου Ανδρουλάκη

«Ξεκινήσαμε μια πορεία πετυχαίνοντας τη σταδιακή άνοδο της παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρη αυτονομία προγράμματος και πολιτικής ισχύος. Αναλαμβάνοντας την ηγεσία δεσμεύτηκα για πολιτική αυτονομία, ανανέωση και προοπτική. Τα έχουμε και τα τρία, αρκεί να μην γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε με κόπο.

Δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος. Άλλο όμως να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι κάθε ψηφοδέλτιο έχει πάνω το όνομά του και η Νέα Δημοκρατία υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα. Ακούω ότι χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ήττα η διαφορά των 24 μονάδων, που μας χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει γίνει 2;

Το 13% είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα. Χωρίς στήριξη συμφερόντων και χωρίς μιντικακό ούριο άνεμο. Μετά από δώδεκα χρόνια το χρώμα του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στον εκλογικό χάρτη και είμαστε δεύτερο κόμμα σε 19 περιφέρειες. Υπήρχε ένα αφήγημα από τη Νέα Δημοκρατία στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει το κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό. Πώς λοιπόν ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους; Εμείς πήραμε 31%, η Νέα Δημοκρατία 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%.

Άρα, οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν. Στα μεγάλα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Να το συζητήσουμε.
Τα προβλήματα είναι δύο: μεγάλα αστικά κέντρα και κόσμος εκτός των τειχών. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναμιλήσει στην καρδιά και την ψυχή στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Σήμερα αναλύουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και στην Κ.Π.Ε. αποφασίζουμε τον οδικό χάρτη».

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...