Πόσο τιμολόγησαν την ταλαιπωρία

Μοιραστειτε το

Μια έκπτωση 5% στον επόμενο λογαριασμό διμήνου που θα έχει μέσα τη χρέωση Φεβρουαρίου είναι η «αποζημίωση» που προανήγγειλε χθες το πρωί ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για τα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα, μερικά από τα οποία έως χθες για τέταρτη μέρα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε το απόγευμα ότι θα αφαιρεθεί η χρέωση Δικτύου Διανομής Φεβρουαρίου, «αναγνωρίζοντας την ταλαιπωρία χιλιάδων νοικοκυριών που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας». Οπως ανέφερε, η πίστωση θα φανεί στους λογαριασμούς ανάλογα με τον κύκλο τιμολόγησης και η χρέωση θα αφαιρεθεί από όλους, ανεξάρτητα αν έχουν προμηθευτή τη ΔΕΗ ή κάποιαν άλλη εταιρεία.

Το ποσόν που αντιστοιχεί στον ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνεται στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (μαζί με τα ποσά για ΑΔΜΗΕ, ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ) που εξαρτώνται από την κατανάλωση ενέργειας κάθε νοικοκυριού. Κατά μέσον όρο, εκτιμάται ότι η χρέωση ΔΕΔΔΗΕ είναι περίπου το 10% για έναν λογαριασμό διμήνου. Με άλλα λόγια, σε έναν λογαριασμό, για παράδειγμα, Φεβρουαρίου-Μαρτίου, η έκπτωση θα είναι 5%, και το αντίτιμο για τις ατέλειωτες ώρες μέσα στο σκότος και την παγωνιά θα είναι κάπου 10 ευρώ για λογαριασμό 200 ευρώ.

Από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα εντοπιστούν οι καταναλωτές που… απόλαυσαν τα «επιτεύγματα» του επιτελικού κράτους. Υπάρχουν περιοχές στις οποίες το ρεύμα διεκόπη από τη Δευτέρα για όλους τους κατοίκους επειδή οι βλάβες ήταν σε υποσταθμούς μέσης τάσης.

Σε άλλες περιοχές, όμως, οι διακοπές ήταν εντοπισμένες σε γειτονιές λόγω βλάβης στη χαμηλή τάση και αλλού σε μεμονωμένες κατοικίες επειδή είχε κοπεί το καλώδιο που εξυπηρετούσε μόνον εκείνες. Το πόσοι καταναλωτές θα έχουν τη διάθεση να μεριμνήσουν για το «ωφέλημα» του 5% παραμένει άγνωστο. Περισσότερο αποφασισμένοι δείχνουν οι επαγγελματίες που έχασαν εμπορεύματα, αλλά και νοικοκυριά στα οποία ο εξοπλισμός υπέστη βλάβες λόγω της προβληματικής τροφοδοσίας στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Εως και χθες, τουλάχιστον 7.000 νοικοκυριά παρέμεναν, κατά τον ΔΕΔΔΗΕ, εκτός ηλεκτρικής σύνδεσης. Τα συνεργεία συνέχιζαν να ασχολούνται με επανασυνδέσεις σε διάφορες περιοχές και τα μεγαλύτερα προβλήματα παρέμεναν σε Εκάλη, Διόνυσο, Αγιο Στέφανο, Κρυονέρι, Ανοιξη, Δροσιά, Κάλαμο, Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Κλαδέματα

Στη μάχη των εντυπώσεων σχετικά με το ποιος φταίει για τις διακοπές ρεύματος έπεσε χθες και ένα έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ με το οποίο ζητά τη συνδρομή δήμων και δασαρχείων για να γίνουν τα κλαδέματα δέντρων που βρίσκονται κοντά σε καλώδια του ηλεκτρικού.

Το έγγραφο αυτό έχει ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2021 και μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι τα κλαδέματα γίνονται κάθε άνοιξη, με το επιχείρημα ότι τότε φουντώνουν τα κλαδιά. Το ερώτημα είναι εάν μετά το καλοκαίρι υπάρχει κάποιος που ελέγχει την «κώμη» των δέντρων ενόψει του χειμώνα. Σημειωτέον ότι, σε αστικές περιοχές και στον Δήμο Αθηναίων, τα κλαδέματα γίνονται κυρίως το φθινόπωρο.

Πηγή
Author: Άρης Χατζηγεωργίου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...