Ραγδαία αύξηση θανάτων στην Ιταλία, προς αυστηρότερα μέτρα η Γερμανία

Μοιραστειτε το

Δύσκολη εξίσωση για τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παραμένει το στοίχημα των εορτών, δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα με τους αριθμούς σε αρκετές χώρες να μην επιτρέπουν τη χαλάρωση που ενδεχομένως είχαν ήδη ανακοινώσει και ο κόσμος περίμενε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Γαλλία, που δεν φαίνεται να πιάνει τον στόχο των 5.000 κρουσμάτων ανά ημέρα και η Πρωτοχρονιά να βρίσκει τους πολίτες κλεισμένους στα σπίτια τους και μάλιστα από πιο νωρίς σε σχέση με την ισχύουσα απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας.

Αλλά και στη Βρετανία, και ειδικότερα στο Λονδίνο, όπου πρόσφατα άνοιξαν εκ νέου τα καταστήματα και ξεκίνησαν οι μαζικοί εμβολιασμοί τα πράγματα δεν εξελίσσονται τόσο καλά. Έτσι, δεν αποκλέιεται αυστηροποίηση των μέτρων στην πρωτεύουσα.

Στην Ιταλία, παρά τη ραγδαία αύξηση νεκρών πάλι κατά το τελευταίο 24ωρο, ο Κόντε ωστόσο φαίνεται να υποχωρεί στις πιέσεις για μετακίνηση μεταξύ δήμων τις γιορτές.

Ραγδαία αύξηση θανάτων στην Ιταλία

Μεγάλη αύξηση των νεκρών από κορονοϊό σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 887 θάνατοι ενώ χθες είχαν ανακοινωθεί 499.  Ωστόσο, ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο σημερινός υψηλός αριθμός των νεκρών, μπορείνα οφείλεται και σε καθυστερημένη καταγραφή θανάτων.

Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης 16.999 κρούσματα σε σύνολο 171.586 διαγνωστικών τεστ, αρκετά παραπάνω σε σχέση με τα 12.756 που καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο.
Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες με περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση, σήμερα, βρίσκεται και πάλι το Βένετο (4.197), ενώ ακολουθούν η Λομβαρδία (2.093) και το Λάτιο (1.488) με πρωτεύουσα τη Ρώμη.

Υψηλή παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας, με 3.291 ασθενείς με Covid-19 σε ΜΕΘ, αριθμός μειωμένος κατά 29 συγκριτικά με χθες.  Όμως, έγιναν άλλες 251 νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ, ενώ την Τετάρτη είχαν γίνει 152. Γενικά οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό ανέρχονται σε 29.088, μειωμένοι κατά 565 σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτρέψει τις μετακινήσεις μεταξύ δήμων για τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Ansa. Η αλλαγή του ισχύοντος διατάγματος εξετάζεται για τις 25 και 26 Δεκεμβρίου, καθώς και την 1η Ιανουαρίου.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας η Ιταλία μετρά 1,78 εκατ. κρούσματα και 62.626 θανάτους, τους περισσότερους στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία.

Προς αυστηρότερο lockdown η Γερμανία

Markus Scholz/dpa via AP

Νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ στη Γερμανία, που είναι πιθανό να υιοθετήσει πιο αυστηρά μέτρα.

Συγκεριμένα, το τελευταί 24ωρο καταγράφηκαν 23.679 – επίπεδα νέα και 440 θάνατοι, με το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 1.242.203 και των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας σε  20.372.

Ο δήμαρχος του Βερολίνου, Μίχαελ Μίλερ, προανήγγειλε αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης μέχρι τις 10 Ιανουαρίου και την παράταση των σχολικών διακοπών μέχρι την ίδια ημερομηνία ή την εφαρμογή τηλεκπαίδευσης για μια εβδομάδα «Πόσους νεκρούς αξίζουν τα ψώνια μας;», είπε ο Μίλερ ενώπιον της Γερουσίας και τόνισε κατ΄επανάληψη ότι «δεν γίνεται αλλιώς», καθώς η γερμανική πρωτεύουσα έχει εξελιχθεί σε μια από τις πλέον επιβαρυμένες εστίες κορονοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με το σχέδιό του, τα καταστήματα θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά ίσως και από τις 21 ή 23 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου 2021. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράσουμε πουλόβερ στις 28 Δεκεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μίλερ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι οριστικές αποφάσεις, τόσο για το εμπόριο όσο και για τα σχολεία, θα ληφθούν στην συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης. Αποφάσεις για αυστηρότερο lockdown έχουν ήδη ληφθεί στην Σαξονία και στην Βαυαρία, ενώ όλα τα κρατίδια εξετάζουν ανάλογα σχέδια.

«Πρέπει να υπάρξει ένα γενικό κλείσιμο της κοινωνίας για όλους μας, γύρω στην αλλαγή του χρόνου» είπε στη Μπούντεστανγκ ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.

Δραματική έκκληση προς τους πολίτες να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επαφές κατά την περίοδο των Χριστουγέννων απηύθυναν σήμερα και οι εντατικολόγοι της Γερμανίας.

Χθες, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία από το βήμα της Μπούντεστανγκ, τάχθηκε υπέρ των προτάσεων της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών Leopoldina για αυστηρότερα μέτρα περιορισμού και ακύρωση των σχεδίων για μερική χαλάρωση κατά την περίοδο των γιορτών. «Πεντακόσιοι θάνατοι την ημέρα – είναι απαράδεκτο!», δήλωσε και ζήτησε «να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν όσα λένε οι επιστήμονες».

Στατιστικά λάθη με τους νεκρούς στην Ισπανία

Ο αριθμός των νεκρών στην Ισπανία από κορονοϊό μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου ήταν σχεδόν 70% υψηλότερος από τα επίσημα στοιχεία εκείνης της εποχής, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ΙΝΕ), ισχυρισμός που προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Η Ισπανία ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, με τους θανάτους να κυμαίνονται γύρω στους 900 ανά ημέρα μέχρι το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του ΙΝΕ έδειξαν ότι 32.652 άτομα πέθαναν ως επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, ενώ άλλα 13.032 θεωρείται ότι πέθαναν από τον ιό μετά την εμφάνιση συμβατών συμπτωμάτων, αλλά δεν διαγνώστηκαν. Σύμφωνα με το ΙΝΕ άλλα 4.218 άτομα πέθαναν την ίδια περίοδο, στον θάνατο τον οποίων συνέβαλε έμμεσα ο Covid-19.

Αυτό σε σύγκριση με τον επίσημο αριθμό θανάτων του υπουργείου Υγείας που στα τέλη Μαΐου ήταν 27.127 και τώρα ανέρχεται σε 47.019.

Αρκετές άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των στατιστικών περί υπερβολικής θνησιμότητας, που συγκρίνουν τους συνολικούς θανάτους σε ολόκληρη τη χώρα με ιστορικούς μέσους όρους, έχουν επίσης υπονοήσει ότι τα επίσημα στοιχεία υποτίμησαν τον πραγματικό αριθμό θανάτων από κορονοϊό.

Ερωτηθείς για τα δεδομένα του ΙΝΕ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είπε ότι η ασυμφωνία οφείλεται σε διαφορετικά συστήματα συλλογής δεδομένων.

Ανησυχητική εξάπλωση του ιού στο Λονδίνο 

AP Photo/Alberto Pezzali

Στο Ηνωμένο Βασίλειο άλλοι 516 άνθρωποι υπέκυψαν το τελευταίο 24ωρο από επιπλοκές της Covid-19, αυξάνοντας το σύνολο των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας σε 63.082.

Επίσης, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν άλλα 20.964 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με το σύνολο να αγγίζει το 1.787.783.

Το Λονδίνο είχε τον υψηλότερο επιπολασμό των κρουσμάτων Covid-19 την εβδομάδα έως τις 6 Δεκεμβρίου, δήλωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE), αυξάνοντας τις πιθανότητες η πρωτεύουσα να μεταφερθεί στο αυστηρότερο επίπεδο περιοριστικών μέτρων τις επόμενες ημέρες.

Τα ποσοστά κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα στο Λονδίνο ανήλθαν στα 191,8, έκανε γνωστό  η PHE, κάτι που φέρνει την πρωτεύουσα μπροστά από τις περιοχές του ανώτατου συναγερμού στη βαθμίδα 3, όπως τα West Midlands, όπου τα κρούσματα μειώθηκαν στα 158,4 ανά 100.000 από το 196,8 μια εβδομάδα νωρίτερα.

Αστέρες του ποδοσφαίρου στην καμπάνια εμβολιασμού

Στην εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου για τον εμβολιασμό κατά του νέου κορονοϊού θα συμμετάσχουν και αστέρες του ποδοσφαίρου, ενημέρωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη Σύνοδο Κορυφής.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις: Η πρώτη φάση «θα εξηγεί το προϊόν» σε όλες τις γλώσσες. Στη συνέχεια η καμπάνια θα έχει στόχο να ενθαρρύνει κόσμο να κάνει το εμβόλιο με τη βοήθεια influencers (ατόμων με επιρροή) όπως «οι αστέρες ποδοσφαίρου της UEFA», είπε η ντερ Λάιεν.

Η ίδια κάλεσε τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη διανομή του εμβολίου, καθώς το εμβόλιο των BioNTech και Pfizer είναι το πρώτο που αναμένεται να πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Όμως το συγκεκριμένο απαιτεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ειδικά ψυγεία με τα οποία πρέπει να εφοδιαστούν οι κατά τόπους υγειονομικές αρχές.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...