«Σε αποδρομή η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Φουρθιώτη» – Αποτίμηση ΣΥΡΙΖΑ για την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή

Μοιραστειτε το

ΣΥΡΙΖΑ: Την απόλυτη ικανοποίηση τους για το πως εξελίχθηκε η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν εναντίον της κυβέρνησης, εμφανίζονται στην Κουμουνδούρου.

Οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι ο αρχηγός τους κατάφερε να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, ενώ τονίζουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, φάνηκε πλήρως η πολιτική «γύμνια» της Νέας Δημοκρατίας.

«Εάν κάποιος έπρεπε να περιγράψει με επτά λέξεις την συζήτηση στη Βουλή, θα μπορούσε να αρκεστεί στο “Κυβέρνηση Μητσοτάκη – Φουρθιώτη απομονωμένη και σε αποδρομή”», ανέφεραν αργά χθες κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το βασικό πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει από την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είπε απολύτως τίποτα για κανένα θέμα και το μόνο που έκανε ήταν να παρουσιάζει μία εικονική πραγματικότητα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι παρά το εμφατικό αίτημα για εκλογές που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν «σήκωσε το γάντι» – αν και επικαλέστηκε τη δημοσκοπική του υπεροχή, όπως άλλωστε και όλοι, σχεδόν, οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Επίσης, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν είπε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, οδηγώντας τους στη σκέψη ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές «μήπως και σώσει κάτι από τη ραγδαία φθορά του».

Τα ίδια στελέχη της Κουμουνδούρου, υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός για ακόμη μία φορά εμφανίστηκε «εκνευριστικά αλαζόνας». Συμπληρώνουν, επίσης, ότι ο αρχηγός τους κατάφερε να τον «σύρει» στη Βουλή, απολογούμενο για τέσσερα θέματα:

  1. Για την παταγώδη αποτυχία στην πανδημία
  2. Για την αποτυχία στην αντιμετώπιση της ακρίβειας
  3. Για το χάος που δημιούργησε η διαχειριστική ανικανότητα του «επιτελικού κράτους»
  4. Για τις πρόσφατες αποκαλύψεις του υπόδικου τηλεπαρουσιαστή για δοσοληψίες και συναλλαγές με το μισό υπουργικό συμβούλιο.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, επιβεβαιώθηκε πως η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, ήταν μία απόλυτα σωστή πολιτική πρωτοβουλία.

Απομονωμένοι

Αρχικά, γιατί για μία ακόμη φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία βρέθηκαν πλήρως απομονωμένοι κοινοβουλευτικά, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση στοιχήθηκε πίσω από την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση μομφής. Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι ο πρωθυπουργός βγαίνει και κοινοβουλευτικά αποδυναμωμένος, αφού σε μία τόσο σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος -που είχε ψηφίσει τον προϋπολογισμό πριν ένα μήνα- δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνουν ότι στην πραγματικότητα, η κυβερνητική πλευρά προσπαθούσε να ασκήσει επί τρεις ημέρες «αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση». Ο Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και οι βουλευτές της πλειοψηφίας, το μόνο που έκαναν επί τρεις ημέρες αμήχανα ήταν να επαναλαμβάνουν αθλιότητες για το Μάτι, λες και το «επιτελικό κράτος» δεν κυβερνά τη χώρα τρία χρόνια τώρα, λες και ξεχνούν οι πολίτες ότι με δύο μποφόρ κάηκε η μισή Ελλάδα το καλοκαίρι και με προαναγγελθείσα κακοκαιρία μίας ημέρας νέκρωσε όλη η Αττική, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που επανέλαβαν σχεδόν όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές, ότι δηλαδή το κόμμα τους ζητάει εκλογές γιατί φοβάται τις δημοσκοπήσεις, έκαναν λόγο για «ανοησία». «Όταν δεν είχαμε ζητήσει εκλογές, μας κατηγορούσαν ότι δεν το κάναμε γιατί… φοβόμασταν τις δημοσκοπήσεις», συμπλήρωναν στην συνέχεια.

Κατά την Κουμουνδούρου, η πρωθυπουργική «συγγνώμη» είναι ψεύτικη και εντάσσεται στην προσπάθεια διαχείρισης του φιάσκου, αφού κανένας δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και όλοι μένουν στις θέσεις τους κανονικά, ενώ σημείωσαν ότι προκαλεί αίσθηση ότι δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να υπερασπιστεί τον κ. Στυλιανίδη.

«Μαύρα» ρεκόρ

Όσο για τα δύο καυτά μέτωπα, της πανδημίας και της ακρίβειας, που η χώρα καταγράφει αρνητικά πανευρωπαϊκά ρεκόρ, θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης απλά περιορίστηκε σε συνέχεια του αυτοθαυμασμού του, παρουσιάζοντας μία εικονική πραγματικότητα που απέχει έτη φωτός από ό,τι βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Για μια ακόμη φορά, λένε, εμφανίστηκε ως πρωθυπουργός μιας άλλης χώρας, υποτιμώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, οι ασθενείς, το ΕΣΥ, τα νοικοκυριά.

Ψέματα

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε «να καταφύγει και πάλι σε χυδαία ψέματα προσβάλλοντας την νοημοσύνη των πολιτών». Στην Πανδημία, λένε, είπε ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ενώ είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει από τις χειρότερες επιδόσεις με τον αριθμό των θανάτων ανά εκατ. πληθυσμού να είναι δυο φορές πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

«Δεν αρκεί μία συγνώμη. Χρωστάτε 23.275 συγνώμες, σε κάθε οικογένεια που έχασε τους ανθρώπους της άδικα στην πανδημία, επειδή αποφασίσατε να μην ενισχύσετε το ΕΣΥ. Ενώ η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα σάς έλεγε ότι εάν ενισχύατε το ΕΣΥ, οι μισοί εξ αυτών σήμερα θα είχαν σωθεί», είπε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσιπρας.

Συνέχισαν, λέγοντας πως ο Κ.Μητσοτάκης, για να δικαιολογήσει κάπως το όργιο διασπάθισης δημοσίου χρήματος με πρόσχημα την πανδημία και τα 5 δισ. απευθείας αναθέσεων σε απίθανες εταιρείες που δημιουργούνταν λίγες ώρες πριν πάρουν τις δουλειές, δεν δίστασε δε να εντάξει τις αμυντικές δαπάνες για την αγορά των Ραφάλ στις απευθείας αναθέσεις.

Αλισβερίσια με Φουρθιώτη

Όσο για την υπόθεση Φουρθιώτη, στην οποία στάθηκε για αρκετή ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ιδιαίτερα επιθετικοί εναντίον του Γιώργου Γεραπετρίτη. Όπως τονίζουν, το δεξί χέρι του κ. Μητσοτάκη, σε οποιαδήποτε ελάχιστα σοβαρή Δημοκρατία, δεν μπορεί πλέον να είναι υπουργός.

Κάνουν λόγο για «κυνική παραδοχή του» πως τόσο καιρό έλεγε ψέματα για τις σχέσεις διαπλοκής και συναλλαγής με τον υπόδικο Φουρθιώτη, αφού επιβεβαίωσε την κατά παραγγελία νομοθετική παρέμβαση, όσο ο κ. Μητσοτάκης τον καλύπτει, επιβεβαιώνει πως ο ίδιος είναι υπεύθυνος για την πρωτοφανή σήψη και διαπλοκή.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα, την ώρα που αποκαλύπτεται ότι ο κ. Φουρθιώτης είχε αλισβερίσια με τη μισή ΝΔ και όλο το υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά πλέον είναι σαφές ότι εκβιάζεται από τον Φουρθιώτη», τονίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Κύριε Μητσοτάκη, είστε σίγουρος για το ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; Εσείς την κυβερνάτε ή οι Φουρθιώτηδες; Είναι η πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου που η νύχτα διεισδύει στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη μισή κυβέρνηση να του κάνει ντελίβερι», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Έχετε τελειώσει, εκλογές τώρα – Κυβερνάτε εσείς ή ο Φουρθιώτης;

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...