Σε ενεργειακό έλλειμμα οδηγεί η βίαιη απολιγνιτοποίηση

Μοιραστειτε το

Ο τέως πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης εξηγεί γιατί το κυβερνητικό σχέδιο αποδυναμώνει τη ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της και απειλεί την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με ρεύμα. Εναλλακτικές λύσεις για τη Δυτική Μακεδονία

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αοπλη στον ανταγωνισμό από τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος αφήνει τη ΔΕΗ η κυβέρνηση αναγγέλλοντας μονομερώς το πρόωρο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση οδηγείται σε συνεχή συρρίκνωση, επισημαίνει ο τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Μανώλης Παναγιωτάκης, εξηγώντας τις απειλές που προκύπτουν για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και την κοινωνική-οικονομική ισορροπία στη Δυτική Μακεδονία.

Ο κ. Παναγιωτάκης, επικεφαλής της ΔΕΗ μέχρι τον Ιούλιο του 2019, έδωσε συνέντευξη στο διαδικτυακό kozan.gr παραθέτοντας με απλά λόγια τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας: «H απόφαση του πρωθυπουργού να εξαγγείλει τον Σεπτέμβριο του 2019 την απολιγνιτοποίηση είναι μια μονομερής ενέργεια σε σχέση με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν μας την επέβαλε κανείς», είπε ο κ. Παναγιωτάκης, προσθέτοντας ότι αφού το ανακοινώσαμε από μόνοι μας δεν δικαιούμαστε πλέον να ζητάμε ανταλλάγματα.

Το αποτέλεσμα είναι να υποκαθίσταται η παραγωγή του λιγνίτη με εργοστάσια που καίνε εισαγόμενο φυσικό αέριο, όπου ιδιωτικά συμφέροντα έχουν ήδη ισχυρή θέση και ετοιμάζονται να την ενισχύσουν περαιτέρω. Δεν είναι όμως ασύμφορες οι μονάδες λιγνίτη λόγω των «δικαιωμάτων» που πληρώνονται για τους ρύπους; «Κατηγορηματικά, όχι» απαντά ο κ. Παναγιωτάκης. Μιλά για τρεις συγκεκριμένες λιγνιτικές μονάδες, εκτιμώντας ότι με «πρόστιμο» ρύπων στα 25 ευρώ ανά τόνο, η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» θα έχει κόστος 45,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η «Μελίτη» στη Φλώρινα 54,3 ευρώ και ο «Αγιος Δημήτριος» στην Κοζάνη 64,5 ευρώ. Δηλαδή, τιμές χαμηλότερες από τα 67,9 ευρώ που θα χρειάζεται η μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη.

Απαραίτητες ώστε να μην απειληθεί η ασφάλεια εφοδιασμού χαρακτηρίζει αυτές τις πιο σύγχρονης τεχνολογίας λιγνιτικές μονάδες ο κ. Παναγιωτάκης. Οπως εξηγεί, με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το 2030 θα υπάρχει θερμική ενέργεια μόνον από φυσικό αέριο, 6,9 γιγαβάτ, στην οποία προστίθενται 1,5 γιγαβάτ από «αποθήκευση» (αντλησιοταμίευση υδροηλεκτρικών) και 1,3-1,4 γιγαβάτ από συσσωρευτές.

Ολα τα παραπάνω οδηγούν σε ισχύ περίπου 9,7 γιγαβάτ, ενώ στην αιχμή της ζήτησης, οι ανάγκες κατανάλωσης θα ξεπερνούν τα 11,5 γιγαβάτ. Πώς θα καλυφθεί αυτό το έλλειμμα από την Ελλάδα που βρίσκεται στην άκρη της Ευρώπης και δεν διασυνδέεται «γύρω γύρω με προηγμένες ηλεκτρικά και οικονομικά χώρες, ώστε να στηρίζεται το σύστημα από τους γείτονές της;» Σήμερα η ΔΕΗ παράγει το 65% του ηλεκτρισμού από καύσιμα (έναντι 35% των ιδιωτικών μονάδων), ενώ το 2030 θα πέσει στο 37,9%, όταν κλείσει και η Πτολεμαΐδα 5 η οποία ακόμη κατασκευάζεται.

Ο κ. Παναγιωτάκης δηλώνει αντίθετος στα σχέδια για χιλιάδες φωτοβολταϊκά στη Δυτική Μακεδονία όπου κλείνουν οι λιγνιτικοί σταθμοί. Θυμίζει ότι οι εκκρεμούσες αιτήσεις ιδιωτών για νέα φωτοβολταϊκά ξεπερνούν επτά φορές την αναμενόμενη ζήτηση, άρα δεν υπάρχει χώρος ούτε και σταθερά εδάφη για να τοποθετήσει παρά μόνον ελάχιστα η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. Τέλος, ζητά σοβαρά μέτρα για στήριξη της κοινωνίας από την ίδια τη ΔΕΗ, όπως τη διάθεση εκτάσεων για ερευνητικούς σκοπούς (Smart Cities), ειδικές καλλιέργειες όπως τα αρωματικά φυτά και σχέδια όπως αυτό της δικής του διοίκησης για την οργάνωση κινηματογραφικών στούντιο μεγάλων παραγωγών στην Πτολεμαΐδα.

Πηγή
Author: Άρης Χατζηγεωργίου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μία διαφορετική κατηγορία βραβείων Νόμπελ

Η 30η τελετή απονομής των βραβείων Ig Νόμπελ για...

Υβριδικό τσέπης

Το Fiat 500 αποτελεί έναν πραγματικό θρύλο της ιταλικής...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...