Σκάνδαλο «Ναυαγίου»: Από πολύφερνη νύφη, βαρίδι η Pimana S.A. για τους Καταριανούς

Μοιραστειτε το

Ακόμα ένα επεισόδιο προστέθηκε στο σίριαλ με τίτλο «Επένδυση του εμίρη του Κατάρ», το οποίο παίζεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία έξι χρόνια με αφορμή την επιλήψιμη αγοραπωλησία 15.000 στρεμμάτων στα Ορεινά της Ζακύνθου. Στις 2.10.2020, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της Αθανασίας Αγγελοπούλου στο iefimerida.gr, διαβάσαμε ότι «Με κινήσεις δικηγόρων του Λονδίνου, η έκταση-φιλέτο πάνω από το Ναυάγιο της Ζακύνθου, που είχε αγοράσει ο εμίρης του Κατάρ, άλλαξε χέρια πριν από λίγες ημέρες. […]η PIMANA S.A. που ήταν ιδιοκτήτρια της έκτασης μεταβιβάστηκε από τον κρατικό καταριανό όμιλο AlRayyan σε ξένη εταιρεία με άγνωστο ιδιοκτήτη». Κατόπιν, υπήρξαν φυσικά και άλλα δημοσιεύματα, πολύ λιγότερο ενημερωτικά…

Η εφημερίδα μας έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με το ζήτημα αυτής της «αγοραπωληστείας» (όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι που τους έχουν κλέψει τις περιουσίες τους) και έχει φωτίσει διάφορες πτυχές του, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Με αφορμή λοιπόν όσα γράφτηκαν τελευταία για την εξαγορά της PimanaS.A., ζητήσαμε από τον Σπύρο Ξένο, ο οποίος γνωρίζει όλη την πορεία της υπόθεσης και έχει αναλάβει την αρχειακή έρευνα –και όχι μόνο–, να μας πει τι διαβάζει πίσω από τις γραμμές και πώς βλέπει αυτό το παιχνίδι «πάνω μετοχή, κάτω μετοχή, τίνος είν’ η παραπάνω;», με δεδομένο, μάλιστα, ότι αρχίζει εκ νέου η ανάκριση των κατηγορουμένων για το συγκεκριμένο σκάνδαλο.


Με ενδιαφέρον διάβασα τα πρόσφατα δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου περί της μεταπώλησης της έκτασης των 15.000 περίπου στρεμμάτων, άνωθεν και γύρωθεν του διάσημου κόλπου του «Ναυαγίου» Ζακύνθου. Μια εταιρεία από το Κατάρ, που «αγόρασε» από μια άλλη μεσιτική εταιρεία από τον Λίβανο, αλλά το μετάνιωσε μετά και είπε να πουλήσει σε ένα φυσικό πρόσωπο από την Αγγλία και άλλα τέτοια όμορφα… Ωστόσο, ούτε το λυχνάρι των επενδύσεων, μα ούτε και ο Αλαντίν της ανάπτυξης, με το μαγικό του χαλί, εμφανίστηκαν ακόμη στο παραμύθι.

Δυστυχώς, όμως, και για να επανέλθουμε στη σκληρή πραγματικότητα, η αλήθεια απέχει μακράν από τις εντυπώσεις των τελευταίων ημερών. Και συγκεκριμένα:

Με το υπ’ αριθ. 23.943/7-5-2014 συμβόλαιο αγοραπωλησίας, εμφανίζεται, εν κρυπτώ, ένας ιδιώτης να πωλεί και να μεταβιβάζει έκταση 14.467,49 στρεμμάτων, στη ΒΔ Ζάκυνθο, προς την εταιρεία με τον διακριτικό τίτλοPimana Α.Ε. Ακινήτων. Και όλα μοιάζανε καλά και όλα φαίνονταν ωραία.

Όμως, μόλις λίγους μήνες αργότερα, ολόκληρο το Φιόρο του Λεβάντε συντάσσεται με την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ασφαλιστικά Μέτρα, κάνοντας αγωγές και συλλαλητήρια,τα οποία ακολούθησαν δημοσιεύματα, επερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων, επιστολές, φωνές και διαμαρτυρίες κ.ά.

Το υπ’ αριθ. 23.943/7-5-2014 συμβόλαιο αγοραπωλησίας 15.000 στρ. πάνω από την παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, μεταξύ του Γεωργίου Χάρου και της εταιρείας ακινήτων PimanaS.A.

Πλέον, το λιβανέζικο «επενδυτικό όχημα» (PIMANAS.A.), παρά τον πολυδάπανο επικοινωνιακό Αρμαγεδδώνα και τις «υψηλές» δημόσιες σχέσεις, αδυνατεί να τα βγάλει πέρα και να αντεπεξέλθει στις απρόσμενες δυσκολίεςπου αντιμετωπίζει από ένα…γαλατικό χωριό. Κοινώς,μας πήρανε χαμπάρι!

Έτσι, με το από 29/5/2015 ιδιωτικό συμφωνητικό πωλήσεως ονομαστικών μετοχών, ο φερετζές αλλάζει. Η «περιορισμένων ικανοτήτων», όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, εταιρεία PimanaS.A., λίγο πριν τα στελέχη της διαβούν την πόρτα της ανακρίτριας Διαφθοράς, φέρεται να «εξαγοράζεται» από τηνεταιρεία AlRayyanProjectManagement, με έδρα το Κατάρ. Άσχετο, βεβαίως, το γεγονός ότι ο νόμιμος εκπρόσωπος του πωλητή των μετοχών με τον νόμιμο εκπρόσωπο του αγοραστή των μετοχών ήταν… το ίδιο πρόσωπο. Ποιος θα τολμούσε τώρα να αμφισβητήσει μια κρατική επιχείρηση του εμιράτου; Μια χούφτα ξεβράκωτοι χωριάτες από τη Ζάκυνθο, οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν τη «θεία τύχη» να βρεθούν, επιτέλους, κάποιοι και να κλέψουν τις περιουσίες τους;Ας είμαστε σοβαροί.

Το από 29-5-2015 ιδιωτικό συμφωνητικό πωλήσεως ονομαστικών μετοχών τηςεταιρείαςPimanaS.A.,η οποία εξαγοράζεται από την εταιρεία AlRayyanProjectManagement, με έδρα το Κατάρ.

Ωστόσο, με το υπ’ αριθ. 1679/2020 (11-6-2020) Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών διαπιστώνεται ότι ο άνθρωπος, ο οποίος το 2014 «πούλησε» στην εταιρεία PimanaS.A. την έκταση των 14.467,49 στρεμμάτων στη ΒΔ Ζάκυνθο, δεν είχε ούτε ένα στρέμμα γης στην κατοχή του. Αντίθετα, ολόκληρη αυτή η έκταση, ανήκε από αιώνες, και συνεχίζει να ανήκει, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, στην IεράMονήΥπεραγίας Θεοτόκου Αναφωνητρίας, στο ελληνικό Δημόσιο και σε δεκάδες κατοίκους της περιοχής.

Toυπ’ αριθ. 1679/2020 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, σύμφωνα με το οποίο ο πωλητής της έκτασης δεν είχε στην κατοχή του ούτε ένα μέτρο γης στην περιοχή που πούλησε…

Οι διαβεβαιώσεις νομικής-δικαστικής ασυλίας, τα έξοδα παράστασης των «φίλων της επένδυσης», οι βραβεύσεις και οι «ευχές» θα πάνε, δυστυχώς, περίπατο με το Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών. Φαντάζεστε μια κρατική επιχείρηση του Κατάρ να εμπλέκεται σε απατηλές αγοραπωλησίες και σκάνδαλα στην Ελλάδα! Με τα ελληνοτουρκικά στην ημερήσια διάταξη, άλλο δεν τους έλειπε των συντρόφων του «αρωγού» Χαλιφάτου.

Έτσι, την ίδια στιγμή που τα νέα μπιλιέτα της ανάκρισης βρίσκονται καθ’ οδόν, με βαρύτατες κατηγορίες απάτης και ψευδούς βεβαίωσηςεις βάρος του Δημοσίου και Νομικών Προσώπων (ΝΠΔΔ), εμφανίζεται αίφνης η υπ’ αριθ. πρωτ. 2167470/15-10-2020 ανακοίνωση. στο Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών,της εταιρείας Pimana (αλλά μονοπρόσωπη αυτή τη φορά), η οποία στο τιμόνι της δεν έχει πλέον Λιβανέζους και Σύρους τεχνοκράτες, όπως ξέραμε μέχρι σήμερα, αλλά «ακατηγόρητους»Άγγλους νομικούς συμβούλους, μόνιμους συνεργάτες της καταριανής φαμίλιας. Από την ίδρυση στην πώληση των μετοχών και ξανά στη ρευστοποίηση… ένα Ναυάγιο δρόμος.

Με αυτά και με τα άλλα, περί των «κακών και απρόσεκτων» Σύρων και Λιβανέζων, περί των πλημμελών ελέγχων των τίτλων του φερόμενου ως πωλητή και περί μιας εμπορικής σχέσης αλλεπάλληλων παρεξηγήσεων, βρε αδελφέ, τα οποία διάβασα πρόσφατα και τα οποία δεν συνιστούν τίποτα άλλο παρά ομολογίες ενοχής και δηλώσεις αποποίησης ευθυνών,καλό είναι να γνωρίζουν όλοι ότι κανένα«Ναυάγιο» ούτε αγοράστηκε ούτε και πουλήθηκε, διότι πολύ απλά, από όλους όσους φέρονται να αγοράζουν, να πωλούν και να μεταβιβάζουν γη και μερίσματα, ουδείς είχε ή έχει έστω και έναν κόκκο άμμου στην ευρύτερη περιοχή των Ορεινών της Ζακύνθου.

Το γεγονός ότι έξι ολόκληρα χρόνια μετά την επίμαχη και κατ’ ευφημισμόν αγοραπωλησία, συνεχίζουν αυτοί οι άνθρωποι να νομίζουν ότι «πωλούν και αγοράζουν», αντί να ζητούν από την Περιφέρεια «οδό διαφυγής», αυτό ας απασχολήσει την ελληνική Δικαιοσύνη καθώς και τις αρμόδιες για τον έλεγχο της ροής του χρήματος Αρχές.

* Κοινωνιολόγος, συγγραφέας, ερευνητής

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...