Σταθακόπουλος: «Ο Ερντογάν έχει βάλει το προσωπείο της φιλίας – Αυτό τον εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή»

Μοιραστειτε το

«Αναμενόμενη» η στάση του Ταγίπ Ερντογάν, κατά τον γνωστό Νομικό-Οθωμανολόγο, Δημήτρη Σταθακόπουλο, καθώς «ο Τούρκος πρόεδρος, για όσουν γνωρίζουν, δεν είναι απρόβλεπτος».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο Δημήτρης Σταθακόπουλος αναρωτήθηκε «ποιο είναι το κριτήριο όταν ο Ερντογάν λέει ότι δεν θα μας απειλεί εάν δεν τον απειλούμε εμείς; Τον έχουμε απειλήσει ποτέ εμείς;»
«Η Ελλάδα είναι καλόπιστη, πιστεύει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν έχουμε απειλήσει ποτέ. Μένει να δούμε αν οι Τούρκοι θα τηρήσουν τον λόγο τους, αφού εμείς δεν πρόκειται να απειλήσουμε ποτέ», συμπλήρωσε, για να υπογραμμίσει ακόμα:

«Η ελληνική διπλωματία δεν χρειάζεται να λέει δημόσια κάθε φορά τι κάνει,ακούνε και οι απέναντι»…
«Η Τουρκία και ο Ερντογάν θεωρούνται αναξιόπιστοι πια στη Δύση. Ο ίδιος ο Ερντογάν τονίζει ότι η πορεία της χώρας του είναι προς την Ευρασία και παραμένει κοντά στην Ευρώπη για όσο τον εξυπηρετεί», κατέληξε.

Σταθακόπουλος στο Newsbomb.gr: Προσοχή στο «kazan kazan» του Ερντογάν – Τι εννοεί ο Τούρκος πρόεδρος

Ο γνωστός νομικός και οθωμανολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει των ελληνοτουρκικών επαφών και της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, καθώς το… «kazan kazan» που υπόσχεται ερχόμενος ο Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το «win-win» που καταλαβαίνουμε εμείς…
«Στην Αθήνα θα πάμε με προσέγγιση kazan-kazan , win-win. Εκεί θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγα 24ωρα πριν την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας και τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πρόκειται για μια δήλωση που δεν… επιφέρει απαραίτητα και πολύ αισιοδοξία, καθώς στο πνεύμα της Τουρκίας, αμοιβαία επωφελής συμφωνία, σημαίνει για τους γείτονες εφ’ όλης της ύλης διάλογο και υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά.
Ο Δρ. Οθωμανολόγος-Νομικός Δημήτρης Σταθακόπουλος, σε παλαιότερη του συνέντευξη στο Newsbomb.gr, είχε εξηγήσει πώς ακριβώς εννοούν οι γείτονες το… «kazan-kazan». Με βαθιά γνώση ο ίδιος της τουρκικής ιστορίας, κοσμοαντίληψης, συνηθειών και… αίσθησης του «δικαίου» που έχουν οι γείτονες, ο Δημήτρης Σταθακόπουλος ξεκαθαρίζει ότι αυτό που εννοούν αυτοί, μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που πιστεύουμε εμείς…

Αλλά και το πώς αυτό το kazan-kazan θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι Τούρκοι περιμένουν… κάτι σαν «Πρέσπες του Αιγαίου», όπως έχει ειπωθεί, δηλαδή υποχωρητικότητα από την πλευρά μας για να υπερισχύσει το… δίκαιο του ισχυρότερου, δηλαδή των ίδιων.
Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος είχε εξηγήσει: «Τη λογική των Τούρκων την κατανοούν ελάχιστοι στην Ελλάδα. Όταν ο Ερντογάν λέει ότι Ελλάδα και Κύπρος “δεν είναι εκεί που πρέπει”, δεν εννοεί απαραίτητα συνοριακά. Εννοεί ότι δεν είμαστε υπόλογοί τους! Κι αυτό διότι μας λογίζουν ακόμα ως μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που έκανε κάποτε μια «Στάση» και ανεξαρτητοποιήθηκε, αλλά για να κάνει οτιδήποτε, θα πρέπει ακόμα να παίρνει άδεια από αυτούς.
Δηλαδή, όπως σκέφονται, για ότι κάνεις θα παίρνεις άδεια από μένα, τον όμορό σου γείτονα και όχι την Ε.Ε., και θα με λαμβάνεις υπόψη για όλα, από την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο. Για παράδειγμα, στο Αιγαίο δεν θα γίνει εκμετάλλευση χωρίς συνεκμετάλλευση, ακόμα κι αν τα πιθανά κοιτάσματα είναι καταφανώς εντός ελληνικής ΑΟΖ».

Όσο για το… καζάν-καζάν που «υπόσχεται» ο Ερντογάν; Ο γνωστός οθωμανολόγος εξηγεί:
«Θα κάνουμε το καζάν-καζάν σημαίνει στα τουρκικά ότι τρώω από την κατσαρόλα σου, τρως από την κατσαρόλα μου, άρα είμαστε πάτσι. Αυτό που στα αγγλικά λέμε win-win, ή πάτσι. Το πάτσι όμως… α λα τούρκα, δηλαδή το ερμηνεύει, όπως το διεθνές δίκαιο, όπως η ίδια επιθυμεί.
Δηλαδή, το αντιλαμβάνονται ως 80 στην Τουρκία και 20 στην Ελλάδα και πολύ μας πάει! Γιατί; Διότι έτσι είναι η πληθυσμιακή αναλογία, δεν μπορεί εσύ που είσαι 10 εκατομμύρια κι εγώ 80 να έχουμε το ίδιο. Το 80 θα το πάρω εγώ, κι εσύ το 20, που κανονικά έπρεπε το 10, και πολύ σου πάει»!
Ακόμα όμως και να… δεχόταν κάποια ελληνική κυβέρνηση κάτι τέτοιο, αυτό όχι απλά δεν θα κατεύναζε την Τουρκία, αλλά μάλλον θα… της άνοιγε την όρεξη.
«Η Τουρκία μας βλέπει σαν την ύπανδρο γυνή, και η ίδια να είναι ο ισχυρός σύζυγος. Δηλαδή η Ελλάδα θα πρέπει να ακούει την Τουρκία, να τη βλέπει σαν αφέντη.
«Σε περίπτωση που φτάναμε σε μια συμφωνία και ας ήταν εις βάρος μας, που μπορεί να την επιλέγαμε για να ηρεμήσουμε και να γλιτώσουμε τους εξοπλισμούς, αυτό θα ήταν μια τεράστια παγίδα. Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυήθεί για το μέλλον τίποτα, ειδικά για την τουρκική πολιτική, κι εγώ προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα σταματήσουν εκεί»…
Δείτε το ακόλουθο απόσπασμα από τη συνέντευξη του Δημήτρη Σταθακόπουλου στο Newsbomb.gr στο 01:00:00:


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...