Στρατό θέλει να στείλει η Τουρκία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Μοιραστειτε το

Ρωσικά στρατεύματα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

AP Photo/Sergei Grits

Αίτημα στη Βουλή για έγκριση «ειρηνευτικής αποστολής» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ υπέβαλε σήμερα η κυβέρνηση Ερντογάν και φυσικά με την πλειοψηφία που διαθέτει στο σώμα αναμένεται το αίτημα να εγκριθεί.

Η Τουρκία -που στήριξε με κάθε τρόπο το Μπακού σε αυτή τη σύρραξη- έχει εμπλακεί σε συνομιλίες με τη Μόσχα αναζητώντας σημαντικό ρόλο στην «παρακολούθηση της εφαρμογής της εκεχειρίας» μετά από έξι εβδομάδες πολύνεκρων συγκρούσεων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι υπουργοί Αμυνας Ρωσίας και Τουρκίας υπέγραψαν ένα «μνημόνιο» συνεργασίας την περασμένη Τετάρτη για την εγκατάσταση ενός κέντρου παρατήρησης στο Αζερμπαϊτζάν. Το μνημόνιο όμως δεν αναφέρει αποστολή στρατιωτικής δύναμης.

Το αίτημα που κατέθεσε η τουρκική κυβέρνηση στη Βουλή κάνει λόγο για εξουσιοδότηση αποστολής στρατιωτών για ένα χρόνο, αναφέροντας ότι είναι ο πρόεδρος Ερντογάν που θα αποφασίσει από πόσους άνδρες θα αποτελείται αυτή η αποστολή, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και πολίτες. 

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η εμπλοκή της Άγκυρας θα περιοριστεί στο κέντρο παρατήρησης και ελέγχου που θα στηθεί στο Αζερμπαϊτζάν και ότι ειρηνευτική δύναμη από την Τουρκία δεν πρόκειται να πατήσει  στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έχει δηλώσει ότι το κέντρο αυτό θα λειτουργεί από μακρινή τοποθεσία, με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων τεχνικών μέσων για να ελέγχει την εφαμρογή της συμφωνίας. Η Ρωσία, που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με την Αρμενία, έχει ήδη στείλει 2.000 στρατιώτες στην περιοχή με εντολή να παραμείνουν εκεί για μια 5ετία. 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...