Αυτή η συνταγή για κοτόπουλο στο φούρνο, αρωματισμένο με βότανα και γαρνιρισμένο με τρυφερά σπαράγγια είναι η ιδανική επιλογή για ένα απλό και υγιεινό γεύμα. Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στο ταψί μαζί με τα σπαράγγια, όπως κομμένα καρότα, πιπεριές ή μικρές πατάτες. Τα σπαράγγια ψήνονται γρήγορα, οπότε αν τα ψήνετε μαζί με το κοτόπουλο, ελέγξτε τα νωρίτερα.
Υλικά (για 2-3 μερίδες)
- 2 στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκαλο (περίπου 150-200 γρ. το καθένα)
- 250 γρ. σπαράγγια, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια 2-3 εκ.
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σούπας φρέσκα ανάμεικτα βότανα ψιλοκομμένα (π.χ., θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη, μαϊντανός) ή 1 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένα μυρωδικά
- 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη (προαιρετικά)
- Χυμός από 1/2 λεμόνι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προαιρετικά συνοδευτικά:
- Λεμόνι κομμένο σε φέτες για το σερβίρισμα
- Επιπλέον φρέσκα βότανα για γαρνίρισμα
- Ρύζι, πατάτες ψητές ή πουρές για συνοδευτικό
Οδηγίες
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C (στον αέρα) ή στους 220°C (στις αντιστάσεις). Στεγνώστε καλά τα στήθη κοτόπουλου με χαρτί κουζίνας.
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα βότανα, το λιωμένο σκόρδο (αν χρησιμοποιείτε), τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
- Μαρινάρετε το κοτόπουλο (προαιρετικά): Αλείψτε καλά τα στήθη κοτόπουλου με το μείγμα αρωματικών. Μπορείτε να τα αφήσετε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 15-30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου ή για περισσότερο στο ψυγείο για πιο έντονη γεύση.
- Ετοιμάστε τα σπαράγγια: Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε τα κομμένα σπαράγγια με 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι.
- Ψήστε το κοτόπουλο και τα σπαράγγια:
Μέθοδος 1 (σε ένα ταψί): Τοποθετήστε τα μαριναρισμένα στήθη κοτόπουλου σε ένα ταψί. Απλώστε τα σπαράγγια γύρω από το κοτόπουλο.
Μέθοδος 2 (σε ξεχωριστά ταψιά): Μπορείτε να ψήσετε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και τα σπαράγγια σε ένα άλλο για πιο ομοιόμορφο ψήσιμο των σπαραγγιών. - Ψήστε για 20-25 λεπτά, ή μέχρι το κοτόπουλο να ψηθεί εντελώς (η εσωτερική θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τους 75°C) και τα σπαράγγια να είναι τρυφερά αλλά να κρατάνε λίγο (al dente). Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πάχος των στήθεων κοτόπουλου.
- Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο, βγάλτε το από τον φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά σκεπασμένο χαλαρά με αλουμινόχαρτο. Αυτό βοηθάει τους χυμούς να ανακατανεμηθούν και το κοτόπουλο να παραμείνει ζουμερό.
- Σερβίρετε το ψητό κοτόπουλο ζεστό μαζί με τα σπαράγγια. Γαρνίρετε προαιρετικά με φέτες λεμονιού και επιπλέον φρέσκα βότανα.