Συνταγή για αρωματικό κοτόπουλο στο φούρνο με σπαράγγια

Μοιραστειτε το

Αυτή η συνταγή για κοτόπουλο στο φούρνο, αρωματισμένο με βότανα και γαρνιρισμένο με τρυφερά σπαράγγια είναι η ιδανική επιλογή για ένα απλό και υγιεινό γεύμα. Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στο ταψί μαζί με τα σπαράγγια, όπως κομμένα καρότα, πιπεριές ή μικρές πατάτες. Τα σπαράγγια ψήνονται γρήγορα, οπότε αν τα ψήνετε μαζί με το κοτόπουλο, ελέγξτε τα νωρίτερα.

Υλικά (για 2-3 μερίδες)

  • 2 στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκαλο (περίπου 150-200 γρ. το καθένα)
  • 250 γρ. σπαράγγια, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια 2-3 εκ.
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά σούπας φρέσκα ανάμεικτα βότανα ψιλοκομμένα (π.χ., θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη, μαϊντανός) ή 1 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένα μυρωδικά
  • 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη (προαιρετικά)
  • Χυμός από 1/2 λεμόνι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προαιρετικά συνοδευτικά:

  • Λεμόνι κομμένο σε φέτες για το σερβίρισμα
  • Επιπλέον φρέσκα βότανα για γαρνίρισμα
  • Ρύζι, πατάτες ψητές ή πουρές για συνοδευτικό

Οδηγίες

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C (στον αέρα) ή στους 220°C (στις αντιστάσεις). Στεγνώστε καλά τα στήθη κοτόπουλου με χαρτί κουζίνας.
  2. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα βότανα, το λιωμένο σκόρδο (αν χρησιμοποιείτε), τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
  3. Μαρινάρετε το κοτόπουλο (προαιρετικά): Αλείψτε καλά τα στήθη κοτόπουλου με το μείγμα αρωματικών. Μπορείτε να τα αφήσετε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 15-30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου ή για περισσότερο στο ψυγείο για πιο έντονη γεύση.
  4. Ετοιμάστε τα σπαράγγια: Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε τα κομμένα σπαράγγια με 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι.
  5. Ψήστε το κοτόπουλο και τα σπαράγγια:
    Μέθοδος 1 (σε ένα ταψί): Τοποθετήστε τα μαριναρισμένα στήθη κοτόπουλου σε ένα ταψί. Απλώστε τα σπαράγγια γύρω από το κοτόπουλο.
    Μέθοδος 2 (σε ξεχωριστά ταψιά): Μπορείτε να ψήσετε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και τα σπαράγγια σε ένα άλλο για πιο ομοιόμορφο ψήσιμο των σπαραγγιών.
  6. Ψήστε για 20-25 λεπτά, ή μέχρι το κοτόπουλο να ψηθεί εντελώς (η εσωτερική θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τους 75°C) και τα σπαράγγια να είναι τρυφερά αλλά να κρατάνε λίγο (al dente). Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πάχος των στήθεων κοτόπουλου.
  7. Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο, βγάλτε το από τον φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά σκεπασμένο χαλαρά με αλουμινόχαρτο. Αυτό βοηθάει τους χυμούς να ανακατανεμηθούν και το κοτόπουλο να παραμείνει ζουμερό.
  8. Σερβίρετε το ψητό κοτόπουλο ζεστό μαζί με τα σπαράγγια. Γαρνίρετε προαιρετικά με φέτες λεμονιού και επιπλέον φρέσκα βότανα.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Στα 4,5 δισ. ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου

Στα 4,5 δισ. ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου...

Απώλεια άνω των 36 δις ευρώ στα Ελληνικά νοικοκυριά από το 2010

Απώλεια άνω των 36 δις ευρώ στα Ελληνικά νοικοκυριά...

Αύξηση 0,1% του όγκου των λιανικών πωλήσεων τον Αύγουστο

Αύξηση 0,1% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό...