Συντονισμός κινήσεων Άγκυρας – Τρίπολης μετά τις απειλές από Χάφταρ

Μοιραστειτε το

φωτογραφία αρχείου

AP PHOTO

Έκτακτη επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποίησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ώστε να επιθεωρήσει τα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται εκεί. Ο Ακάρ συνοδευόταν από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκουλέρ και άλλους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων.

Η επίσκεψη αυτή έγινε μόλις δύο ημέρες μετά την ξεκάθαρη προειδοποίηση από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ (ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, LNA, που δραστηριοποιείται στα ανατολικά της Λιβύης), ο οποίος απείλησε πλήξει τα τουρκικά στρατεύματα, εάν η Άγκυρα δεν σταματήσει να παρεμβαίνει στην –πληγείσα από τον εμφύλιο πόλεμο– χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία υποστηρίζει σταθερά την αναγνωρισμένη από ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης, υπό τον Φάγεζ αλ Σαράτζ. Σήμερα, λοιπόν, ο Ακάρ συζήτησε με αξιωματούχους του GNA, τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε μια ενδεχόμενη νέα επίθεση από τις δυνάμεις του Χάφταρ. 

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός συναντήθηκε στην Τρίπολη με τον Λίβυο ομόλογό του Σαλαχεντίν αλ Ναμρούς και τον Χάλεντ αλ Μέχρι, τον πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους (HCE), που πρόσκειται στην GNA. Ο Ακάρ με τον Μέχρι προέταξαν «τη συνέχιση του συντονισμού» για να απωθήσουν μια ενδεχόμενη επίθεση εκ μέρους του «εκτός νόμου αντάρτη Χαλίφα Χάφταρ με στόχο να πλήξει τη σταθερότητα της Λιβύης», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το HCE.

Η Τουρκία, εκτός από τον τακτικό στρατό που έχει εγκαταστήσει στη Λιβύη στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την κυβέρνηση της Τρίπολης, φέρεται να έχει στείλει ισλαμιστές μαχητές από τη Συρία, για να πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ, ενώ επίσης υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι σπάει τακτικά το εμπράγκο όπλων, ερχόμενη σε σύγκρουση με την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ. Ωστόσο αρνείται επισήμως ότι συμμετέχει στις παράνομες αυτές δραστηριότητες.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...