ΣΥΡΙΖΑ: Προσυνεδριακός διάλογος χαμηλής έντασης, λόγω Ουκρανίας, ακρίβειας και πιθανών εκλογών

Μοιραστειτε το

Την ώρα που η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία συνεχίζεται εδώ 18 ημέρες και η ακρίβεια κάνει ανυπόφορη τη ζωή των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, οι προετοιμασίες για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται κανονικά.  

Φαίνεται, όμως, ότι οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, σε συνδυασμό με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών φυλάει τα έρμα, καθώς ο προσυνεδριακός διάλογος πραγματοποιείται σε ασυνήθιστα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαμηλούς τόνους.

Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έμοιαζε κάπως με το «γεφύρι της Άρτας». Πολλές φορές εξαγγέλθηκε μετά το καλοκαίρι του 2019, όμως θα χρειαστεί να φτάσουμε στην άνοιξη του 2022 για να πραγματοποιηθεί. Προφανώς και υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες που το πήγαν τόσο πίσω -κυρίως η πανδημία-, όμως δεν ήταν λίγα τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου που ξίνιζαν με την αργοπορία.

Η προσυνεδριακή διαδικασία ξεκίνησε, πάντως, με ένταση. Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν ιστορικά στελέχη του κόμματος, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που δέχθηκαν πολλές -ακόμα και χυδαίες σε κάποιες περιπτώσεις- επιθέσεις, με αφορμή τις θέσεις που εξέφρασαν στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου.

Το απαράδεκτο αυτό γεγονός, οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στο να απειλήσει ακόμα και με διαγραφές τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που εξύβριζαν τους συντρόφους τους μέσω των κοινωνικών δικτύων. Και ενώ όλα έδειχναν ότι η περίοδος που θα μεσολαβούσε μέχρι και το Συνέδριο θα ήταν ιδιαίτερα έντονη, ξαφνικά το κλίμα άλλαξε.

Παρά τις αντιθέσεις που έχουν εκφραστεί, η συζήτηση διεξάγεται μέσα στα πλαίσια που αρμόζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα. Οι πολλές εντάσεις κόπασαν, ενώ τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής στις οργανώσεις του κόμματος ανά την Ελλάδα τις παρουσιάζουν και τα στελέχη της μειοψηφίας.

Είναι προφανές ότι μεγάλο ρόλο στο να ηρεμήσουν τα πνεύματα έπαιξαν τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία, όσο και η ακρίβεια που δυσκολεύει αφόρητα τη ζωή των πολιτών. Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι στην Κουμουνδούρου που υποστηρίζουν ότι ο σημαντικότερος λόγος που οδήγησε όλες τις πλευρές στο να χαμηλώσουν τους τόνους, είναι η πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσφύγει σύντομα στη λαϊκή ετυμηγορία, καθώς η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει. Και εδώ φαίνεται πως λειτουργεί το ένστικτο της αυτοσυντήρησης για όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιλαμβάνονται ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία θα πρέπει να περάσουν στην επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και να μην εμπλακούν σε έναν φαύλο κύκλο εσωκομματικών αντιπαραθέσεων.

Μάλιστα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καμπάνια εγγραφής νέων μελών τα οποία και θα έχουν πλήρη δικαιώματα στις διαδικασίες των επόμενων μηνών (Συνέδριο, εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής).

Καθίσταται σαφές πως μέσα από αυτή τη διαδικασία, στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να κινητοποιήσει τις δυνάμεις εκείνες που βρίσκονται απέναντι στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και αναζητούν πολιτική στέγη προκειμένου να εκφραστούν.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...