Φανταστείτε ότι κάθεστε στον καναπέ του σπιτιού σας και ξαφνικά ένα από τα χέρια σας κινείται αυθόρμητα και δεν μπορείτε να το σταματήσετε. Αυτή θα ήταν μια πολύ τρομακτική εμπειρία για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά αυτό που συνέβη σε μια ανώνυμη 77χρονη γυναίκα ήταν πολύ περισσότερο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Post, μια 77χρονη παρακολουθούσε τηλεόραση μια μέρα, όταν παρατήρησε ότι το αριστερό της χέρι κινούνταν σαν να το έλεγχε κάποιος άλλος.
Σύμφωνα με τη μελέτη της περίπτωσης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of Baylor College of Medicine στις ΗΠΑ, η γυναίκα είπε ότι “το αριστερό της χέρι χάιδευε το πρόσωπο και τα μαλλιά της παρά τη θέλησή της” και ότι ήταν τρομοκρατημένη.
Δεν μπορούσε να ελέγξει το αριστερό της χέρι για περίπου 30 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων το χέρι έκανε κινήσεις που ήταν πολύ άβολες για εκείνη. Οι συγγραφείς της μελέτης περίπτωσης περιέγραψαν την κατάσταση ως «σύνδρομο του ξένου χεριού», γνωστό και ως “σύνδρομο Dr Strangelove”.
Τι είναι το σύνδρομο ξένου χεριού
Το σύνδρομο εξωγήινου χεριού (AHS), γνωστό και ως σύνδρομο άναρχου χεριού ή σύνδρομο Dr. Strangelove, σχετίζεται κυρίως με βλάβες ή τραυματισμούς στο μεσολόβιο, τη δέσμη των νευρικών ινών που συνδέει τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου.
Το σύνδρομο ξένου χεριού είναι μια ενδιαφέρουσα νευρολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι ένα άτομο χάνει τον έλεγχο του χεριού του και αυτό αρχίζει να κινείται ανεξάρτητα. Το αριστερό χέρι μπορεί μερικές φορές να πιάσει αντικείμενα ή, σε ακραίες περιπτώσεις, να κάνει τόσο έντονες κινήσεις που ο ασθενής μπορεί να πάθει ασφυξία.
Όταν οι άνθρωποι βιώνουν αυτό το σύνδρομο, παρατηρούν τις κινήσεις ενός χεριού σαν να μην ανήκει στο σώμα τους και δεν είναι σε θέση να τις αποτρέψουν. Η κατάσταση αυτή μπορεί να εμφανιστεί επειδή το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και συχνά συνδέεται με νευρολογικές παθήσεις όπως εγκεφαλικό τραύμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή νόσο Αλτσχάιμερ.
Η πρώτη περίπτωση το 1908
Η συνειδητή προσπάθεια ελέγχου αυτής της κατάστασης συχνά αποτυγχάνει. Οι ασθενείς συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν όταν προσπαθούν να αποτρέψουν την ακούσια κίνηση των χεριών τους. Η πρώτη περίπτωση αυτής της νόσου, γνωστή και ως “σύνδρομο των ξένων χεριών”, αναφέρθηκε το 1908 από τον Γερμανό νευρολόγο Kurt Goldstein.
Επιπλέον, η απεικόνιση του χεριού του cult χαρακτήρα της ταινίας του Stanley Kubrick Dr Strangelove που προσπαθεί διαρκώς να χαιρετήσει ναζιστικά, έχει επίσης προκαλέσει το σύνδρομο αυτό να αποκτήσει μια θέση στη λαϊκή κουλτούρα. Η κατάσταση αυτή, γνωστή και ως σύνδρομο Dr Strangelove, ονομάστηκε έτσι λόγω των ασυνείδητων και ακούσιων κινήσεων του ατόμου.
Διάρκειας 30 λεπτών
Η κατάσταση αυτής της ηλικιωμένης γυναίκας ήταν αρκετά σοκαριστική και διήρκεσε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Με διάρκεια 30 λεπτά, ήταν μία από τις συντομότερες καταγεγραμμένες περιπτώσεις συνδρόμου ξένου χεριού. Ωστόσο, μετά το περιστατικό, η γυναίκα αισθάνθηκε αδυναμία και μούδιασμα στο αριστερό της χέρι. Ο σύζυγός της τη βοήθησε αμέσως να πάει στο νοσοκομείο και καθώς πήγαιναν στο νοσοκομείο, συνειδητοποίησε ότι έσερνε το αριστερό της πόδι.
Κατά την αξιολόγηση της ασθένειας της γυναίκας, οι γιατροί θεώρησαν ότι είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και ότι αυτό μπορεί να προκάλεσε το σύνδρομο του ξένου χεριού.
Η παράλυση της αριστερής πλευράς της άρχισε να βελτιώνεται σταδιακά σε διάστημα έξι ωρών και ανέκτησε τον έλεγχο του σώματός της. Αφού νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, στάλθηκε στο σπίτι της. Τέτοιες περιπτώσεις αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι οι γιατροί πιστεύουν ότι το σύνδρομο αυτό συνδέεται με ορισμένες νευρολογικές διαταραχές.
Επιπλέον, σε διάφορες περιπτώσεις του συνδρόμου του ξένου χεριού, υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα και παράξενα παραδείγματα της κατάστασης που βιώνουν οι ασθενείς. Για παράδειγμα, σε μια περίπτωση, μια γυναίκα προσπάθησε να κουμπώσει το πουκάμισό της με το δεξί της χέρι και ταυτόχρονα προσπάθησε να το ξεκουμπώσει με το αριστερό της χέρι.
Τέτοιες περιπτώσεις δείχνουν ότι οι ασθενείς όχι μόνο χάνουν τον μυϊκό έλεγχο, αλλά και βιώνουν αντίθετες κινήσεις και των δύο χεριών. Αυτή είναι μία από τις πιο σύνθετες και ανησυχητικές πτυχές του συνδρόμου.
Υπάρχει θεραπεία;
Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το σύνδρομο του ξένου χεριού. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες τεχνικές διαχείρισης για τους ασθενείς. Δεδομένου ότι το σύνδρομο αυτό προκαλείται από ορισμένες νευρολογικές διαταραχές που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, η θεραπεία αποσκοπεί συνήθως στη διαχείριση της υποκείμενης νόσου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπιστούν με συμπεριφορική θεραπεία.
Ως αποτέλεσμα, το σύνδρομο του ξένου χεριού είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και αινιγματικές καταστάσεις στη νευρολογική ιατρική.