Τα… μη έσοδα των αεροδρομίων και η συμφωνία με τη Fraport

Μοιραστειτε το

Ενώ ο υπό ψήφιση προϋπολογισμός δεν προβλέπει είσπραξη αμοιβής παραχώρησης μέχρι και το 2022, στη Βουλή δεν έχει έρθει προς έγκριση ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη γερμανική εταιρεία που διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Περίπου 70 εκατ. έσοδα επρόκειτο να εισπράξει το Δημόσιο από φέτος μέχρι και το 2022 βάσει της σύμβασης για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας στη Fraport. Τα έσοδα αυτά, που αντιστοιχούν στην ετήσια αμοιβή παραχώρησης των περίπου 23 εκατ. ευρώ, έχουν εξαφανιστεί από το πλάνο αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνεται στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό του 2021.

Στα έτη 2020, 2021 και 2022 η καταγραφή είναι «0». Επίσης, η πρόβλεψη για την αναλογία κερδών EBIDTA -δηλαδή η απόδοση στο ελληνικό Δημόσιο του 28% των κερδών από τα 14 αεροδρόμια μετά την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού τους- έχει μετατεθεί κατά έναν χρόνο (54 εκατ. το 2023 και 66,9 εκατ. το 2024, ενώ στον περσινό προϋπολογισμό αντίστοιχα ποσά προβλέπονταν για το 2022 και το 2023).

Ας υποθέσουμε ότι ως προς την κερδοφορία των αεροδρομίων η μετάθεση είναι αναμενόμενη, με δεδομένες τις τεράστιες ζημιές (500 εκατ. στο εννιάμηνο) που προκάλεσαν η πανδημία και η τεράστια μείωση, άνω του 70%, στις αφίξεις. Η αμοιβή παραχώρησης γιατί «σβήνει» για τρία χρόνια;

Η εξήγηση είναι πως η προειδοποίηση που απηύθυνε η Fraport ήδη από τον περασμένο Μάιο προς την κυβέρνηση ότι θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες της σύμβασης παραχώρησης που της επιτρέπουν να προσφύγει κατά του ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας αποζημιώσεις για το λοκντάουν, έπιασε τόπο. Οπως είχε γράψει η «Εφ.Συν.» (8/5, «Η γενναιοδωρία της κυβέρνησης προς τη Fraport»), η θυγατρική της γερμανικής εταιρείας (στην οποία έχει ποσοστό και ο Ομιλος Κοπελούζου) με αλλεπάλληλες επιστολές της προς το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ ήδη από τον Απρίλιο απαιτούσε αναστολή υποχρεώσεων, επικαλούμενη τις ζημιές από τις αναστολές πτήσεων.

Μια πρώτη δόση η Fraport Greece την πήρε με την εξάμηνη αναστολή μέσω της ΠΝΠ του περασμένου Μαΐου, αλλά η οριστική διευθέτηση της διαφοράς με εξωδικαστικό συμβιβασμό επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο και επισφραγίστηκε στη συνάντηση που είχε στις 23/9 ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της μητρικής Fraport AG, Stefan Schulte, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fraport Greece, Alexander Zinell, και τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας, Χρήστο Κοπελούζο, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος κατά τα φαινόμενα είχε αναλάβει να χειριστεί το ζήτημα. Κατά τις διακριτικές διαρροές, έγινε ένας «αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός».

Το αποτέλεσμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού προφανώς αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό που ψηφίζεται σε λίγες μέρες και στα μηδενικά έσοδα από τα περιφερειακά αεροδρόμια για τρία χρόνια. Ωστόσο, ο ίδιος ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι ακριβείς όροι του (τι παρέχει το Δημόσιο και από τι ακριβώς γλιτώνει) πρέπει να εγκριθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να ψηφιστούν από τη Βουλή, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί.

Ετσι, διαμορφώνεται το θεσμικά παράδοξο πρωθύστερο, πρώτα να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός που ενσωματώνει την παραίτηση του Δημοσίου από αξιώσεις έναντι του παραχωρησιούχου, της Fraport, βάσει της σύμβασης παραχώρησης, κι έπειτα να κληθούν οι βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία βάσει της οποίας το Δημόσιο χάνει 70 εκατ. για να γλιτώσει μια μεγαλύτερη ζημιά.

Εκτός αυτού, υποθέτουμε ότι η παραίτηση από τα έσοδα αυτά θα πρέπει να εγκριθεί και από την Κομισιόν, ώστε να μη θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε μέτρο στήριξης προς τις αερομεταφορές (το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με την ενίσχυση προς την Aegean) και άλλους κλάδους στη διάρκεια της πανδημίας. Μέχρι χθες τίποτε από όλα αυτά δεν είχε δρομολογηθεί.

Πηγή
Author: Γιάννης Κιμπουρόπουλος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...