Τα προβλήματα των ξεναγών της χώρας

Μοιραστειτε το

Aναμφισβήτητα ένας από τους κλάδους που επλήγησαν σχεδόν καθολικά από την εφαρμογή των δύο λοκντάουν είναι αυτός των Ξεναγών Ελλάδας. Μέσα στο 2020 έγιναν ελάχιστες έως μηδαμινές περιηγητικές δραστηριότητες. Την άνοιξη πήραν μεν το βοήθημα των 800 ευρώ για τον μισό Μάρτη και Απρίλη, χωρίς όμως ένσημα. Πρόσφατα πήραν ακόμη 534+534 ευρώ (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο), με ένσημα αυτή τη φορά, με πλήρη δηλαδή ασφαλιστική κάλυψη. Αυτά ήσαν όλα κι όλα – αν τα προσθέσει κανείς ούτε καν πλησιάζουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας τους, «οι δύο μήνες επιπλέον αποζημίωση (Νοέμβριος και Δεκέμβριος) θα μας δώσουν τα λίγα παραπάνω πολύτιμα ένσημα, που αποτελούν τη μοναδική προϋπόθεση επιδότησης ανεργίας για δύο μήνες (Ιανουάριο, Φεβρουάριο)».

Ζητούν λοιπόν από την Πολιτεία να παραταθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο του 2021 (ώστε να έχουν εκατό ένσημα το 2021), καθώς και αναδρομική αποζημίωση για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2020 ώστε να συγκεντρώσουν ένα αξιοπρεπές ποσό διαβίωσης.

Είναι γεγονός ότι μέσα στο 2020 υπήρξε καθολικός αποκλεισμός περιηγήσεων τουλάχιστον από Μάρτιο έως Ιούνιο και από τον Νοέμβριο και εντεύθεν, καθώς: οι αρχαιολογικοί χώροι παρέμειναν κλειστοί όπως και τα μουσεία· κλειστά παρέμειναν επίσης τα σχολεία που κάνουν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις. Υπήρξε ωσαύτως αποκλεισμός ξένων περιηγητών και επισκεπτών, κυρίως αυτών που αγαπούν τα αρχαία της χώρας, καθώς τα αεροδρόμια και τα σύνορα ήσαν κλειστά το μεγαλύτερο διάστημα. Τα κρουαζιερόπλοια επίσης δεν φάνηκαν, οι επιβάτες των οποίων θα μπορούσαν να επισκεφθούν αυτούς τους χώρους. Αλλά και τους λίγους μήνες που άνοιξαν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία τα υγειονομικά πρωτόκολλα ήσαν τόσο αυστηρά ώστε ελάχιστοι μπόρεσαν να εργαστούν, αφού και στα λεωφορεία ακόμη υπήρχε πάντα ο κίνδυνος λόγω συγχρωτισμού. Οποιος πρόλαβε λοιπόν – δηλαδή τι πρόλαβε…

Αυτά τα καυτά ζητήματα καλείται να λύσει η κυβέρνηση – και προφανώς ο κλάδος των ξεναγών δεν είναι ο μόνος που πλήττεται σχεδόν ολοκληρωτικά, είναι όμως αυτός που εξαρτάται αποκλειστικά από την τουριστική κίνηση. Η ειρωνεία είναι ότι το 2020 είχε προαναγγελθεί ως έτος με αυξημένη τουριστική κίνηση και ως εκ τούτου οι ξεναγοί είχαν προβεί σε δανειοληψίες με αποτέλεσμα τώρα να μην μπορούν να ανταποκριθούν και να είναι πνιγμένοι στα χρέη και σε άλλες, π.χ., φορολογικές υποχρεώσεις. Είναι επίσης γεγονός ότι, δεδομένης της φύσης της ημερήσιας, εξαρτημένης εργασίας, η ανυπαρξία εργασίας ούτε αμείβεται ούτε καταγράφεται ούτε γίνεται αντιληπτή από την Πολιτεία. Φαίνεται λοιπόν να έχουν δίκιο ζητώντας παράταση της επιδότησής τους, μια και ο τουρισμός εφέτος κινήθηκε υποτυπωδώς, παύοντας να είναι η ισχυρότερη βιομηχανία της χώρας κατά πώς λένε και οι φιλελεύθεροι της κυβέρνησης.

Δεν ξέρω εάν θα ικανοποιηθεί το αίτημά τους, πρέπει, όμως, να ικανοποιηθεί εάν οι κυβερνώντες θέλουν να είναι ή να φανούν συνεπείς με τη γνώμη-«φιλοσοφία» που έχουν για τον τουρισμό.

Πηγή
Author: Γιώργος Σταματόπουλος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...