Το εφιαλτικό φινάλε της προεδρίας Τραμπ

Μοιραστειτε το

Με τον πλέον τραυματικό τρόπο ολοκληρώνεται η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με τη σημερινή εισβολή στο Καπιτώλιο να αποτελεί το αποκορύφωμα των πληγμάτων που δέχθηκε η Δημοκρατία στις ΗΠΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος, θέλησε να αποδείξει μέχρι και την τελευταία στιγμή, πόσο περιφρονεί τις ίδιες διαδικασίες που τον έφεραν στον προεδρικό θώκο το Νοέμβρη του 2016, με αποτέλεσμα να αποχωρεί απομονωμένος και έχοντας προκαλέσει σοβαρότατο διχασμό στην αμερικανική κοινωνία.

►Διαβάστε το live της efsyn.gr με όλες τις εξελίξεις της ημέρας: Επίθεση στη Δημοκρατία από οπαδούς του αμετανόητου Τραμπ

Εισβολή με προεδρική «προτροπή»

Τέσσερις ώρες κράτησε περίπου το πρωτοφανές περιστατικό που έχει προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ και έφερε πολλαπλές δηλώσεις καταδίκης και βέλη κατά του ίδιου του προέδρου από τα μεγαλύτερο κομμάτι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Το απόγευμα της Τετάρτης, έπειτα από μια μεγάλη συγκέντρωση σε εκρηκτικό κλίμα και αφού ο ίδιος ο Τραμπ έδωσε το σύνθημα, εκατοντάδες οπαδοί του περικύκλωσαν το Καπιτώλιο την ώρα που το Κογκρέσο συνεδρίαζε για να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοέμβρη.

Ακολούθησαν σκηνές χάους με διαδηλωτές να εισβάλουν στο κτίριο-σύμβολο της αμερικανικής δημοκρατίας με σπασμένα τζάμια, καταστροφές σε διαδρόμους και πόρτες, έως  και ένοπλη αντιπαράθεση με τις δυνάμεις ασφαλείας του Καπιτωλίου. Φυσικά, ούτε λόγος για μέτρα προστασίας και μάσκες στη χώρα που έχει τους περισσότερους νεκρούς παγκοσμίως από τον κορονοϊό.

Κι ενώ δημοσιογράφοι μετέδιδαν τις ντροπιαστικές εικόνες και στα social media άρχισαν να κυκλοφορούν φωτογραφίες και βίντεο από τους αλαφιασμένους υποστηρικτές του προέδρου, τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής, αλλά και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της χώρας φυγαδεύονταν για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός πως για αρκετή ώρα οι αστυνομικές δυνάμεις της πόλης ήταν «άφαντες», ενώ και η ασφάλεια ενός από τα καλύτερα φυλασσόμενα κτίρια του πλανήτη έδειχνε να είναι ανύπαρκτη.

Τελικά, μετά από περίπου τέσσερις ώρες κι ενώ ο αντιπρόεδρος είχε δώσει εντολή για ενεργοποίηση και της Εθνοφρουράς, ισχυρές δυνάμεις από πολλές ομοσπονδιακές και τοπικές υπηρεσίες μπήκαν στο Καπιτώλιο και με τη χρήση δακρυγόνων και κροτίδων εκκένωσαν τον χώρο.

Την ίδια στιγμή η πόλη έμπαινε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η δημοτική αρχή ανακοίνωνε απαγόρευση κυκλοφορίας για τις βραδινές ώρες.

Και ο Ντόναλντ Τραμπ τι έκανε;

Από τις πρώτες στιγμές της πολιορκίας επιφανή στελέχη του αμερικανικού πολιτικού στερεώματος έφτασαν να κάνουν λόγο για «απόπειρα πραξικοπήματος» και κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να απευθυνθεί στους οπαδούς του δημοσίως και να τους ζητήσει να σταματήσουν τη βία. Ανάμεσά τους και ο ίδιος ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος απηύθυνε διάγγελμα.

Η απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ σε όλα αυτά ήρθε, όπως πάντα, μέσω Twitter. Ο πρόεδρος αναγκάστηκε να ζητήσει από τους υποστηρικτές του να αποχωρήσουν από το Καπιτώλιο, όμως επέμεινε να ρίχνει «λάδι στη φωτιά» κάνοντας λόγο για κλεμμένες εκλογές και νοθεία, χρησιμοποιώντας και ακραία πατριωτική ρητορική.

Το αποτέλεσμα ήταν να δεχθεί την αποδοκιμασία από όλο σχεδόν το φάσμα της πολιτικής ζωής, όπως οι τρεις πρώην πρόεδροι της χώρας (Ομπάμα, Μπους, Κλίντον), αλλά και να συγκεντρώσει τα πυρά πολλών στελεχών των Ρεπουμπλικάνων, του δικού του κόμματος.

Εισέπραξε, τέλος, και ένα «πρόστιμο» από το Twitter και για τις επόμενες δώδεκα ώρες δεν θα μπορεί να επιδοθεί στην αγαπημένη του ασχολία.

Νέος πρόεδρος και με τη βούλα σε λίγες ώρες

Μετά από το δυνατό σοκ τα δύο σώματα του Κογκρέσου ξεκίνησαν εκ νέου τις εργασίες τους και μέσα στις επόμενες ώρες οι ΗΠΑ αναμένεται να έχουν και με τη βούλα νέο πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν.

Η χώρα όμως βγαίνει από την «εποχή Τραμπ» βαθιά διχασμένη και ο νέος ηγέτης των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι θα έχει σημαντική στήριξη από τους Δημοκρατικούς που πλειοψηφούν σε όλο το Κογκρέσο, καλείται να γεφυρώσει ένα χάσμα που δημιούργησε ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά συνεχίζει να τροφοδοτεί ο τραμπισμός και ότι εκείνος σηματοδοτεί.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...