Το κρίσιμο σταυροδρόμι των εκλογών: Πού ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή

Μοιραστειτε το

Παρά το γεγονός ότι τα σενάρια για εκλογές εντός του 2022 έχουν επί της ουσίας «καεί», όλες οι προηγούμενες ημέρες κύλησαν πάνω στη συζήτηση του πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση, όποτε κι αν εν τέλει στηθούν κάλπες.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να αναδείξει το ρεαλιστικό σχέδιο του για κυβέρνηση συνεργασίας που θα εγγυηθεί τη σταθερότητα στη χώρα, αλλά και τον «εγκλωβισμό» του Κυριάκου Μητσοτάκη στη στρατηγική της αυτοδυναμίας με κάθε κόστος – η οποία και αυτοαναιρέθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Για την Κουμουνδούρου, πλέον, δεν τίθεται κανένα ζήτημα. Στόχος διακηρυγμένος είναι η ανατροπή του δημοσκοπικού σκηνικού και η πρώτη θέση στις ερχόμενες εκλογές. Αυτό, όμως, είναι μόνο το πρώτο βήμα. Στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως βασική του προτεραιότητα τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, στην οποία θα συμμετέχει ο ίδιος -ως βασικός κορμός- και το Κίνημα Αλλαγής.

Τόσο για αντικειμενικούς λόγους, ως όμορος πολιτικά χώρος, όσο και εξ ανάγκης, καθώς προβλέπεται ότι θα έχει αυξημένα ποσοστά – κάτι που αν γίνει πράξη, δύναται υπό όρους να οδηγήσει τα δύο κόμματα στην εξουσία χωρίς να χρειάζεται η συμμετοχή τρίτου εταίρου.

Υπό αυτό το πρίσμα, στην Κουμουνδούρου αντιμετώπισαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση την «πόρτα» που έριξε την εβδομάδα που μας πέρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν και κατανοούν πλήρως ότι ακόμα τα πάντα είναι ρευστά στο πολιτικό σκηνικό, θεωρούν ότι ήταν μία εξέλιξη θετική.

Άλλωστε, σε περίπτωση που καταστεί δυνατή η συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ -από άποψη αριθμών- τότε εκτιμούν πως πολύ δύσκολα ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αρνηθεί τον σχηματισμό μίας προοδευτικής κυβέρνησης, γεγονός που θα οδηγήσει τη χώρα σε έναν καινούργιο εκλογικό κύκλο και που θα επιτείνει το κλίμα αστάθειας που έχει προκαλέσει η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Επομένως, η Κουμουνδούρου θέλει να πείσει τους πολίτες πως η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί (και θα δώσει) κυβέρνηση σταθερότητας -κάτι που μόνο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει- αρκεί να είναι πρώτο κόμμα.

Ως προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Κατά του στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, Πλέον, βρίσκεται σε κενό στρατηγικής, αφού πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα το ερώτημα: Με ποιον θα κυβερνήσει, δεδομένου ότι τη φαντασίωση της αυτοδυναμίας την έκαψε ο ίδιος. Με τον Βελόπουλο; Ή ελπίζει να κάνει κυβέρνηση μετεγγραφών και διασπάσεις κομμάτων; «Ας βγει να το πει», συμπληρώνουν τα ίδια πρόσωπα.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...