Το παρασκήνιο πίσω από την ακραία πρόκληση των Σκοπιανών: Θέλουν σκέτο το Μακεδονία

Μοιραστειτε το

Μετά τα περίεργα παιχνίδια του Έντι Ράμα και του Ταγίπ Ερντογάν, μέτωπο κατά της Ελλάδας ανοίγουν και οι Σκοπιανοί, παραβιάζοντας την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών που οι ίδιοι επιθυμούσαν διακαώς – Μπορεί να σπάσει ή να ακυρωθεί η συμφωνία; 

Στον «αέρα» η Συμφωνία των Πρεσπών! Η κατάπτυστη συμφωνία που παραχωρεί μέρος του ονόματος «Μακεδονία» στις εθνικιστικές και ανιστόρητες επιδιώξεις της γείτονα, αποτελεί στην ουσία κενό γράμμα, με επιλογή των Σκοπιανών.

Η νέα πρόεδρος του εθνικιστικού VMRO, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκ, στην ορκωμοσία της χθες το είπε και το… έκανε, αποκαλώντας τη χώρα της «Μακεδονία» σκέτο, παραβιάζοντας ακριβώς τον βασικότερο όρο -αλλά και την ουσία – της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η πρέσβης της Ελλάδας , Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Προφανώς η στάση των Σκοπιανών είναι λίγο έως πολύ αναμενόμενη, αφού έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν τήρησαν τους όρους της συμφωνίας. Τώρα λοιπόν την τινάζουν στον αέρα δημιουργώντας προβλήματα κυρίως στο ίδιο τους το κράτος, το οποίο χάνει κάθε ευκαιρία ενταξιακής πορείας.

Αν και νομικά είναι πολύ δύσκολο να ακυρωθεί η συγκεκριμένη συμφωνία, πρακτικά καθίσταται ανύπαρκτη, αφού το μόρφωμα των Σκοπίων μπαίνει πάλι σε ανιστόρητα μονοπάτια.

Οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν στην επιφάνεια την ανικανότητα της Δύσης συνολικά, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, αλλά και της Ε.Ε. που έσυραν την χώρα μας και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει μια άθλια συμφωνία μόνο και μόνο για να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.

Οι χθεσινές αντιδράσεις της Ε.Ε. είναι σαφέστατα κατόπιν εορτής, αφού το διπλωματικό έγκλημα έχει ήδη συντελεστεί.

Η πρώτη που έκανε δηλώσεις ήταν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία υπενθύμισε ότι «προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της στην ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Σκληρή απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Στο ίδιο ύφος και η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία αναφέρει ότι οι διμερείς μας σχέσεις ουσιαστικά εξαρτώνται από την τήρηση της συμφωνίας, άσχετο αν η τωρινή κυβέρνηση τίθεται ενάντια σε αυτή.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αφήνει ξεκάθαρα ανοιχτό το βέτο της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική του μορφώματος των Σκοπίων:

«Σχετικά με την τελετή ορκωμοσίας της Πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμα της γείτονας χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι τόσο κακή που δεν υπάγεται στις κατηγορίες εκείνες των συνθηκών που ως «εκ της φύσεώς τους» θεωρείται ότι παρέχουν το δικαίωμα της καταγγελίας. Βάσει των ανωτέρω, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι συντάκτες της Συμφωνίας των Πρεσπών (οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ δηλαδή) θέλησαν να δημιουργήσουν μια συμφωνία-πλαίσιο που θα διέπει στο διηνεκές τις σχέσεις των δύο κρατών.

Όπως έχει σημειώσει στο βιβλίο «Η Συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό» ο καθηγητής κ. Άγγελος Συρίγος «Θεωρητικώς, υπάρχει και το ενδεχόμενο ακύρωσης της Συμφωνίας λόγω θεμελιώδους μεταβολής των περιστάσεων, γνωστής και ως ρήτρας rebus sic stantibus (άρθρο 62 της Συμβάσεως της Βιέννης). Στην πράξη, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να στοιχειοθετηθεί ένα τέτοιο επιχείρημα. Πρέπει να αποδειχθεί ότι μετά την κύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών, επήλθε σημαντικότατη και δυσανάλογη επιβάρυνση των υποχρεώσεων της μίας πλευράς, που ήταν άγνωστη κατά την υπογραφή της. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι δύο πλευρές γνώριζαν πολύ καλά τι υποχρεώσεις ανελάμβαναν».

Και πάμε τώρα στο χειρότερο συμπέρασμα όπως το καταγράφει ο κ. Συρίγος στο βιβλίο του με τον τίτλο «Η Συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό»:

«Συμπερασματικά και βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δεν χωρεί ακύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών, διότι οι λόγοι ακυρώσεως αναφέρονται περιοριστικά και, βάσει των σημερινών δεδομένων, δεν έχουν εφαρμογή στην περίπτωση αυτή. Τυχόν καταγγελία της Συμφωνίας δεν απαλλάσσει την Ελλάδα από την αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» αλλά και της «μακεδονικής» ιθαγένειας στους πολίτες του γειτονικού κράτους. Τα δύο κράτη θα εξακολουθούν να δεσμεύονται από τις συγκεκριμένες διατάξεις, όπως και από το άρθρο 7 της Συμφωνίας. Μοναδική δυνατότητα είναι να εντοπίσει η Ελλάδα ότι υπάρχει ουσιώδης παραβίαση της Συνθήκης των Πρεσπών και βάσει αυτής να ζητήσει τη λήξη της».

Πρακτικά η χώρα μας είναι εγκλωβισμένη σε μια κακή συμφωνία που δεν μας επιτρέπει να κόψουμε αυτό το γόρδιο δεσμό, παρά μόνο να παρακολουθούμε εξ αποστάσεως τις ακραίες προκλήσεις των Σκοπιανών.

Το μείγμα στα Βαλκάνια εναντίον της χώρας μας είναι εξόχως εκρηκτικό αφού η τριπλέτα Τουρκίας – Αλβανίας – Σκοπίων επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην Ελλάδα με στόχο την εξάπλωση του περίφημου μουσουλμανικού τόξου όπως το έχει σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας του αναθεωρητισμού Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...