Μια 31χρονη ακροδεξιά, συνωμοσιολόγος ινφλουένσερ έστησε… ενέδρα στον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ μέσα στο Οβάλ Γραφείο, καταγγέλλοντας ενώπιον του Τραμπ τον Γουόλτς και τους συνεργάτες του ως «όχι αρκετά αφοσιωμένους» στον πρόεδρο ● Εξι συνεργάτες του απολύθηκαν πάραυτα και η θέση του ίδιου κρίνεται εξαιρετικά επισφαλής
Ακροδεξιό «αφοσιόμετρο» μέσα στο Οβάλ Γραφείο έστησε η Λόρα Λούμερ σε μια επίδειξη ισχύος του ακροδεξιού παρακράτους των ΗΠΑ που δεν τηρούσε καν τα προσχήματα. Η Αμερικανίδα συνωμοσιολόγος («η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ήταν μια δουλειά που έγινε από μέσα» ισχυρίζεται) και δημοφιλής ακροδεξιά ινφλουένσερ στα κοινωνικά δίκτυα στήριξε την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και δηλώνει «προσωπική φίλη» του προέδρου – το ίδιο και εκείνος.
Τώρα όμως η ηλικίας 31 ετών Λούμερ ξεπέρασε κάθε όριο. Προκάλεσε συνάντηση στον Λευκό Οίκο ανάμεσα στον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Γουόλτς, μερικά ακόμη κυβερνητικά στελέχη και την ίδια.
Η συζήτηση εξελίχθηκε σε βομβαρδισμό προσωπικών επιθέσεων της Λούμερ εναντίον στενότατων συνεργατών του Γουόλτς, τους οποίους κατήγγειλε ως «όχι αρκετά αφοσιωμένους» στον πρόεδρο.
Στο έλεος της ινφλουένσερ
Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών εφημερίδων, ο Γουόλτς άκουγε αποσβολωμένος τον… φιλιππικό και ψέλλιζε δικαιολογίες υπερασπιζόμενος τους υφισταμένους του.
Προφανώς κατάλαβε ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν (και) από τη δική του καρατόμηση, καθώς είναι υπεύθυνος για την τεράστια γκάφα του πρόσφατου Signalgate, όταν από αμέλεια (;) προσκάλεσε δημοσιογράφο της πολιτικής επιθεώρησης Atlantic σε κρυπτογραφημένη έγγραφη συνομιλία (chat) μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων στην πλατφόρμα Signal.
Εκεί, συζητήθηκαν απόρρητες λεπτομέρειες για προγραμματισμένες επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.
Στην περίπτωση της Λούμερ όμως, το ζήτημα ήταν πόσο «πιστοί στον πρόεδρο» ήταν οι καταγγελθέντες. Οπως γράφτηκε, η ίδια έφερε και μοίρασε στους παρισταμένους φακέλους με έγγραφα στα οποία περιέγραφε την «απιστία» 12 κυβερνητικών στελεχών στον ευαίσθητο τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του Αλεξ Γουόνγκ, που είναι το δεξί χέρι του Γουόλτς.
Ο Τραμπ την άκουσε προσεκτικά, πήρε τη… χατζάρα και απέλυσε αμέσως έξι υπαλλήλους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Οι τέσσερις απολύθηκαν το βράδυ της ίδιας μέρας και οι δύο λίγο αργότερα.
Μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος πολιτικοί συντάκτες που συνόδευαν τον Τραμπ στο προεδρικό αεροπλάνο Air Force One του ζήτησαν να το σχολιάσει. Οχι απλώς δεν το διέψευσε αλλά χαρακτήρισε τη Λούμερ «μια μεγάλη πατριώτισσα που ενίοτε κάνει διάφορες συστάσεις τις οποίες μερικές φορές ακολουθώ». Και τόνισε: «Πάντα θα απομακρύνουμε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι δεν μας αρέσουν ή μας εκμεταλλεύονται ή μπορεί να είναι πιστοί σε κάποιον άλλον».
Με τον αέρα της νικήτριας η Λούμερ σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα ότι ο Γουόλτς «μπορεί να έχει άλλη μία ευκαιρία» να παραμείνει στη θέση του, κάτι για το οποίο «θα αποφασίσει ο πρόεδρος Τραμπ».
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ένα άτομο χωρίς θεσμικό ρόλο φάνηκε να έχει μεγαλύτερη επιρροή από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ιστορικά πρωτοφανές και πολιτικά σοκαριστικό.
Πηγή
Author: