Τώρα παίζουμε άμυνα

Μοιραστειτε το

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Βήμα – βήμα προχωρούν αναγκαστικά οι σχεδιασμοί στην οικονομία, καθώς η πανδημία δείχνει ισχυρές αντοχές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το πρόγραμμα εμβολιασμών παραμένει εκτός του αρχικού χρονοδιαγράμματος. Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται όσον αφορά τον αριθμό των εμβολίων που παραδίδονται στην Ε.Ε., αλλά και οι μεταλλάξεις του ιού δείχνουν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός.

Εκ των πραγμάτων η επανεκκίνηση της οικονομίας θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί και το πλέγμα προστασίας σε επιχειρήσεις και εργαζομένους θα πρέπει όχι απλά να διατηρηθεί αλλά και να διευρυνθεί. Για παράδειγμα, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη αποφασίσει τη διατήρηση μιας σειράς μέτρων στήριξης, όπως για παράδειγμα η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι αναστολές συμβάσεων κ.ά. Η διάρκεια και η ένταση αυτού του πλέγματος προστασίας θα κριθούν από την πορεία του κορονοϊού τον επόμενο μήνα και από το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να γλιτώσει από ένα απειλητικό τρίτο κύμα.

Παράλληλα με την επέκταση των μέτρων στήριξης, στο τραπέζι μπαίνουν και νέα «όπλα» για να αντιμετωπιστούν μακροχρόνιες κακοδαιμονίες του συστήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων. 

Ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την καταβολή στους εν αναμονή συνταξιούχους «εθνικής σύνταξης» για να αντιμετωπιστεί ο γόρδιος δεσμός των καθυστερήσεων. Πρόκειται για μια κίνηση που εκτός όλων των άλλων μπορεί να στηρίξει τα εισοδήματα σε αυτή την κρίσιμη λόγω κορονοϊού συγκυρία.

Δεδομένο πάντως είναι πως την επόμενη μέρα -όποτε τελικά αυτή έρθει- θα χρειαστεί να ενταθούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσει σταδιακά η οικονομία να επιστρέψει σε μια κανονικότητα. Προβλέψεις σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο να γίνουν, καθώς ακόμα και κομβικοί τομείς, όπως ο τουρισμός, δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί πώς θα «περπατήσουν». 

Δυστυχώς σε αυτή τη φάση αναγκαστικά χρειάζεται να παιχτεί «άμυνα» έως ότου μπει κάποιο φρένο στην επέκταση του κορονοϊού. Τότε μόνο θα είναι η ώρα της επίθεσης στο γήπεδο της οικονομίας. 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...