Φωνές, ήχοι και απόηχοι

Μοιραστειτε το

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Τζέννυ Ερπενμπεκ: Καιρός, Μυθιστόρημα, Μετάφραση: Αλέξανδρος Κυπριώτης, Σελ. 432, Καστανιώτης, 2024

ΝΗΣΙΔΕΣ
ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 28.07.24 21:23
Μαρίνα Αγαθαγγελίδου
Επιμέλεια:Μισέλ Φάις

Η αφήγηση εστιάζει στην πραγματικότητα του ζευγαριού, αφήνοντας να αχνοφαίνεται απλώς στο φόντο η πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής.

Από το 1999, όταν έκανε την πρώτη της εμφάνιση με την Ιστορία του γερασμένου παιδιού, έως και σήμερα, είκοσι πέντε χρόνια μετά, η Τζέννυ Ερπενμπεκ (γενν. 1967) έχει καθιερωθεί ως μια από τις σημαντικότερες φωνές της σύγχρονης γερμανόφωνης και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με την πρόσφατη βράβευσή της με το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ για το τελευταίο της μυθιστόρημα Καιρός, που κυκλοφόρησε μόλις και στα ελληνικά, σε έξοχη μετάφραση του Αλέξανδρου Κυπριώτη, ο οποίος έχει μεταφράσει άλλωστε και το σύνολο του μυθοπλαστικού έργου της.
Ο Καιρός έρχεται να προστεθεί στη σειρά των μυθιστορημάτων της Ερπενμπεκ, αρχής γενομένης με τη Δοκιμασία (2008· στα ελληνικά: Καστανιώτης, 2021), που τοποθετούν τις ιστορίες των χαρακτήρων στο μεγάλο κάδρο της πολυτάραχης Ιστορίας του 20ού αιώνα. Στον Καιρό (η συγγραφέας χρησιμοποιεί στον τίτλο του βιβλίου την αρχαιοελληνική λέξη, που δήλωνε την ευνοϊκή χρονική στιγμή), η πλοκή τοποθετείται στο Ανατολικό Βερολίνο κατά τα τελευταία χρόνια πρι …
Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Μία διαφορετική κατηγορία βραβείων Νόμπελ

Η 30η τελετή απονομής των βραβείων Ig Νόμπελ για...