Φ. Γεννηματά: «Τα δεδομένα της οικονομίας δεν επιτρέπουν αισιοδοξία»

Μοιραστειτε το

Φώφη Γεννηματά

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και για την κατάσταση της οικονομίας. Η Φώφη Γεννηματά, κατά την πρώτη ψηφιακή περιοδεία της, στην Ήπειρο, σημείωσε ότι το κόμμα διαμορφώνει με τους φορείς τις προτάσεις του για το Ταμείο Ανάκαμψης σε κάθε Περιφέρεια.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με παραγωγικούς φορείς και κομματικά στελέχη των Ιωαννίνων για την Οικονομία και το Ταμείο Ανάκαμψης, επισήμανε όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού ότι η κυβέρνηση τρέχει πίσω της με μια αντίληψη του ράβε-ξήλωνε και με οριζόντια περιοριστικά μέτρα.

«Είναι όσο ποτέ απαραίτητο να υπάρξει πολιτική συνεννόηση γύρω από ένα Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπισή της», σημείωσε.

Όσον αφορα την οικονομία, τόνισε πως τα δεδομένα που διαμορφώνονται για το 2021 δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

«Η απειλή για χιλιάδες λουκέτα και μαζική ανεργία, που θα βρούμε μπροστά μας όταν ανοίξει η οικονομία, είναι υπαρκτή», σημείωσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εμμένει σε μέτρα που είτε στηρίζουν μόνο τους λίγους και ισχυρούς, είτε αποτελούν μόνο προσωρινή «ανακούφιση» και δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. 

«Όταν “ανοίξει” η οικονομία, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν χωρίς στήριξη να πληρώσουν τις σωρευμένες υποχρεώσεις τους. Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει γενναία και στοχευμένα μέτρα για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανές οι επιχειρήσεις», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Όσον αφορά τα μέτρα για τις επιχειρήσεις την επόμενη ημέρα πρότεινε τα εξής:

  • Από τα προγράμματα της επιστρεπτέας προκαταβολής το 70% των ποσών που έχει λάβει κάθε επιχείρηση να θεωρηθεί ενίσχυση ΕΝΙΣΧΥΣΗ και το 30% δάνειο.
  • Όταν ανοίξουν οι δραστηριότητες να γίνει επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν για 6 μήνες. Με ρήτρα διασφάλισης της απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία και κούρεμα του 30% της οφειλής για όσους είναι συνεπείς στη ρύθμιση.
  • Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση -τουρισμό στο 6% για όλο το 2021.
  • Αναστολή για όλο το έτος των διατάξεων για τους πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, επιστήμονες και ανέργους, πρότεινε:

  • Για όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή εργασίας κάλυψη του 100% του μισθού τους με όριο τα 1.000 ευρώ.
  • Ειδικό επίδομα όπως το 2020 για αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες χωρίς τις περικοπές που έγιναν.
  • Επίδομα ανεργίας για 4 μήνες ,σε όλους τους άνεργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και σε όσους εποχιακά εργαζόμενους στον Τουρισμό δεν καλύπτονται.
  • Επίσης προτείνει και ένταξή των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν στα μέτρα στήριξης.

Σύμφωνα με τη Φώφη Γεννηματά, η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένη πρόταση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Υπάρχει η εναλλακτική λύση, ο προοδευτικός δρόμος που δείχνει το Κίνημα Αλλαγής», είπε και πρόσθεσε ότι στόχο είναι «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα».

«Στόχος μας είναι μια νέα αντίληψη για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας με πλήρη απασχόληση και επενδύσεις που πρέπει να οδηγούν στην δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, με εξειδίκευση ανά περιφέρεια και νομό αρχής γενομένης από την ανάπτυξη της Ηπείρου», επισήμανε.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...