Χαβάη: Πώς εξαπλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά – Τι είναι το «φαινόμενο της καμινάδας»

Μοιραστειτε το

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η πυρκαγιά επεκτάθηκε τόσο γρήγορα στο νησί Μάουι της Χαβάης.

Συνεχίζει και ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών έπειτα από την επέλαση της καταστροφικής πυρκαγιάς στο νησί Μάουι της Χαβάης, το οποίο έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, η ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγίας οφείλεται στις μορφολογικές συνθήκες του νησιού αλλά και στο «φαινόμενο της καμινάδας».

«Οι μορφολογικές συνθήκες σε αυτό το εξ΄ολοκλήρου ηφαιστειακό νησί, αλλά και οι συνθήκες που αναπτύσσεται η χλωρίδα στην επιφάνειά του δρομολογήσουν αυτή τη μεγάλη πυρκαγιά» εξήγησε ο καθηγητής, μιλώντας για το «φαινόμενο της καμινάδας» που αναπτύχθηκε μέσα στις συνεχείς χαραδρώσεις στην επιφάνεια του νησιού.
Όπως σημείωσε, «το μέγεθος της καταστροφής είναι της τάξεως των 80 χιλιομέτρων επί 20 χιλιόμετρα. Αυτές είναι οι διαστάσεις του νησιού. Είναι ένα εξ ολοκλήρου ηφαιστειακό νησί, όπως και τα υπόλοιπα νησιά της Χαβάης. Λόγω της ηφαιστειότητας και λόγω των ηφαιστειακών πετρωμάτων έχουμε να κάνουμε με μια φοβερή βλάστηση στην περιοχή, ένα παραγωγικό νησί τόσο σε κάλυψη από δάσος όσο και σε λιβαδικές έκτασεις»

Υπογράμμισε δε ότι «η μορφή του νησιού, δηλαδή οι αλλεπάλληλοι κώνοι, οι ηφαιστειακή κώνοι οι οποίοι υπάρχουν στο νησί, αλλά και τα ρεύματα λάβας τα οποία είναι στερεοποιημένα και τα οποία δημιουργούν ιδιαίτερες μορφολογικές ασυνέχειες (δη …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Καμένα Βούρλα: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την εγκατάσταση των προσφυγόπουλων

Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες ομάδας κατοίκων στα...

Σάμος: Θρήνος, λουλούδια και λευκά ρούχα στις κηδείες της Κλαίρης και του Άρη

Σε κλίμα οδύνης τελέστηκαν σήμερα στο Βαθύ της Σάμου οι κηδείες...