Χορεύει στα Ρίχτερ η Ελασσόνα- Νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 – OTA VOICE

Μοιραστειτε το

Νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε απόψε στην Ελασσόνα. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε επίκεντρο 16 χλμ νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, με εστιακό βάθος 11,3 χλμ.

Μεγάλη η διάρκεια του μετασεισμού δήλωσε ο Περιφερειαχής Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός και είπε πως ακόμα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ωστόσο κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μεταβαίνουν στο Μεσοχώρι.

Στην Ελασσόνα μεταβαίνει εσπευσμένα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, μετά τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή. Ο κ. Παπαγεωργίου μεταβαίνει στην περιοχή μετά από εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος παραμένει στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Θα είναι μια δύσκολη νύχτα στην Ελασσόνα «Ήταν ο μεγάλος μετασεισμός που περιμέναμε». Με τα λόγια αυτά περιέγραψε την εξέλιξη του φαινομένου στο Newsbomb.gr ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας ότι το Γερμανικό Γεωδυναμικό Κέντρο κατέγραψε τον σεισμό αυτό στα 6,1 Ρίχτερ.

«Ο αποψινός μετασεισμός έγινε στο ίδιο ρήγμα με αυτό του μεγάλου σεισμού και ήταν κάτι που αναμέναμε. Θα είναι ένα δύσκολο βράδυ για τους κατοίκους της περιοχής».

Λέκκας: Ο νέος ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα δεν είναι στο ίδιο ρήγμα με τον χθεσινό

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 20.44 σεισμική δόνηση 4,1 ρίχτερ σημειώθηκε 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καλαμπάκας. Το εστιακό του βάθος είναι 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ο νέος ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα δεν είναι στο ίδιο ρήγμα με τον χθεσινό, ανέφερε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Realfm 97,8.

«Είναι στον κλάδο ενός ρήγματος, ο οποίος κλάδος ενεργοποιήθηκε χωρίς να είναι γνωστός και δεν έχει χαρτογραφηθεί στην επιφάνεια. Σε εκείνο τον κλάδο ακριβώς προς την Βερδικούσσα είχαμε την εκδήλωση αυτού του σεισμού που είναι 5,8 με 5,9 Ρίχτερ» ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Και πρόσθεσε: «Εκείνο το οποίο προκύπτει είναι αν πρέπει να υπερεκτιμήσουμε την κατάσταση, να δούμε ακριβώς το τι συμβαίνει στην περιοχή και να καταγράψουμε τις διεργασίες για να μπορέσουμε να τις ανάλογες επιχειρησιακές δράσεις».

Αναφερόμενος στο αν η αποψινή σεισμική δόνηση θεωρείται νέος σεισμός ή μετασεισμός της χθεσινής δόνησης, ο καθηγητής του ΟΑΣΠ ανέφερε πως «είναι στο όριο». «Ο σεισμός δεν είναι στο ίδιο ρήγμα. Είναι στην προέκταση του ρήγματος ή σε ένα ξεχωριστό ρήγμα. Αυτό δεν μπορούμε να το δούμε γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο στην επιφάνεια» τόνισε ο κ. Λέκκας, και ανέφερε πως υπάρχουν ζημίες αλλά όχι τραυματίες

Σύμφωνα με το Thesstoday.gr, στον Τύρναβο χρειάστηκε να εκκενωθεί από εθελοντές του ΟΦΚΑΘ, ξενοδοχείο, όπου διέμεναν σεισμοπαθείς.

Ταυτόχρονα μέλη Ο.Φ.Κ.Α.Θ. ενημέρωναν τους σεισμοπαθείς και προσπαθούσαν να τους καθησυχάσουν, αμέσως μετά τη νέα ισχυρή δόνηση.

Πηγή
Author: admin.user

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα