Covid-19: Κρούσματα, μέτρα, πρόστιμα και διαδηλώσεις

Μοιραστειτε το

Σε κορυφή του παγόβουνου εξελίσσεται η Ινδία που καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων ανά 24 ώρες στην υφήλιο από τις αρχές του Αυγούστου. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα είναι χαμηλότερο μόνο από αυτό των ΗΠΑ (6,7 εκατομμύρια).

Σήμερα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν στη χώρα 92.605 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στη γιγαντιαία χώρα να φθάνει τα 5,4 εκατομμύρια.

Άλλοι 1.113 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας να φθάνει τους 86.752. Ο δείκτης θνητότητας είναι συνεπώς σχετικά χαμηλός, ανέρχεται στο 1,6%.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, 4.303.043 άνθρωποι έχει κριθεί ότι ανέρρωσαν. Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.010.824.

Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν ακόμη 739 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 33.057 κρούσματα.

Στον γίγαντα της Λατινικής Αμερικής έχουν καταγραφεί επισήμως πάνω από 136.000 θάνατοι (136.532) και πάνω από 4,5 εκατομμύρια μολύνσεις (4.528.240). Η Βραζιλία κατατάσσεται δεύτερη στην υφήλιο ως προς τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας, πίσω από τις ΗΠΑ, και τρίτη στον κόσμο σε αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Η πολιτεία Σαο Πάουλου, η πολυπληθέστερη στη Βραζιλία, θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας στη χώρα – επισήμως, 33.927 θανάτους – ακολουθούμενη από αυτήν του Ρίο ντε Ζανέιρο (17.634).

Μολαταύτα, οι αρχές και στις δύο πολιτείες σχεδιάζουν την επανέναρξη των παραδόσεων με φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία από τον Οκτώβριο.

Στο Μεξικό, τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 5.167 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ άλλοι 455 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται σε 73.258 νεκρούς επί συνόλου 694.121 μολύνσεων.

Ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, καθ’ ύλην αρμόδιος για τον συντονισμό των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, έχει δηλώσει επανειλημμένα πως θεωρεί τον αριθμό των μολύνσεων πολύ υψηλότερο στην πραγματικότητα από αυτόν των επιβεβαιωμένων εργαστηριακά.

Στην Αυστραλία, η Βικτόρια, η δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία στη χώρα, της οποίας η Μελβούρνη είναι η πρωτεύουσα, κατέγραψε 14 νέα κρούσματα μόλυνσης τις 24 ώρες ως το πρωί της Κυριακής, από 21 την προηγουμένη. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό που ανακοινώνεται από τη 19η Ιουνίου.

Η Νέα Νότια Ουαλία, με πρωτεύουσα το Σίδνεϊ, ανακοίνωσε δύο νέα κρούσματα μόλυνσης, ενώ η πολιτεία Κουίνσλαντ επίσης δύο, με τον αριθμό σε εθνικό επίπεδο να ανέρχεται κατά συνέπεια σε 18. Είναι ο χαμηλότερος ημερήσιος αριθμός μολύνσεων από την 23η Ιουνίου. Οι υπόλοιπες πέντε πολιτείες και περιοχές της Αυστραλίας δεν είχαν ανακοινώσει στοιχεία το πρωί, αλλά εδώ και εβδομάδες δεν ανακοινώνουν κρούσματα για ημέρες.

Τα μέτρα στη Μελβούρνη συγκαταλέγονται στα αυστηρότερα στον κόσμο, μετά το δεύτερο κύμα που οδήγησε στην καταγραφή 700 και πλέον μολύνσεων ημερησίως και εξώθησε άλλες πολιτείες να κλείσουν τα σύνορά τους.

Παράλληλα, οι αρχές στη Βικτόρια ανακοίνωσαν επιπλέον πέντε θανάτους, ενώ η Νέα Νότια Ουαλία ακόμη 1 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Ο απολογισμός της πανδημίας στην Αυστραλία έχει φθάσει τους 850 νεκρούς επί συνόλου 26.900 μολύνσεων, σύμφωνα με τα κυβερνητικά δεδομένα.

Το υπουργείο Υγείας και Αθλητισμού της Μιανμάρ ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 393 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων να φθάνει τις 5.263 μέχρι σήμερα.

Αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, την 23η Μαρτίου, οι αρχές έχουν καταγράψει 81 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Αφότου εκδηλώθηκε το λεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στη Μιανμάρ, τη 16η Αυγούστου, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων αυξάνεται, ιδίως στην περιοχή της Γιανγκόν.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ενημερώθηκε για 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 14 την προηγουμένη.

Κατά την Εθνική Επιτροπή Υγείας, όλα τα νέα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο του Πεκίνου, όταν αναφέρεται σε περιπτώσεις που διαγνώστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών, αφού εισήλθαν στην επικράτεια από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εντοπίστηκαν 21 ασυμπτωματικοί φορείς, έναντι 24 την προηγουμένη. Το Πεκίνο δεν συμπεριλαμβάνει τις περιπτώσεις αυτές στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνει.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα, όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός, στα τέλη του Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 85.279 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Νότιας Κορέας (KCDC) ανακοίνωσαν σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Σάββατο εντοπίστηκαν 82 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ο χαμηλότερος αριθμός από τα μέσα Αυγούστου.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Νότια Κορέα ανέρχεται σε 383 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 22.975 περιπτώσεων μόλυνσης.

Το Βέλγιο ξεπέρασε σήμερα το όριο των 100.000 κρουσμάτων, έπειτα από μια σαφή αύξηση των διαγνωστικών τεστ που βγήκαν θετικά στον SARS-CoV-2 τις τελευταίες εβδομάδες, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου δημόσιας υγείας Sciensano.

Η χώρα αυτή των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει ως σήμερα καταγράψει 100.748 κρούσματα και 9.944 θανάτους.

Το Βέλγιο βρίσκεται, κυρίως μαζί με την Ισπανία και την Σουηδία, στις πρώτες θέσεις των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν τα περισσότερα κρούσματα νέου κορονοϊού. Αυτό το σαββατοκύριακο είχε περίπου 8.600 κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, έναντι 6.800 στη Γαλλία, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η αύξηση των κρουσμάτων του Σεπτεμβρίου δεν συνοδεύτηκε από ανάκαμψη της θνησιμότητας, καθώς η μεγάλη πλειονότητα αυτών που ήταν θετικοί στον νέο κορονοϊό είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών, εξηγούν οι ειδικοί. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξάνεται λιγότερο γρήγορα και αυτός των θανάτων παραμένει σχετικά στα ίδια επίπεδα. Για έναν μήνα καταγράφονται από δύο ως πέντε θάνατοι την ημέρα.

Ωστόσο με σχεδόν 10.000 θανάτους από COVID-19, το Βέλγιο είναι μια από τις περισσότερο πληγείσες χώρες στην Ευρώπη σε αριθμό απωλειών. Από την έναρξη της επιδημίας, οι αρχές ενέτασσαν στον απολογισμό των απωλειών και τους θανάτους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οφείλονται στην νόσο αυτήν, χωρίς αυτό να επιβεβαιωνόταν απαραίτητα από ένα τεστ.

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 6.148 νέα κρούσματα το 24ωρο που πέρασε, ξεπερνώντας για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το όριο των 6.000 που καταγράφονται ημερησίως στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός τους στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 1.103.399.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε το κέντρο διαχείρισης κρίσεων της Ρωσίας, το οποίο προσέθεσε ότι 79 άνθρωποι πέθαναν από την COVID-19 το 24ωρο που πέρασε, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών από την νόσο στη χώρα σε 19.418.

Στη Γερμανία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.345 τις προηγούμενες 24 ώρες και έφθασε τα 271.415, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Το ίδιο διάστημα, ακόμη δύο ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 9.386 νεκρούς.

Άλλοι πέντε θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Παλαιστίνη, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 291 νεκρούς.

Η παλαιστίνια υπουργός Υγείας, Μέι αλ Κίλα, διευκρίνισε ότι οι τρεις από τους θανάτους διαπιστώθηκαν στη Δυτική Όχθη και οι υπόλοιποι δύο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα, το υπουργείο έκανε λόγο για συνολικά 726 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Δυτική Όχθη, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Λωρίδα της Γάζας, με το σύνολο των περιπτώσεων στα παλαιστινιακά εδάφη να ανέρχεται πλέον σε 44.763.

Τα 84.242 έφτασαν τα κρούσματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με 809 νέα να προστίθενται το τελευταίο 24ωρο.  

Άλλος ένας ασθενής υπέκυψε, με τον απολογισμό της πανδημίας να ανέρχεται σε 404 νεκρούς.

Τα ΗΑΕ ήταν ανάμεσα στα πρώτα κράτη του Κόλπου τα οποία κατέγραψαν κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.

Βρετανία: Τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες της «αυτοκαραντίνας»

Πρόστιμο έως και 10.000 στερλινών (περίπου 11.000 ευρώ) θα επιβάλλεται στους κατοίκους που δε θα τηρούν τον κανόνα της αυτοαπομόνωσης στην περίπτωση που έχουν προσβληθεί ή έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει προσβληθεί από νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε το Σάββατο η βρετανική κυβέρνηση κατά την παρουσίαση των νέων κανονισμών της που έχουν στόχο την μείωση του αριθμού των θετικών κρουσμάτων.

Μεταξύ αυτών των μέτρων, η κυβέρνηση εισάγει αυτό της νομικής υποχρέωσης για αυτοαπομόνωση από τις 28 Σεπτεμβρίου για αυτούς που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον νέο κορονοϊό, ή έχουν ενημερωθεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) ότι έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα και τους έχει ζητηθεί να μπουν σε καραντίνα.

Τα πρόστιμα στις περιπτώσεις παραβάσεων θα ξεκινούν από τις 1.000 στερλίνες για την πρώτη και θα αυξάνονται σε 10.000 στερλίνες για τους υπότροπους παραβάτες ή για τους εργοδότες που απειλούν να απολύσουν προσωπικό το οποίο τίθεται σε αυτοαπομόνωση αντί να πάει στην εργασία του.

Κάποιοι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι που πλήττονται από την απώλεια του εισοδήματός τους αυτού θα λαμβάνουν ενίσχυση 500 στερλινών, πέραν των άλλων επιδομάτων που μπορεί να δικαιούνται, όπως το επίδομα ασθενείας.

Η τρέχουσα οδηγία της βρετανικής κυβέρνησης είναι οι πολίτες να μένουν στο σπίτι για τουλάχιστον 10 ημέρες αφότου αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα της COVID-19 και οι άνθρωποι που μένουν μαζί τους να μην εγκαταλείπουν το σπίτι για 14 ημέρες. Επίσης από οποιονδήποτε εξετάζεται και είναι θετικός στον νέο κορονοϊό ζητείται να αναφέρει με ποιους άλλους ανθρώπους εκτός του οίκου του έχει έρθει σε στενή επαφή, στους οποίους μπορεί επίσης να ζητηθεί να τεθούν σε αυτοαπομόνωση.

Η Βρετανία αντιμετωπίζει τώρα μια ταχεία αύξηση των κρουσμάτων και η κυβέρνηση σημείωσε ότι η αστυνομία θα εμπλέκεται στον έλεγχο της συμμόρφωσης με τα νέα μέτρα στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων.

Διαδηλώσεις κατά των μέτρων στην Αργεντινή

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο σε πορεία στους δρόμους του Μπουένος Άιρες, της πρωτεύουσας της Αργεντινής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον των υγειονομικών μέτρων που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 12.700 ανθρώπους στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η Αργεντινή των 44 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε την Παρασκευή ρεκόρ νέων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, 11.945, οι οποίες αύξησαν το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί σε 613.645. 

Την ώρα που η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχεται στο 60% στη χώρα – το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 66,8% στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας – η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζει από την 20ή Μαρτίου παρατείνονται εκ νέου, ως την 11η Οκτωβρίου.

Όπως και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού πλήττει σκληρά την αργεντίνικη οικονομία, η οποία βρίσκεται σε ύφεση από το 2018 και αναμένεται να συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 9,9% φέτος, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...