«Δημόσιο με αξιοπρέπεια, Δημόσιο για τους πολίτες» – της Αναστασίας Σακκαρέλη*

Μοιραστειτε το

«Δημόσιο με αξιοπρέπεια, Δημόσιο για τους πολίτες» , επιγράφεται το άρθρο της Αναστασίας Σακκαρέλη , η οποία εργάζεται στο ΔΕΔΔΗΕ και είναι Στέλεχος Μητρώου ΝΔ.

«Θεωρώ τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο κεντρικό μοχλό για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας πρόσφατα σε κομματική εκδήλωση με θέμα «Δημόσιο με αξιοπρέπεια, Δημόσιο για τους πολίτες».

Από την εποικοδομητική συζήτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τους δημοσίους υπαλλήλους προκύπτει ότι πλέον είναι αδήριτη ανάγκη ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου του Δημοσίου Τομέα, που σήμερα οδηγεί τους πολίτες σε παρανοήσεις και ταλαιπωρίες, αποτελεί τροχοπέδη στην δυνατότητα άσκησης των δικαιωμάτων τους, ενώ παράλληλα συνιστά βασικό εμπόδιο στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της χώρας.

Δυστυχώς, εν έτει 2018, παρατηρούμε ένα υδροκέφαλο Δημόσιο το οποίο χαρακτηρίζεται από χαμηλή έως αρνητική παραγωγικότητα, εσωστρέφεια και επικράτηση αδιαφανών διαδικασιών, προσκόλληση στους τύπους και στους νόμους (νομικισμός/φορμαλισμός) και από αδυναμία επίτευξης επιχειρησιακών στόχων.

Παρεμπιπτόντως, καταστροφικές είναι οι συνέπειες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έχει δημιουργήσει ένα κομματικό κράτος δεκάδων ειδικών γραμματέων, αναξιοκρατικούς διορισμούς, με χιλιάδες μετακλητούς υπαλλήλους, με προσλήψεις κουμπάρων και συγγενών που σκοπό έχουν να αλώσουν το κράτος.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση μόνιμου προσωπικού, μετακλητών και αιρετών στο δημόσιο τομέα. Μάλιστα, οι φορείς του Δημοσίου τόσο του στενού, όσο και του ευρύτερου τομέα αυξήθηκαν από 227 το 2015 σε 374 το 2017, δηλαδή σημείωσαν μια αύξηση του 65%. Όπως και ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο ανήλθε από 686.824 τον Δεκέμβριο του 2015 σε 712.716 τον Οκτώβριο του 2017. Επίσης, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αγγίζουν τα 1211 από 1068 που ήταν το 2017, δηλαδή σημείωσαν αύξηση της τάξης του 13,5%.

Είναι κοινή παραδοχή ότι ο Δημόσιος Τομέας πρέπει να απελευθερωθεί από τη μέγγενη της γραφειοκρατίας, της εσωστρέφειας, της διαφθοράς και της αντιπαραγωγικότητας. Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει σαφές πλάνο για την εφαρμογή ενός συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, που αφορά στη βελτίωσή τους, στην εξέλιξή τους και στην επιβράβευσή τους. Με μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη διαφάνεια, που θα χτίσουν ένα δημιουργικό και ασφαλές περιβάλλον για τους υπαλλήλους, αλλά και που θα βελτιώσουν την επικοινωνία μεταξύ του πολίτη με το κράτος.

H νέα εποχή που διανύουμε, επιβάλλει τον εκσυγχρονισμό της σχέσης κράτους-κοινωνίας. Επιτάσσει την αναζωογόνηση και απελευθέρωση των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας.

Η Πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός και δίπλα στον πολίτη. Να εξασφαλίζει την ευημερία, την ασφάλεια, την πρόνοια, την υγεία, την παιδεία και όλα εκείνα τα ΄΄ Δημόσια Αγαθά ΄΄ που συνδέονται με το ΄΄κοινωνικό όφελος΄΄.

Πρέπει να απελευθερώσουμε την ελληνική κοινωνία από τα δεσμά του κράτους και της διοίκησης. Πρέπει να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη της προς το Δημόσιο, να διασφαλίσουμε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας στους δημόσιους υπαλλήλους ή μάλλον στους δημόσιους λειτουργούς.
Πρέπει να σταθούμε στο ύψος και στις ανάγκες των καιρών. Το έχουμε υποχρέωση στους εαυτούς μας, στους νέους μας και στην Ιστορία μας.

* Εργαζόμενη στο ΔΕΔΔΗΕ, Στέλεχος Μητρώου ΝΔ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Μία διαφορετική κατηγορία βραβείων Νόμπελ

Η 30η τελετή απονομής των βραβείων Ig Νόμπελ για...