“ΟΧΙ στην έκδοση του τούρκου ιστορικού και δημοσιογράφου Τουργκούντ Καγιά”, ζητά το “Πράσινο Κίνημα¨, με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε .
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο
Μία απέλαση που προσβάλει το κοινό αίσθημα αποφάσισε ο Άρειος Πάγος. Ο λόγος για τον τούρκο ιστορικό και δημοσιογράφο Τουργκούντ Καγιά, ο οποίος εργαζόταν στην αριστερή τουρκική εφημερίδα Ozgur Gelecek (Οζγκιούκ Γκελετζέκ) και ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδηλώσεις για την ανάδειξη του κουρδικού κινήματος. Έχει υποστεί διώξεις από τις τουρκικές αρχές, ενώ από το 1992 βρίσκεται στις φυλακές εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων. Λόγω των πολιτικών διώξεων που έχει υποστεί στη χώρα του, έχει υποβληθεί επανειλημμένα σε φυλάκιση, απομόνωση, σοβαρά βασανιστήρια και κακομεταχείριση από τις τουρκικές αρχές.
Συνολικά έχει φυλακιστεί επί 14 έτη με την κατηγορία ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση και έχει περάσει χρόνια στην απομόνωση (6 χρόνια σε κελιά τύπου F) εξαιτίας των αγώνων του για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Καγιά, ήρθε στην Ελλάδα, έκανε αίτηση ασύλου και είναι κρατούμενος από τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με τον “Κόκκινο Συναγερμό” της Ιντερπόλ, έπειτα από αίτημα του τουρκικού καθεστώτος.
Στις 30 Μαΐου ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την απέλαση του Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία.
To Πράσινο Κίνημα
— Θεωρεί την απόφαση αυτή απαράδεκτη και προκλητική. Ο Καγιά είναι πολιτικός πρόσφυγας. Διώκεται για την πολιτική δράση του στην Αριστερά της Τουρκίας και του Κουρδιστάν. Στην Τουρκία, ο Ερντογάν έχει εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα. Σε προηγούμενη καταγγελία του Τουργκούτ Καγιά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της κυβέρνησης της Τουρκίας για κακομεταχείριση, η τουρκική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχτεί εξωδικαστικό συμβιβασμό λόγω των συντριπτικών αποδεικτικών στοιχείων εναντίον της. Το τουρκικό δικαστικό σύστημα δεν παρέχει καμιά εγγύηση για τη διεξαγωγή «δίκαιης δίκης», έτσι όπως αυτή εννοείται στις χώρες της ΕΕ.
Η απέλασή του θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική του ακεραιότητα.
— Δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση του στον Τουργκούτ Καγιά ,ενώνοντας τη φωνή του με το κίνημα διεθνιστικής αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπέρ του Καγιά.
–Απαιτεί από την Κυβέρνηση και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ.Κοντονή,αφού έχουν τον τελικό λόγο, καθώς η απόφαση από τον Άρειο Πάγο συνιστά γνωμοδότηση,να αποφασίσουν κατά της έκδοσής του και να διατάξουν την άμεση απελευθέρωσή του με την ταυτόχρονη χορήγηση πολιτικού ασύλου.