Kαλίν: Διερευνητικές διαπραγματεύσεις παράλληλα με τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Μοιραστειτε το

Οι κυρώσεις και οι εκβιασμοί εναντίον της Τουρκίας δεν θα έχουν ποτέ αποτέλεσμα είπε ο εκπρόσωπος του Εντογάν

Οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA, προσθέτοντας ότι το κλίμα έχει καταστεί πιο κατάλληλο.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι επειδή αυτές οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν πολλά χρόνια, μπορούν με διαφάνεια και στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης να συνεχιστούν και οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτό ισχύει και για την Κύπρο. Ο Ιμπραχίμ Καλίν απευθυνόμενος προφανώς στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας, δήλωσε ότι στη Σύνοδο της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να τεθούν τρία ζητήματα που θέλει η Τουρκία: Η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, η επικαιροποίηση της συμφωνίας για τους πρόσφυγες και η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

«Αν και σε αυτά τα τρία ζητήματα γίνει βήμα και ταυτόχρονα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο, θα δημιουργηθεί ξανά ένα θετικό κλίμα στις σχέσεις Τουρκίας με την ΕΕ. Προβλέπουμε, ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στη Σύνοδο. Μας έχουν πει, ότι θα τεθούν αυτά τα θέματα στην ατζέντα. Γι’ αυτά τα ζητήματα μπορεί να υπάρξει μια καλή ευκαιρία με την γερμανική προεδρία. Η Καγκελάριος κάνει προσπάθεια γι’ αυτό το θέμα», ανέφερε.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν πρόσθεσε ωστόσο, ότι «οι κυρώσεις, οι εκβιασμοί και η απειλητική γλώσσα εναντίον της Τουρκίας δεν θα έχει ποτέ αποτέλεσμα», συμπληρώνοντας ότι «αυτό πλέον πρέπει να το δουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί». «Εκείνοι που νομίζουν πως θα τρομάξουν την Τουρκία με μια σειρά απειλών ή κυρώσεων και που νομίζουν, ότι θα εγκαταλείψει την αποφασιστικότητά της, βρίσκονται πίσω από μια μάταιη προσπάθεια» είπε.

Για τον Γάλλο Πρόεδρο ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε, ότι «είναι ένα ωραίο και συμπαθητικό βήμα για τον κ. Μακρόν που δημοσίευσε ένα μήνυμα στα τουρκικά. Αλλά το νόημα είναι πιο σημαντικό από τα λόγια. Είναι επίσης απαραίτητο να δούμε, τί σημαίνει και σε ποιο πολιτικό στρατηγικό πλαίσιο εντάσσεται αυτό. Κατά τη γνώμη μου, ο κ. Μακρόν δεν διαβάζει σωστά την παγκόσμια πολιτική».

Για τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε, ότι είχαν ξεκινήσει το 2002 και σταμάτησαν το 2016 με απόφαση του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό το σημείο, συνέχισε, το κλίμα έχει καταστεί πολύ πιο κατάλληλο για την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων. «Σύντομα οι διαπραγματεύσεις μας συνεχίζονται και οι διερευνητικές μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι. Ασφαλώς αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ», είπε.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε, πως στην Κύπρο η τουρκοκυπριακή πλευρά μπορεί να συνομιλήσει με την ελληνοκυπριακή πλευρά «για τις περιοχές που αποκαλούνται αμφιλεγόμενες» και πως «αν βρεθούν πηγές ενέργειας στις αμφιλεγόμενες περιοχές, μπορούν να αναπτύξουν ένα μοντέλο για τον διαμοιρασμό τους». «Έτσι, όταν βρούμε κάτι στη δική μας περιοχή, εύκολα μπορούμε να το διαμοιραστούμε με την ελληνοκυπριακή πλευρά και αν βρεθεί κάτι στην ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί, να το διαμοιραστεί με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Έτσι μπορούμε να μετατρέψουμε την Κύπρο και ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο σε μια θάλασσα ειρήνης».

«Αλλά δυστυχώς» συνέχισε «η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν πάντοτε η πλευρά που έφευγε από τις διαπραγματεύσεις και αυτό πλέον πρέπει να το δει η Ευρώπη. Η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνείται τις διαπραγματεύσεις και λέει “εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε”. Δεν υποβάλλει μια εποικοδομητική εναλλακτική για κοινές έρευνες ή παρόμοιες δραστηριότητες. Λαμβάνοντας στήριξη από άλλες χώρες της ΕΕ προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία. Αυτές είναι παιδιάστικες συμπεριφορές, είναι μάταιες προσπάθειες. Με αυτά δεν μπορούν ούτε την Τουρκία να τρομάξουν, ούτε να την κάνουν να εγκαταλείψει την αποφασιστικότητά της, ούτε να μειώσει την αποφασιστικότητά της στο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων και συμφερόντων των τουρκοκυπρίων», ανέφερε.

Για το πρωτοσέλιδο της ελληνικής εφημερίδας «Δημοκρατία» σχετικά με τον Τούρκο Πρόεδρο, δήλωσε ότι το καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο και ότι αμέσως μίλησε με την ομόλογό του της Ελλάδας και εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από την Αθήνα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...