Market Beat: Η στροφή προς το ρίσκο διεθνώς βοηθά στην απομάκρυνση από το χαμηλό μήνα

Μοιραστειτε το

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η εικόνα των συναλλαγών από την Παρασκευή και μετά, υπογραμμίζει την προσπάθεια των θεσμικών να κρατήσουν πάνω από τον πυθμένα για τον ΓΔ των τελευταίων 30 ημερών που είναι λίγο πάνω από τις 614,6 μονάδες (από τις 24/9). Χθες λοιπόν μετά από χτύπημα στο κατώτερο μέρας και εβδομάδας τις 615,08 είχαμε την πρώτη υπολογίσιμη αντίδραση που έφερε την αγορά πάνω από τις 623 μονάδες στο κλείσιμο. Αυτή στηρίχθηκε στα κέρδη που εμφάνισαν blue chip με μεγάλες απώλειες στις αμέσως προηγούμενες συνεδρίες και γενικότερα παρατηρούμε κυκλικότητα στις πιέσεις ή στο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Οι αγορές στις αναπτυγμένες οικονομίες κινήθηκαν ανοδικά από την προσδοκία που επιβεβαιώνει η ροή των ειδήσεων πως θα καταφέρουν στην Ουάσιγκτον να νομοθετήσουν ένα επιπλέον πρόγραμμα κινήτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία. Έτσι είχαμε χθες κέρδη στη Wall Street μετά τη νέα επικοινωνία της επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Παλόζι και του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν για την επίτευξη συμφωνίας δημοσιονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Διατήρησαν τις επιφυλάξεις τα δεδομένα για την πανδημία τα οποία έχουν υποχρεώσει τις τοπικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη σε λήψη μέτρων. Η Ιρλανδία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε ένα πολύ αυστηρό μέτρο (lockdown καθολικό για έξι εβδομάδες) καθώς οι περισσότερες χώρες έχουν προχωρήσει σε τοπικά lockdown προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της πανδημίας. Οι ασιατικές μετοχές και τα μελλοντικά συμβόλαια επί των δεικτών των ΗΠΑ αυξήθηκαν σήμερα Τετάρτη 21/10 καθώς οι ελπίδες για έναν νέο γύρο τόνωσης στις ΗΠΑ έστρεψαν χρήματα σε μετοχές μετά από εκροές στην αγορά ομολόγων.

Με τον ορισμό της “δειλής έναρξης” να αποτυπώνεται στο ταμπλό στο ξεκίνημα των , η Αθήνα παρουσίασε την αμυντικής της όψη. Τζίρος πρώτου δεκαλέπτου κάτω των 700.000 ευρώ, διακύμανση δείκτη 1,20 μονάδες, μεταβολή -0,06% στις 10:40, με την στάση των επενδυτών να φαίνεται απολύτως διερευνητική αναφορικά με τις προθέσεις των υπολοίπων συναλλασσόμενων. Ενώ η αγοραία συναίνεση θεωρούσε τη ζώνη 615 -617 σημαντική, αφού αν διαπεραστεί αποφασιστικά πτωτικά θεωρείτο βέβαιο πως ανοίγει δρόμος για τις 600 και χαμηλότερα. Έτσι οι μάχες στο πρώτο ημίωρο ήταν βέβαιο πως αφορούσαν στη διατήρηση του μέσου όρου ψηλότερα από τις 615.

Οι 615 μονάδες για τον ΓΔ (μια μεταβολή -0,5% δηλαδή) έγιναν σεβαστές ως τις 11:30, με συναλλαγές που απόκτησαν ρυθμό αφότου έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε εμφανώς πρόθεση για αγριότητες στις πιέσεις. Μια αντίδραση τεχνικής φύσης, επειδή δεν την ανέμεναν πολλοί, ήταν προ των πυλών. Και όντως, με την συμπλήρωση 4 ωρών διαπραγμάτευσης ο ΓΔ ενισχυμένος από τα κέρδη περισσότερων από 15 blue chip, είχε πιάσει το επίπεδο των 621 μονάδων δύο φορές, το κρατούσε, έχοντας γράψει άνοδο +0,50%. Ο τζίρος κοντά στα 13,5 εκατ. ευρώ ήταν χαμηλός. Τελικά παρά τις σταθερές πιέσεις και τις απώλειες για την ΠΕΙΡ, η ανοδική ορμή του τραπεζικού δείκτη ΔΤΡ +2,32% στις 17:00, καθώς οι ΑΛΦΑ +3,93% ΕΤΕ +2,65% και ΕΥΡΩΒ +2,05%  τερμάτιζαν την ελεύθερη διαπραγμάτευση δυνατά, οδήγησε τον ΓΔ στις 624,02 μονάδες. Ο τζίρος πριν τις δημοπρασίες στάθηκε στα 27,6 εκατ., με αξία πακέτων 1,195 εκατ. ευρώ. Υπογραμμίζοντας, πως και σε ανοδικές συνεδρίες, τη διάθεση για συμμετοχή περιορίζουν η ανησυχία και η επενδυτική ανασφάλεια.

Η διατήρηση του τζίρου κάτω από τα 32 εκατ. ευρώ αναιρεί σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές την προσδοκία για μια σταθερότητα στην ανοδική ορμή εν μέσω ροής ειδήσεων με αρκετούς παράγοντες παραγωγής επενδυτικών κινδύνων. Μια δέσμη παρατηρήσεων των εγχώριων αναλυτών συγκλίνει στην αποδοχή της συσσώρευσης ως πιθανότερης τάσης. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο πρωινό σχόλιο παρατηρούσε: “Η έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων απειλεί την Παγκόσμια Οικονομία και προκαλεί αναταράξεις στις Αγορές. Για την Ελλάδα, ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος συνιστά μια πρόσθετη απειλή. Ωστόσο, η συναλλακτική καθίζηση, επιτρέπει τη συνέχιση της διαδικασίας συσσώρευσης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, προσώρας τουλάχιστον”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Κέρδη στη Wall Street μετά τη νέα επικοινωνία της επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Παλόζι και του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν για την επίτευξη συμφωνίας δημοσιονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πρόθυμος να στηρίξει πακέτο οικονομικής βοήθειας ακόμη μεγαλύτερο από την πρόταση των Δημοκρατικών για 2,2 τρις δολάρια. Έτσι o Dow Jones ενισχύθηκε +0,40% ή 113,37 μονάδες, στις 28.308,79, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,47% στις 3.443,12 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,33% στις 11.516,49 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Travelers (+5,7%) και Walgreens Boots (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των IBM (-6,2%) και Intel (-1,8%). Ισχυρά αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Procter & Gamble. Αντίστοιχα, καλά αποτελέσματα γνωστοποίησε η ασφαλιστική Travelers. Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή της IΒΜ (-6,2%) μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου.

Το δολάριο υποχώρησε -0,4% έναντι του ευρώ. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,79%.

ΕΥΡΩΠΗ

Η Ιρλανδία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε ένα πολύ αυστηρό μέτρο (lockdown καθολικό για έξι εβδομάδες) καθώς οι περισσότερες χώρες έχουν προχωρήσει σε τοπικά lockdown προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Κατά 1% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή, σε σχέση με έναν μήνα πριν ήταν υψηλότερα κατά 0,4%. Στο εταιρικό μέτωπο, η ελβετική τράπεζα UBS, ανακοίνωσε άλμα στα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου στα 2,1 δισ. δολάρια.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,35% στις 365,51 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,08% στις 5.889,22 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,92% στις 12.736,95 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,27% στις 4.929,28 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ήταν υψηλότερα 0,5% σε σχέση με το δολάριο αγοράζοντας 1,1827 δολάρια.

ΧΑ

Μια ανοδική αντίδραση με οδηγούς τις Τράπεζες και λίγα blue chip                     

Η δεύτερη σύνοδος της βδομάδας σφραγίστηκε από την διαρκή και αργή αναζήτηση του ανώτερου μέρας με υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς που εγκαταστάθηκε αμέσως μετά τη νευρικότητα που εμφανίστηκε στο πρώτο 20λεπτο. Είχαμε οριακό ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα. Κατόπιν εμφανίστηκαν δυνατές πιέσεις  στο πρώτο ημίωρο. Στο μεγαλύτερο διάστημα η αγορά κινήθηκε σε επίπεδα τιμών άνω των 617 μονάδων επίπεδο που ξεπέρασε από τις 11:30  κινούμενη ψηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας από τις 11:45 και μετά.

Μετά από άνοιγμα στις 618,53 με ανοδικό  χάσμα  (0,44 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (618,13), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί εναλλάξ σε θετικό πεδίο με αλλαγή στο πρόσημο. Η πορεία για τον ορισμό του κατώτερου είχε διάρκεια 17 λεπτών, καθώς ο ΓΔ σημείωσε το ελάχιστό του που ήταν οι 615,08 από 615,31 μονάδες τη Δευτέρα στις 10:47. Αλλά η αναζήτηση του ανώτερου μέρας ήταν ακόμα μακράς διάρκειας, αφού στις 17:00 βρέθηκε το μέγιστο στις 624,48 από 621,01 την προηγούμενη. Κατόπιν, ο ΓΔ αφού ήταν στο μέγιστο  στις 17:00 με τις δημοπρασίες έχασε μια περίπου μονάδα. Σε αυτή τη σύνοδο πορεύτηκε πλάγια 3 ώρες γύρω από τις 620,00 από τις 12:15 ως τις 14:00. Η αγορά αντέδρασε αφού όρισε νέα χαμηλά μήνα.

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, αλλά δεν άλλαξε  την ανοδική κίνηση των τιμών στο τέλος για το δεύτερο μέρος. Καθώς ο ΓΔ κατάφερε να περάσει οριστικά ψηλότερα από τις 621 μονάδες από τις 14:25, με δυναμική για να μην περάσει έκτοτε ακόμα χαμηλότερα. Ήταν παρόμοιο της κατάληξης το αποτέλεσμα από τις μάχες μεταξύ της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που χαρακτηρίστηκε από ανοδική κίνηση από τις 619,5 ως τις 621,3 μονάδες επί περίπου 60 λεπτά. Διακρίναμε κλιμάκωση στις διαθέσεις για πιέσεις στις Τραπεζικές μετοχές από την έναρξη ως τις 17:00. Αν και πέρασαν οι επενδυτές για λίγο το δείκτη τους λίγο ψηλότερα από τις 286,00 μονάδες, τον άφησαν τελικά οριακά χαμηλότερα από τις 285,7 από 279,5 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο.

Όσο για τους δείκτες στην Ευρώπη, αν και αρκετοί ξεκίνησαν από αρνητικό πεδίο, η ζήτηση που επικράτησε αμέσως μετά τα πρώτα 60 λεπτά, τους οδήγησε τους περισσότερους εκτός του DAX  σε μέτριες θετικές μεταβολές από την πρώτη ώρα. Παρέμειναν εκεί, αν και σε μερικά αυξήθηκαν τα κέρδη μετά το γεμάτο δυναμισμό ανοδικό άνοιγμα που κατέληξε σε ανοδικό πρώτο ημίωρο στην Νέα Υόρκη. Συνεπώς, είχαμε μειωμένη μεταβλητότητα στην τάση και ενιαία στάση διεθνώς.

Στην Αθήνα είχαμε μερική και ευχάριστη ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η κίνηση με κέρδη της τάξης του  +0,50% άλλαξε στο δεύτερο μέρος και το +0,7% του δεύτερου μέρους της συνόδου έφερε στο φινάλε το +0,83%. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 8,19 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε τελικά, με 9 από τα blue  chip με πτώση στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 43,762 από 43,436 δις ευρώ.

Ξεχώρισαν εκτός των τραπεζών για τα κέρδη τους από τα blue chip, ΒΙΟ +2,52%, ΔΕΗ +2,35%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,12%, ΟΛΠ +1,72%, ΕΛΠΕ +1,56%, ΟΤΕ +1,32%, ΕΕΕ +1,03%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου ώθησαν ΦΡΛΚ -1,23%, ΜΟΗ -0,88%, ΕΥΔΑΠ -0,77%, και ΤΙΤC -0,72%.

Τη σύνοδο σφράγισε ισοδύναμο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 1,195 από 1,813 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΜΠΕΛΑ.

Η δε εμφάνιση απωλειών μόνο σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ελαφρά πτωτικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,843% από 0,814% την προηγούμενη.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,22%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +4,25% από -0,40%, την ΕΤΕ στο +2,75% από -1,92%, ΕΥΡΩΒ στο +1,40% από +0,77% και την ΠΕΙΡ στο -1,17% από -0,58%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +0,55% από +0,40%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (15 από 8) έναντι των καθοδικών (9 από 16) και ένα την ΤΕΝΕΡΓ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,83% οδηγήθηκε στις 623,27 από 618,13 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1470,51 από 1457,50 με κέρδη +0,89%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,640 από 31,056 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,195 από 1,813 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 47 από 47, των καθοδικών 36 από 52 και οι αμετάβλητες ήταν 31 από 19.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Από απαισιόδοξες προσδοκίες στα ουδέτερα στοιχήματα στα ΣΜΕ του 25άρη

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, με κυρίαρχες τις σειρές Νοεμβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο στο μεγαλύτερο διάστημα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,58 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 13,01 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 16:59 και ήταν οι 1474,44 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 1450,39 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:47. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1473,18. Το κλείσιμο στις 1470,51 από 1457,50 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,89% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε στα 3,728 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη νέα κυρίαρχη σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 430 συμβόλαια με ανώτερο τις 1470,75 μονάδες, κατώτερο τις 1444,00 και τελευταίες πράξεις στις 1470,75 από 1451,75 μονάδες ενώ σχηματίστηκαν 3435 από 3387 ανοικτά συμβόλαια. Επίσης διακινήθηκαν 6 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 1469,50 μονάδες κατώτερο τις 1463,00 και τελευταίες πράξεις στις 1468,75 μονάδες ενώ σχηματίστηκαν 146 ανοικτά συμβόλαια.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Στα calls του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1500 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Νοεμβρίου και λήξης Δεκεμβρίου δεν διακινήθηκαν  συμβόλαια.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά αυξήθηκαν ελαφρά από τα επίπεδα της προηγούμενης, ενώ αφορούσαν στη σειρά Δεκεμβρίου αποκλειστικά. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo περιορίστηκε στα 4000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ. 

Οι εγχώριοι αναλυτές θεωρούν τη συσσώρευση ως πιθανή δυναμική δικαιολογώντας τα ουδέτερα στοιχήματα στα ΣΜΕ του FTSE25. Η Merit Sec. επισημαίνει: “Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. παραμένει κάτω από τον ΚΜΟ 20 ημερών (632). Πρώτο σημείο στήριξης οι 610 μονάδες και αντίστασης οι 630. Η Κοινοπραξία με επικεφαλής την Άβαξ, προσφέροντας έκπτωση ύψους 12,19% ανακηρύχθηκε προσωρινή ανάδοχος του έργου. Η προσφορά αφορά την κατασκευή της πρώτης φάσης της Γραμμής 4 του Μετρό και συγκεκριμένα το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή. Το έργο προϋπολογισμού €1,8δισ. είναι το μεγαλύτερο έργο Υποδομής, που σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (Πηγή: Εταιρεία).

Η Leon Depolas Sec. εκτιμούσε: “Τα τελευταία στοιχεία, σε Παγκόσμια κλίμακα, δεν δείχνουν κάποια επιβράδυνση της πανδημίας, ενώ από την άλλη υπάρχουν προσδοκίες για έγκριση εμβολίου προς τα τέλη του έτους. Επιπλέον, στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για το πακέτο στήριξης της Οικονομίας και αυτό φέρνει νευρικότητα στις Αγορές Στο εσωτερικό η κατάσταση με τα κρούσματα φαίνεται να είναι σταθερή, αλλά και εύθραυστη, σύμφωνα με τους Ειδικούς. Η καθίζηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου και η απουσία θετικών καταλυτών δείχνει ότι η ταλαιπωρία για την Αγορά θα συνεχιστεί”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

O Δημήτρης Τζάνας  Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο τρίτο σχόλιό του για τον Οκτώβριο σχολίασε αναλυτικά:

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΣΤΡΟΦΉ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΊΝΔΥΝΟ…

Το φθινόπωρο, επιτέλους ήρθε και μαζί του και ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων λόγω του κορωνοϊού στη χώρα αλλά και σε όλο τον πλανήτη. Με τα περιοριστικά μέτρα να επεκτείνονται στοχευμένα και με το σενάριο εφαρμογής ενός γενικευμένου lockdown να συνιστά ακραίο μεν αλλά όχι εντελώς απίθανο ενδεχόμενο. Την ίδια ώρα, ο Γιάννη Στουρνάρας, σε μια μάλλον μη προγραμματισμένη συνέντευξή του σπεύδει να αποδεχθεί ότι η φετινή ύφεση θα εναρμονιστεί με το δυσμενές σενάριο λόγω κυρίως της κατάρρευσης του τουρισμού, με  την υποχώρηση του ΑΕΠ να φτάνει το -9,4%. Παράλληλα, η δημοσιοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου πτωχευτικού κώδικα προβληματίζει τις τράπεζες καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις δικαίωσης όσων δεν είχαν επιδιώξει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέχρι τώρα και ιδιαίτερα εκείνων που μπορούσαν να το πράξουν, ενώ είναι πιθανό να οδηγήσει σε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.

Από την άλλη πλευρά, τα γεωπολιτικά δεδομένα της Α. Μεσογείου διαμορφώνουν καθημερινά αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των τουρκικών προκλήσεων (πορεία του Oruc Reis κοκ). Με την Ε.Ε. να αρνείται στην παρούσα φάση να προβεί σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας και με την Ελλάδα να συνεχίζει την πολυμέτωπη διπλωματική μάχη επιδιώκοντας να αποφύγει το θερμό επεισόδιο.

Με τα παραπάνω δεδομένα λοιπόν από το μέτωπο της πανδημίας, τον υφιστάμενο γεωπολιτικό κίνδυνο και τον τραπεζικό κλάδο με χαμηλό πάντα βαθμό ορατότητας, οι συνθήκες δεν ευνοούν την ανάληψη επενδυτικών κινδύνων μετοχικού χαρακτήρα. Η συναλλακτική απαξίωση συντηρείται στο ελληνικό χρηματιστήριο με τους πωλητές να επικρατούν κατά κανόνα στις συνεδριάσεις οδηγώντας το Γενικό Δείκτη ολοένα και χαμηλότερα. Στο πλαίσιο ωστόσο της πολύμηνης διαδικασίας συσσώρευσης καθώς η εναλλαγή των δεικτοβαρών τίτλων από τους αγοραστές δεν έχει ακόμη επιτρέψει την πορεία προς τις 600 μονάδες διατηρώντας τη στήριξη της περιοχής των 620 μονάδων. Προσώρας τουλάχιστον και ενόσω η συντελούμενη επιχειρηματική κινητικότητα (εξελίξεις για τη Γραμμή 4, διαγωνιστικές διαδικασίες για ενεργειακά κοιτάσματα στην Καβάλα και για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης) δεν είναι επαρκείς καταλύτες για να αλλάξουν το σημερινό μίζερο σκηνικό, με τη δημόσια εγγραφή στο ομόλογο του ΟΠΑΠ να συνιστά τη σημαντικότερη εξέλιξη. Ταυτόχρονο, το Υπουργείο Οικονομικών εκδίδει 15ετές ομόλογο επιδιώκοντας την περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους του δημοσίου χρέους.

Στο διεθνές περιβάλλον, η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ είναι στο τελικό της στάδιο, με το σενάριο επανεκλογής του Τραμπ να αποτελεί το λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο σύμφωνα με τα δημοσκοπικά δεδομένα, εξέλιξη που είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναταράξεις τις διεθνείς αγορές. Ιδιαίτερα δε αν αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, η ψήφιση ενός πακέτου στήριξης από το Κογκρέσο παραμένει πιθανή έστω και στο «παρά πέντε» των εκλογών. Κατά τα λοιπά, η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε υφεσιακή κατάσταση ελέω της επιδεινούμενης επιδημικής καμπύλης και μόνο στην Κίνα το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου τρέχει με +4,9% με αρκετούς ωστόσο να θέτουν ζήτημα αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της χώρας.  Και με το ΔΝΤ να συστήνει στις κυβερνήσεις τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων για να αμβλυνθούν οι δυσμενείς οικονομικές συνέπειες. Με αυτά τα δεδομένα, η ευφορία των αγορών λόγω των πακέτων στήριξης έχει δώσει τη θέση της  στο σκεπτικισμό με την αποστροφή προς το μετοχικό κίνδυνο να οδηγεί πλαγιοκαθοδικά τους δείκτες των χρηματιστηρίων…

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές και τα μελλοντικά συμβόλαια επί των δεικτών των ΗΠΑ αυξήθηκαν σήμερα Τετάρτη 21/10 καθώς ανανεώθηκαν οι ελπίδες για έναν νέο γύρο τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ τοποθέτησαν χρήματα σε μετοχές αποτραβώντας το από τα κρατικά ομόλογα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,56% ενώ στις 8:30 δική μας ώρα ήταν στο +0,40%. Οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο κατά 0,1%, ενώ στις 8:30 δική μας ώρα ήταν στο +0,13%.  Οι μετοχές στην Κίνα στις 8:30 υποχωρούσαν -0,54%. Οι μετοχές του Τόκιο κέρδιζαν 0,4% και στις 8:30 ήταν στο +0,38%.

Τα μελλοντικά συμβόλαια των ΗΠΑ αυξήθηκαν επίσης 0,44%.

Το γιουάν σημείωσε άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου σε περισσότερα από δύο χρόνια λόγω της αυξανόμενης αισιοδοξίας για την οικονομία της Κίνας και εικασίες ότι η νίκη για τον προεδρικό υποψήφιο των Δημοκρατών των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον επόμενο μήνα θα οδηγήσει σε καλύτερους δεσμούς Κίνας-ΗΠΑ.

Οι αποδόσεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έφτασαν στο υψηλό των τεσσάρων μηνών, αλλά ορισμένοι επενδυτές παραμένουν προσεκτικοί σχετικά με τις πιθανότητες μιας συμφωνίας πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...