Νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ αιολικής ενέργειας λόγω δυνατών ανέμων

Μοιραστειτε το

Νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ αιολικής ενέργειας λόγω δυνατών ανέμων σημειώθηκε στις 28 Οκτωβρίου , παρέχοντας το

24,6% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετό για να τροφοδοτήσει 197 εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Αν και η άνοδος της παραγωγής οφείλεται κυρίως στις ισχυρές καταιγίδες που σημειώθηκαν στην Ευρώπη το περασμένο Σαββατοκύριακο, η γηραιά ήπειρος αποτελεί μία σημαντική δύναμη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με 153,7 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας εγκατεστημένη στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2009, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε έναν ενεργειακό και κλιματικό στόχο για τη μείωση κατά 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε κοινοτικό επίπεδο σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2050. Ο στόχος αυτός προβλέπει επίσης την κάλυψη τουλάχιστον του 20% των ενεργειακών αναγκών της ένωσης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2020 .

Ως αποτέλεσμα, πολλές χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν σήμερα σημαντικό μερίδιο ενέργειας από τον άνεμο. Ενδεικτικά, η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι πλέον φθηνότερη από την πυρηνική ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Δανία έχει κατά καιρούς λάβει περισσότερο από το 100% της απαιτούμενης ενέργειας της από τον άνεμο, όπως το περασμένο Σαββατοκύριακο με 109%, και η Γερμανία περισσότερο από το 50%. Εξάλλου, η Σκωτία εγκαινίασε πρόσφατα τη λειτουργία του πρώτου πλωτού αιολικού πάρκου στον κόσμο, το οποίο θα παρέχει ενέργεια σε 10.000 σπίτια.

Σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται υπό κατασκευή αρκετά νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα, γεγονός που σημαίνει ότι το νέο ρεκόρ σύντομα θα καταρριφθεί. Συγκεκριμένα, στο Ηνωμένο Βασίλειο κατασκευάζεται από δανική εταιρεία το επόμενο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου, δυναμικότητας 1200 μεγαβάτ. Όταν το πάρκο ανοίξει το 2020, η ίδια εταιρεία έχει συμβόλαιο να ξεκινήσει την κατασκευή ενός ακόμη μεγαλύτερου αιολικού πάρκου, πάλι στο Ηνωμένο Βασίλειο, προγραμματισμένου να ξεκινήσει λειτουργία το 2022.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Επενδύσεις 2 τρισ. δολαρίων για μια οικονομία μηδενικών εκπομπών CO2 | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πρόσθετες επενδύσεις ενός με δύο τρισ. δολαρίων ετησίως προϋποθέτει...

My Style Rocks: Η Ντένη παντρεύεται τον 22χρονο φίλο της και προκαλεί χαμό (βίντεο)

Η παίκτρια εμφανίστηκε στο gala με θέμα «Νύφες» με...

Βίντεο-σοκ στη Νιγηρία: Η στιγμή που ελικόπτερο πέφτει έξω από τράπεζα στο Λάγκος – Τέσσερις τραυματίες

Το ελικόπτερο συνετρίβη στην Ικέτζα, μια πολυσύχναστη συνοικία της...