Συνεχίζεται ο εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ-Κίνας: Νέα μέτρα ανακοίνωσε το Πεκίνο

Μοιραστειτε το

Την εισαγωγή ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει τον περιορισμό των δραστηριοτήτων ξένων επιχειρήσεων ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση, ένα μέτρο που θεωρείται ευρέως ότι λαμβάνεται σε αντίποινα με στόχο τις ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση αυτή του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, η οποία έγινε εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, δεν κατονομάζεται κάποια ξένη επιχείρηση.

Ωστόσο αυτή αναφέρεται εν γένει σε μια σειρά από ενέργειες που θα αναληφθούν βάσει των οποίων οι επιχειρήσεις που θα βρίσκονται σε έναν μελλοντικό «κατάλογο μη αξιόπιστων οντοτήτων» θα υπόκεινται σε πρόστιμα, περιορισμούς στις δραστηριότητές τους ή στην είσοδο υλικού και προσωπικού στην Κίνα.

Ο κατάλογος αυτός θα περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις, οι δραστηριότητες των οποίων «καταφέρουν πλήγμα στην εθνική κυριαρχία της Κίνας και στα συμφέροντά της σε θέματα ασφάλειας και ανάπτυξης», ή που παραβιάζουν «τους διεθνώς αναγνωρισμένους οικονομικούς και εμπορικούς κανόνες», σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την ώρα που οι ΗΠΑ απαγόρευσαν το «κατέβασμα» από αύριο Κυριακή των εφαρμογών TikTok και WeChat των κινεζικών εταιρειών ByteDance και Tencent.

Πρακτικές εκφοβισμού

Σε ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου κατηγόρησε σήμερα την Ουάσινγκτον για πρακτική «εκφοβισμού». “Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στις μονομερείς τους ενέργειες, η Κίνα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει με αποφασιστικό τρόπο τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων”, σημείωσε.

Οι εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν οξυνθεί από τον Αύγουστο, όταν, μεσούσης της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές του Νοεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε τελεσίγραφο στην TikTok, την οποία κατηγορεί για βιομηχανική κατασκοπεία για λογαριασμό του Πεκίνου, χωρίς ωστόσο να έχει δημοσιοποιήσει απτές αποδείξεις.

Η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei βρίσκεται επίσης σε αμερικανική «μαύρη λίστα», κάτι το οποίο την εμποδίζει να αποκτήσει τεχνολογίες «made in USA» που είναι απαραίτητες για τα τηλέφωνά της. Οι ΗΠΑ ασκούν επίσης πιέσεις στους Ευρωπαίους για να αποκλείσουν την Huawei από τα μελλοντικά δίκτυά τους 5G.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Υπόθεση Ναβάλνι: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να ενταθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε απόφαση, με την οποία ζητά...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...